Στη δίνη του «Karouzos Gate»

Στη δίνη του «Karouzos Gate»

Ο πρόεδρος της Βουλής θα μείνει ή θα φύγει; Θα τον στηρίξει το Μαξίμου ή όχι; Αναπάντητα ερωτήματα όσο το σκάνδαλο παραμένει ανοιχτό. Οι χειρισμοί, οι ύβρεις και οι θεωρίες συνωμοσίας  

Στη δίνη του «Karouzos Gate»
Μετέωρος πολιτικά παραμένει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος, ευρισκόμενος στη δίνη των καταγγελιών για ξέπλυμα χρήματος μέσω εταιρειών real estate, ασκεί περιορισμένα τα καθήκοντά του, τα οποία δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει οριστικά το επόμενο διάστημα, ανάλογα με την τροπή που θα πάρει η υπόθεση, αλλά και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την πλήρη διαλεύκανσή της.

Η καταγγελία του κτηματομεσίτη κ. Ιωσήφ Λιβανού, ότι οι εταιρείες του κ. Γιάννη Καρούζου εμπλέκονται σε σκάνδαλο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μέσω πολιτικών προσώπων, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και έφερε σε δύσκολη θέση του πρόεδρο της Βουλής. Σύμφωνα με την καταγγελία, εμπλεκόμενοι βρίσκονται και οι κύριοι Γιώργος Βουλγαράκης και Μιχάλης Λιάπης.

Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να περπατάω με ψηλά το κεφάλι», επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο κ. Μεϊμαράκης, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την υποβολή παραίτησης, εφόσον, όπως λέει στους συνομιλητές του, αισθανθεί πως το «κοστούμι» του προέδρου της Βουλής σταθεί εμπόδιο στην απόδειξη της αθωότητάς του, στην οποία επιμένει. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα θέμα παραίτησης», λένε κυβερνητικές πηγές που δηλώνουν μεν έκπληξη από τη συμπεριφορά του κ. Μεϊμαράκη, αλλά την εξηγούν παραπέμποντας στον «εκρηκτικό του χαρακτήρα», ενώ δεν θεωρούν πιθανό «να τα βροντήξει», όπως κυκλοφορούσε στο κοινοβουλευτικό παρασκήνιο το τελευταίο σαρανταοκτάωρο.

Από την άλλη, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής υποστηρίζουν ότι ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν «υπό σκέψη» το ενδεχόμενο της παραίτησής του, αλλά στην επικοινωνία του με το Μέγαρο Μαξίμου τού συνέστησαν αυτοσυγκράτηση, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και της ανάγκης να μη διαταραχθεί περαιτέρω το κλίμα εν όψει της επικύρωσης από το Κοινοβούλιο του πακέτου των μέτρων.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, υπήρξε ένα τετ α τετ γεμάτο ένταση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη.

Κλείσιμο
Εκεί ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε δυσφορία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την αποστασιοποίηση που εξέπεμπε η αρχική αντίδραση, όταν, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώθηκε «ξερά» ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μεταβιβαστεί ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων». Ομως και η συνέχεια δεν ήταν ικανοποιητική για τον πρόεδρο της Βουλής. Συνεργάτες του έσπευσαν να δώσουν οι ίδιοι στη δημοσιότητα έγγραφη διαμαρτυρία που είχε στείλει από τις 11 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του πρωθυπουργού ο εκ των καταγγελλόντων το «Κarouzos gate» κτηματομεσίτης κ. Ιωσήφ Λιβανός, θέλοντας να δείξουν ότι το θέμα ήταν γνωστό στο Μαξίμου. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, από την πλευρά του, διευκρίνιζε ότι η επιστολή διαβιβάστηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης καθώς περιείχε ισχυρισμούς περί απειλών που δεχόταν ο καταγγέλλων, χωρίς να αναφέρει ονόματα.

Την ίδια ώρα επισημαινόταν ότι η ίδια επιστολή είχε πρωτοκολληθεί στο γραφείο του προέδρου της Βουλής για να καταδειχθεί έτσι πως «την ίδια πληροφόρηση που είχε το πρωθυπουργικό γραφείο είχαν και οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη». Επισήμως η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει να κρατά αποστάσεις ασφαλείας και η μόνη δήλωση είναι αυτή της περασμένης Παρασκευής, όταν ο εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε, με αφορμή το ευρύτερο ζήτημα που δημιουργείται από τις διαρροές διαφόρων λιστών, από τη Δικαιοσύνη «να αποφανθεί τάχιστα ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών».

Αγανάκτηση ή έλλειψη ψυχραιμίας;

Η υπόθεση που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Real News» περιπλέκεται από τις εκρηκτικές αντιδράσεις του κ. Μεϊμαράκη και τις βαρύτατες εκφράσεις που χρησιμοποίησε, οι οποίες κατ’ άλλους μαρτυρούν οργή και αγανάκτηση, ενώ ορισμένοι διαβλέπουν στοιχεία έλλειψης ψυχραιμίας, εν όψει της συνέχειας που μπορεί να δοθεί.

Από το περιβάλλον του λένε ότι «αυτός είναι ο Βαγγέλης και όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι έτσι αντιδρά όταν τον πνίγει το δίκιο του», ενώ δεν λείπουν και όσοι επιμένουν ότι «δεν συνάδουν με το αξίωμα που κατέχει» οι χαρακτηρισμοί που εξαπέλυσε τόσο κατά του Νίκου Χατζηνικολάου, κάνοντας λόγο για «μαφιόζικη και αλήτικη συμπεριφορά», όσο και κατά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο επέπληξε ότι, κατά την πιο ήπια εκδοχή, «γλείφει τον Χατζηνικολάου». Διιστάμενες είναι μεταξύ των βουλευτών και οι εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο κλιμάκωσε τις κινήσεις του ο πρόεδρος της Βουλής. Λέγεται ότι καλώς λειτούργησε πηγαίνοντας το πρωί της Δευτέρας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε και εκεί έπρεπε να μείνει, αποφεύγοντας τη... μισή παραίτηση που υπέβαλε το ίδιο απόγευμα.

Οι συνεργάτες του απαντούν πως το γεγονός ότι δεν έχει πρόσβαση στην εις βάρος του έρευνα τον καθιστά δέσμιο, αφού δεν μπορεί να απαντήσει στους, κατ’ αυτόν, παντελώς αστήρικτους ισχυρισμούς. «Αυτά λύνονται μεν στα δικαστήρια και τα σαλόνια, αλλά εγώ είμαι τώρα στην αρένα και εκεί θα δώσω τη μάχη κι ας είναι άνιση», δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης. Οσον αφορά, εξάλλου, τη δημοσιοποίηση όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» στην οποία προχώρησε, το περιβάλλον του υποστηρίζει ότι «έδειξε πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτε», άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι προηγήθηκαν σχετικά έγγραφα αιτήματα μέσων ενημέρωσης. «Οι δηλώσεις μου και οι λογαριασμοί μου έχουν γίνει φύλλο και φτερό όταν το 2010 και το 2011 ερευνήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων», ανταπαντά ο πρόεδρος της Βουλής.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης