Συμφωνία για το νομικό πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας

Για το νομικό πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Για το νομικό πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, εντός του 2013 θα εφαρμοστεί η πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών, ενώ το νομικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2012.

Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες του Γερμανικού πρακτορείου, η γερμανική κυβέρνηση και φιλικές προς αυτήν κυβερνήσεις κρίνουν «μη-ρεαλιστικό παρόμοιο χρονοδιάγραμμα».

Η Γερμανία προβάλλει προσκόμματα που σχετίζονται αφενός με το ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός στον οποίο θα υπαχθεί το σύνολο των δικών της τραπεζών.

Παράλληλα προβάλλει ότι χρειάζονται ισχυρές δεσμεύσεις για να υλοποιηθεί η απόφαση του Ιουνίου που αφορά κυρίως την Ισπανία. Στην ουσία ζητά να συνδυαστεί η εφαρμογή της απόφασης με μνημόνιο. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την εισήγηση της Επιτροπής για υλοποίηση της απόφασης του Ιουνίου.

Νωρίτερα την Πέμπτη πάντως, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν αναμένονται μεγάλες αποφάσεις.

«Αυτή δεν είναι σύνοδος για αποφάσεις, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο,» τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως θα συζητηθούν επίσης ζητήματα δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. θα εργαστούν γρήγορα αλλά επιμελώς για τη δημιουργία της εποπτικής αρχής του τραπεζικού κλάδου.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη επιβεβαίωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι είναι μεγάλη ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να στηρίξουν την Ευρωζώνη να βγει από την κρίση.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συλλογική ευθύνη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για την τραπεζική ένωση.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε να δοθεί πακέτο διάσωσης στην Ισπανία, με ευνοϊκούς όρους.

Μαρκ Ρούτε: Δεν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, είπε πως το ελληνικό ζήτημα δεν θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου.

Ο κ. Ρούτε ανέφερε ακόμη ότι η Ολλανδία τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά παραμένει επιφυλακτική για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ.

Εφικτή η εποπτεία τραπεζών ως το 2013, λέει ο Όλι Ρεν
 
Η συγκρότηση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, ανέφερε από την πλευρά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» πρόσθεσε ο κ. Ρεν, ενώ όσον αφορά στην πρόταση για έναν Επίτροπο νομίσματος, ανέφερε ότι συντάσσεται με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων για μια πιο ισχυρή οικονομική ένωση.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ότι αναμένει «θετική έκβαση» από την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

«Η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας», τόνισε και προσέθεσε ότι αναμένεται να κοινοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Κάμερον: Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της ανταγωνιστικότητας.

«Εξελίσσεται μια παγκόσμια κούρσα. Κάποιες χώρες θα τα καταφέρουν και κάποιες άλλες θα δυσκολευτούν. Υπάρχει ο κίνδυνος οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνουν πίσω» ανέφερε ο κ. Κάμερον.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενιαία αγορά και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της.

Φάιμαν: Δεν πρέπει να καθυστερήσει το σχέδιο για την επόπτευση των τραπεζών


Το σχέδιο της Ευρώπης για τη δημιουργία μίας μοναδικής αρχής που θα εποπτεύει τον τραπεζικό κλάδο δεν πρέπει να καθυστερήσει, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Φάιμαν τόνισε πως δεν υποστηρίζει την ιδέα κατάρτισης ξεχωριστού προϋπολογισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης ο οποίος θα διαφορετικός από τον αντίστοιχο της Ε.Ε.

«Δεν θα ήταν επιθυμητό φια την πολιτική ενότητα της Ε.Ε.,» σημείωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Φ. Ράινφελντ: Η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι «εξαιρετικά περίπλοκη»

Η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» και «ημιτελής», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν η εποπτεία θα αφορά μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ράινφελντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

«Δεν θέλω οι φορολογούμενοι της χώρας μου… να καλύπτουν τα προβλήματα άλλων συστημάτων», τόνισε ο Ράινφελντ.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr