Εύσημα στην Ελλάδα από την Ε.Ε – Στο Eurogroup η τελική λύση
Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής – δοκιμάστηκε και πάλι η συνοχή του γαλλο-γερμανικού άξονα- «πύρρειος νίκη» Ολάντ για τραπεζική εποπτεία
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου που περιελάμβανε τάρτα με αυγά και άγρια μανιτάρια με τριμμένη λευκή τρούφα, μοσχάρι κοκκινιστό με σπανάκι και επιδόρπιο με τρία είδη σοκολάτας, οι «27» μετά από έντονες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την έναρξη των διαδικασιών για την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Γαλλία και η Γερμανία βρήκαν τη χρυσή τομή και η πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Οι ημερομηνίες αυτές αποτελούν μια «πύρρειο νίκη» του Φρανσουά Ολάντ καθώς η τραπεζική εποπτεία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν τις Ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η Γαλλία θα συμφωνούσε ακόμα και σε παράταση του χρόνου ισχύος της εποπτείας με την προϋπόθεση πως θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014.
Έπειτα από ένα διήμερο όπου η Γερμανία δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη δημιουργία ενός υπερ- Επιτρόπου για Νομισματικές υποθέσεις και ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές καθημερινές εφημερίδες στηλίτευε τη γερμανική «ακαμψία»ως προς την λήψη άμεσων αποφάσεων για την ευρωζώνη, ο γαλλο- γερμανικός άξονας έχει ουσιαστικά διαρραγεί.
Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως ενώ σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, εντός του 2013 θα εφαρμοστεί η πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών, και το νομικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2012, την ίδια ώρα ο ανταποκριτής του Γερμανικού πρακτορείου στις Βρυξέλλες μετέδιδε πως η γερμανική κυβέρνηση και φιλικές προς αυτήν κυβερνήσεις κρίνουν «μη-ρεαλιστικό παρόμοιο χρονοδιάγραμμα».
Επί της ουσίας η Γερμανία προβάλλει προσκόμματα που σχετίζονται αφενός με το ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός στον οποίο θα υπαχθεί το σύνολο των δικών της τραπεζών.
Παράλληλα προβάλλει ότι χρειάζονται ισχυρές δεσμεύσεις για να υλοποιηθεί η απόφαση του Ιουνίου που αφορά κυρίως την Ισπανία. Στην ουσία ζητά να συνδυαστεί η εφαρμογή της απόφασης με μνημόνιο. (διαβάστε εδώ τι μετέδιδε από το απόγευμα της Πέμπτης το protothema.gr: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=230705)
Την ίδια στιγμή πάντως επιβεβαιωνόταν πως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε λίγες ώρες από τώρα, το πρωί της Παρασκευής, για να συζητήσουν τις εξελίξεις που αφορούν στην Ελλάδα, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχε καν ορισθεί η ακριβής ώρα για τη συνέντευξη Τύπου των κυρίων Ρεν και Γιούνκερ, ούτε είχε επιβεβαιωθεί εάν μετά το πέρας των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί και έκτακτο άτυπο eurogroup.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες ήθελαν στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής – όταν αυτό δημοσιοποιηθεί – να περιλαμβάνεται μία παράγραφος για την Ελλάδα, στην οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr