Προβλήματα από τις απαιτήσεις της τρόικας

Η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και οι φήμες για ανασχηματισμό

Οι συνεχώς διευρυνόμενες απαιτήσεις της Τρόικας παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα και ανατρέπουν τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά καθώς δημιουργούν σύγχυση γύρω από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να πάει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έχοντας κλείσει την συμφωνία με την Τρόικα προκειμένου να μπορεί να επικαλεσεί ότι από την πλευρά του έκανε ό,τι του αναλογούσε, έκλεισε τις εκρρεμότητες και ότι πλέον πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει στην εκταμίευση. Η κυβέρνηση επιδιώκει η εκταμίευση να γίνει σε μία δόση και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου αφού όπως έχει πει δημοσίως ο πρωθυπουργός αυτό είναι το όριο αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Όμως η Τρόικα εξακολουθεί να προκαλεί καθυστερήσεις απαιτώντας όλο και πιο σκληρά μέτρα στο δημοσιονομικό πακέτο, ενώ παράλληλα θέλει συμφωνία της κυβέρνησης για το εργασιακό που απορρυθμίζει πλήρως της εργασιακές σχέσεις και στην ουσία θέτει την Ελλάδα αφενός του ευρωπαικού κεκτημένου.

Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει την συμφωνία των δύο πολιτικών του εταίρων όταν θα πάει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο ήδη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετατέθηκε για αύριο,Τρίτη, στις 17:00, αφενός γιατί υπάρχουν ακόμη εκρεμότητες στην συζήτηση με την Τρόικα και αφετέρου γιατί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διαφωνούν σε επιμέρους μέτρα.

Το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μετατεθεί για την έκτακτη σύνοδο του Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά θέλει να έχει πράξει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να αποσπάσει θετική δήλωση και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις κατά τρόπο που να μπορεί να περάσει στο διάστημα που θα μεσολαβήσει τα μέτρα που θα αποφασιστούν από την ελληνική Βουλή.
 
Επιδιώκει το κυβερνητικό επιτελείο ακόμη κι αν το θέμα της Ελλάδας συζητηθεί στο πλαίσιο λύσης πακέτο για τον ευρωπαϊκό Νότο αυτό να μην ανατρέψει την απαραίτητη για την ελληνική οικονομία εκταμίευση της δόσης. Σαν εφιάλτη βλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο που έχει αρχίσει να συζητείται μεταξύ Βρυξελλών, Νέας Υόρκης και Βερολίνου να δοθούν τα χρήματα της δόσης τμηματικά και ανάλογα αφενός με την ψήφιση όλων των μέτρων και αφετέρου με την πρόοδο που θα επιδείξει η κυβέρνηση στην υλοποίησή τους -πχ τις 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Επιπλοκές και φήμες για ανασχηματισμό
Ο εκτροχιασμός του αρχικού συνδυασμού παράγει μία σειρά συνέπειες και επιπλοκές στο εσωτερικό της χώρας διογκώνει την κοινωνική δυσαρέσκεια, δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και φέρνει σε απόγνωση τους βουλευτές της συμπολίτευσης που θα κληθούν να ψηφίσουν ένα απίστευτα σκληρό πακέτο δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων χωρίς καν το επιχείρημα ότι έχει δρομολογηθεί η εκταμίευση. Ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού αν και μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε συζήτησή του με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός το είχε αποκλείσει κατηγορηματικά. Οι φήμες από τη μία αντανακλούν την δυσαρέσκεια για την απροθυμία ορισμένων υπουργών να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τρόικας και αφετέρου λειτουργούν σαν απειλή αλλά και ανοικτή υπόσχεση για βουλευτές προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr