Έρευνα για την εξαφάνιση της λίστας Λαγκάρντ

Έρευνα για την εξαφάνιση της λίστας Λαγκάρντ

Εντολή του οικον.εισαγγελέα Γ.Πεπόνη να ελεγχθεί τι απέγινε ο κατάλογος - Περιείχε ονόματα 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία

Έρευνα για την εξαφάνιση της λίστας Λαγκάρντ
Πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο των ελεγκτικών αρχών πραγματοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντινου.

Όπως παραδέχεται ο ίδιος αναφερόμενος στο ρεπορτάζ που αποκάλυψε «το Θέμα» την προηγούμενη Κυριακή  σχετικά με την εξαφάνιση της λίστας Εβρε Φαλτσιανι (ήταν ο υπάλληλος της HSBC στην Γενεύη που το 2008 υπέκλεψε, 22.000  ονόματα Γάλλων , Γερμανών, Ιταλών και Ελλήνων φυσικών προσώπων και εταιριών που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα) , πράγματι τονίζει ότι παραδόθηκε στον ίδιο από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστιν Λαγκαρντ (το 2011) .

Όμως στην συνέχεια αντί να δώσει , ως όφειλε,  ολόκληρη την λίστα προς διερεύνηση στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επέλεξε ο ίδιος μερικά ονόματα τα οποία όπως ισχυρίζεται τα παρέδωσε στον πρώην επικεφαλής του Σώματος Γιάννη Καπελερη.

Στη συνέχεια επισημαίνει η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη.

Όμως ο κ. Γιάννης Καπελερης σε συνομιλία που είχε με το Πρώτο Θέμα την προηγούμενη Παρασκευή  εξήγησε ότι ο ίδιος δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τέτοια λίστα.  Επιπρόσθετα σήμερα στον ΣΔΟΕ υποστηρίζουν ότι αυτή η λίστα δεν παραδόθηκε ποτέ στο Σώμα και ειδικά στον νέο επικεφαλής Στέλιο Στασινόπουλο.
Κλείσιμο

 Η ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντινου έγινε λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελα Γρήγορη Πεπονη. Ο κ. Πεπονης χθες με αφορμή του ρεπορτάζ του Θέματος την Κυριακή ζήτησε να βρεθεί και να του παραδοθεί η λίστα, ενώ στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος ώστε να προστατευθούν άτομα που φοροδιαφεύγουν.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντινου έχει ως εξής:

«Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη.

Ποιος ήταν ο Εβρε Φαλτσανι
Ο κ.Φαλτσιανι ήταν ένας υψηλόβαθμος τραπεζικός υπάλληλος της HSBC   (τμήμα ΙΤ) στην Γενεύη.  Κάποια στιγμή αποφασίζει να αντιγράψει τα ονόματα 24.000 πελατών σε έναν φορητό υπολογιστή. Ο σκληρός δίσκος  περιείχε εκτός από τα ονόματα, τους λογαριασμούς και φυσικά το ύψος των καταθέσεων.  Τον Δεκέμβριο του 2008 συλλαμβάνεται από Γάλλους αξιωματικούς και παραδίδει (η κατά άλλους πουλάει) τα στοιχεία στην κυβέρνηση Σαρκοζι στις αρχές του 2009.  Αποκρυπτογραφώντας τον σκληρό δίσκο οι φορολογικές αρχές της χώρας διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μεταξύ  άλλων περίπου 3.000 γαλλικά ονόματα , 5.800  ιταλικά,  6.000 βρετανικά , 5.000 γερμανικά και περίπου 1991 ελληνικά ονόματα. Εταιριών και φυσικών προσώπων.   Η γαλλική κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος παρέδωσε τα ονόματα μεταξύ άλλων στις Ιταλικές , Βρετανικές και γερμανικές αρχές.   Ήταν τόσο τρανταχτές οι περιπτώσεις που οι Βρετανικές φορολογικές αρχές έστειλαν αμέσως ειδικά σημειώματα στους Άγγλους φορολογούμενους που τους έδιναν άμεση αμνηστία εάν πλήρωναν  τους αναλογούντες φόρους.   Δημοσιοποιήθηκαν  και πολλά ονόματα μεταξύ αυτών και του εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη  ακίνητων του Michael Shanly στον   οποίο , επιβλήθηκε πρόστιμο 1,1 εκατ ευρω αφού βρέθηκε να έχει διαφύγει την καταβολή φόρου για μια κληρονομιά που έλαβε από τη μητέρα του.  Επίσης ο Πατρίς ντε Μεστρ, οικονομικός διαχειριστής της Λιλιάν Μπετανκούρ, της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας, η κληρονόμος της αρωματοποιίας Νίνα Ρίτσι και ο Ζαν-Σαρλ Μαρσιανί, δεξί χέρι του πολύ δεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά - υποχρεώθηκαν να εμφανιστούν στην Εφορία . Η Ισπανία ενημερώθηκε επίσης για τους δικούς της πολίτες που τα ονόματά τους περιέχονταν στους δίσκους του Φαλσιανί και η χώρα ανέκτησε 6 δισ. ευρώ από φοροφυγάδες, όπως ο πρόεδρος της τράπεζας Σανταντέρ Εμίλιο Μποτίν. Η Ιταλία, με τη σειρά της, διαπίστωσε ότι φοροδιέφευγαν οι σχεδιαστές μόδας Βαλεντίνο και Ρενάτο Μπαλέστρα.

Οι Γάλλοι έχουν ανακοινώσει ότι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ ευρω οι Γερμανοί πάνω από 2,5 δις ευρω και οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δις ευρω .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης