Ποιες ελληνικές πρεσβείες κλείνουν σε ολόκληρο τον κόσμο

Το οικονομικό αδιέξοδο τις οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει στενές οικονομικές σχέσεις και εκεί όπου η ελληνική ομογένεια δεν είναι πολυάριθμη

Λουκέτο σε έξι πρεσβείες και δύο προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό βάζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να περιορίσει τις πάγιες λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών.

Σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο του 2013 αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία στις εξής πρεσβείες της Ελλάδας: στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα, στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, στο Ανόι του Βιετνάμ, στο Χαρτούμ του Σουδάν, στη Χαράρε της Ζιμπάμπουε και στην Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, κλείνουν επίσης τα προξενεία της Ελλάδας στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Περθ της Αυστραλίας.

Το 2009 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών ήταν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά καταβάλλονταν οι ετήσιες συνδρομές της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς όπου είναι μέλος η Ελλάδα, καλύπτονταν τα έξοδα για την καθημερινή λειτουργία των διπλωματικών αποστολών της χώρας στο εξωτερικό αλλά και η μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών.

Μαχαίρι


Το 2012, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών έπεσε στα 290 εκατ. ευρώ. Από τα κονδύλια αυτά, περίπου 100 εκατ. διοχετεύονται σε διεθνείς οργανισμούς και τα υπόλοιπα 2/3 κατευθύνονται για την κάλυψη των αμοιβών που λαμβάνουν τα υπηρεσιακά στελέχη και για τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω περικοπής των δημοσίων δαπανών, από 1ης Ιανουαρίου 2013 τα κονδύλια για να λειτουργεί η ελληνική διπλωματία σε ολόκληρο τον πλανήτη μειώνονται κατά ένα επιπλέον 30%. Δηλαδή, με περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να πληρώνονται οι εισφορές που καταβάλλει υποχρεωτικά η Ελλάδα για τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς (δαπάνη σχετικά ανελαστική, αν και το ύψος της συνδρομής που καταβάλλει προσδιορίζεται με βάση το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της), να καλύπτονται οι δαπάνες για να λειτουργούν οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και προκειμένου να συνεχίζεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Μπροστά στο αδιέξοδο, το κλείσιμο πρεσβειών και προξενείων της χώρας σε ολόκληρο τον πλανήτη κρίνεται αναπόφευκτο. Σε πρώτη φάση αναστέλλεται η λειτουργία διπλωματικών αρχών στις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει στενές οικονομικές σχέσεις, εκεί όπου η ελληνική ομογένεια δεν είναι πολυάριθμη και σε κράτη που κρίθηκε ότι οι δραστηριότητες των διπλωματικών αρχών μπορούν να αναπληρωθούν από πρεσβείες ή προξενεία της Ελλάδας σε γειτονικές χώρες.

Αμεσο όφελος


Την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και τη διευθέτηση των κρατικών υποθέσεων στις χώρες όπου η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον επίσημη διπλωματική εκπροσώπηση θα αναλάβουν τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που είναι διαπιστευμένα σε συνορεύουσες χώρες, οι οποίες σχεδιάζεται να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό.

Το άμεσο όφελος που θα προκύψει για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αναστολή λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών στη Λίμα, στο Μοντεβίδεο, στο Ανόι, στο Χαρτούμ, στη Χαράρε, στην Ουέλιγκτον, στην Ατλάντα και στο Περθ υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών σχεδιάζουν ήδη το δεύτερο κύμα των διπλωματικών αντιπροσωπιών της χώρας που θα σταματήσουν να λειτουργούν από το καλοκαίρι του 2013.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου


Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», στην επόμενη φάση εξετάζεται το κλείσιμο μιας ή περισσότερων πρεσβειών στις βαλτικές χώρες, αφού υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρείται υψηλού κόστους η διατήρηση διπλωματικών αποστολών στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία. Επίσης, μεταξύ άλλων, μελετάται η αναστολή λειτουργίας της πρεσβείας μας στη Μάλτα, αλλά και στην Κούβα.

Παραλλήλως θα επιχειρηθεί να αντληθούν έσοδα από την πώληση ακινήτων του υπουργείου Εξωτερικών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Οπως έγραψε το «ΘΕΜΑ» στις 23 Σεπτεμβρίου, με ταχείες διαδικασίες προωθείται η πώληση της πρώην κατοικίας του γενικού προξένου της Ελλάδας στο Λονδίνο, του κτιρίου στις Βρυξέλλες όπου στεγαζόταν η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπία στην Ε.Ε., ενός ξενοδοχείου στη Ρώμη και ενός ακινήτου στο Βελιγράδι.
Κάποιοι από τους διπλωμάτες αντιδρούν στην απόφαση να καταργηθούν πρεσβείες και προξενεία της χώρας στο εξωτερικό, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα απολέσει χρήσιμους μοχλούς για την προώθηση των συμφερόντων της.

Πιέσεις αποδοχής των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Ισχυρές πιέσεις για να πειθαναγκαστεί η Ελλάδα να συναινέσει στο αίτημα των Σκοπιανών για προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να αποδεχθεί την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να ασκηθούν το επόμενο διάστημα, μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Για τέταρτο χρόνο η Κομισιόν προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι η εκκρεμότητα στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας παραμένει. Για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με μια υποψήφια χώρα απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των 27 μελών της Ε.Ε., κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο και για την τυπική ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Εκείνο το οποίο προβληματίζει την ελληνική διπλωματία είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ζητά επιτακτικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πειθαναγκάσει την Αθήνα να αποδεχθεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν έχει διευθετηθεί το πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr