Επίσπευση των οικονομικών ελέγχων σε πολιτικά πρόσωπα ζητά η Βουλή

«Να αποφευχθούν καθυστερήσεις στον έλεγχο των σχετικών υποθέσεων, που δημιουργούν και υπόνοιες συγκάλυψης στην ελληνική κοινωνία»...

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, Θανάσης Νάκος, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής κατά τη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση, απέστειλε προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγόριο Πεπόνη και προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανό Στασινόπουλο επιστολή με την οποία ζητά, εάν μεταξύ των ελεγχόμενων από το ΣΔΟΕ πολιτικών προσώπων βρίσκονται και πρόσωπα που ελέγχονται από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή «να επισπευσθούν και να εξετασθούν οι παραπάνω περιπτώσεις κατά προτεραιότητα», προκειμένου όπως αναφέρει «να αποφευχθούν καθυστερήσεις στον έλεγχο των σχετικών υποθέσεων, που δημιουργούν και υπόνοιες συγκάλυψης στην ελληνική κοινωνία».

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Νάκου έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του με αριθμό πρωτοκόλλου 1256ΚΔΕ/24-9-2012  απαντητικού σας έγγραφου, θα ήθελα ως Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή σας και επιπλέον να σας ενημερώσω για τις ομόφωνες αποφάσεις της παραπάνω Επιτροπής, που ελήφθησαν κατά την τελευταία της συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συνεδρίασε χθες, ημέρα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης ανάμεσα στα άλλα την προαναφερομένη απάντησή σας στην από 20 Σεπτεμβρίου 2012 επιστολή μου, η οποία σας διεβιβάσθη από τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. κ. Στυλιανό Στασινόπουλο, και με την οποία ζητούσα από το ΣΔΟΕ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Οικονομικών να χορηγηθούν στην Επιτροπή τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τον μέχρι σήμερα έλεγχο για τα πρόσωπα, τα οποία είναι υπόχρεα για την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 1 περ α΄ έως και ε΄ του Ν. 3213/2003 και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελεγχόμενων από την Υπηρεσία σας πολιτικών προσώπων, που μνημονεύονται στην με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 13456/18-9-2012 απάντηση σε Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και  σε δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών.

Κατά τη συζήτηση, όπου κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και εκτιμήσεις, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν και με εξουσιοδότησαν να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή και να σας ζητήσω, εκ μέρους όλων, τα εξής: Εφόσον ανάμεσα στα ελεγχόμενα από την Υπηρεσία σας πολιτικά πρόσωπα είναι και πρόσωπα που ελέγχονται από την Επιτροπή, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του εδαφίου β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4065/2012 και του άρθρου 1, παρ. 1 περ α΄ έως και ε΄ του Ν. 3213/2003 να επισπευσθούν και να εξετασθούν οι παραπάνω περιπτώσεις κατά προτεραιότητα, ώστε να έχουμε άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου σας για τις δικές μας κατά νόμο ενέργειες.

Τα παραπάνω ζητούνται ώστε με τη συνδρομή σας να διευκολυνθεί το έργο της Επιτροπής, το οποίο πρέπει να συνεχισθεί χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες στο έργο της. Προς τούτο θα ήταν σημαντική βοήθεια για το έργο μας η εκτίμηση από την πλευρά σας του χρόνου που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, της οποίας έχετε επιληφθεί και αφορά πρόσωπα που ελέγχονται και από την Επιτροπή μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Παράλληλα και σε συνεργασία με τις δικές σας ενέργειες η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει, όπου και εάν απαιτείται προς διαλεύκανση των μνημονευομένων περιπτώσεων τις παρεχόμενες από τις κείμενες διατάξεις αρμοδιότητες, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στον έλεγχο των σχετικών υποθέσεων, που δημιουργούν και υπόνοιες συγκάλυψης στην ελληνική κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλα τα μέλη της Επιτροπής, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία απαιτηθεί στο πλαίσιο των καθηκόντων μας» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr