Σε νορβηγική εταιρεία οι σεισμικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Στην εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) ανατέθηκαν οι σεισμικές ερευνητικές εργασίες για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Στην εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) ανατέθηκαν οι σεισμικές ερευνητικές εργασίες για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο κ. Λιβιεράτος χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση του αναδόχου ως απολύτως καθαρή και διαφανή, με όρους ξεκάθαρους, γεγονός που συντέλεσε υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, στο διαγωνισμό, που είχε καταληκτική ημερομηνία τις αρχές του 2012, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους συνολικά οκτώ εταιρείες. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις: TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGS VERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι στα μέσα του 2014 θα προκηρυχθεί νέος γύρος διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων.



Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ανέφερε ότι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον πετρελαϊκές εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία.

Σημείωσε ακόμη ότι, στην αξιολόγηση που προηγήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου, η χώρα μας είχε τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων του BEICIOP Franlab (IFP) ως τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ, ενώ τα κριτήρια, με βάση τα οποία έγινε η αξιολόγηση, ήταν η τεχνική ικανότητα για την υλοποίηση του έργου, η διαθέσιμη τεχνολογία, η εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές, το πρόγραμμα που προτάθηκε για τον επερχόμενο γύρο παραχωρήσεων, οι προσφερόμενοι οικονομικοί όροι για το ελληνικό δημόσιο, τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, η διεθνής εμπειρία σε σεισμικές έρευνες και η οικονομική ευρωστία.

Το πόσο σημαντική η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, ανέφερε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας ότι «τα δημόσια ταμεία μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που μπορούν να φτάσουν τα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 20-30 χρόνων και τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν έναν αποθεματικό που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο  για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική κυβέρνηση, και η συμφωνία-πλαίσιο για την επιστημονική υποστήριξη με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (Institut Francais du Petrole-ΙFP), που θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στις διαδικασίες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελληνική Δημοκρατία στην επίσημη Εφημεριδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), καθώς και στην Εφημερίδα της ΕΕ συμπεριέλαβε χάρτη θαλασσίων ερευνών με όρια της ΑΟΖ για Αλβανία - Ιταλία - Λιβύη σύμφωνα με τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε σχέση με το δίκαιο της θάλασσας.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr