Αποφασισμένος να τηρήσει τον σχεδιασμό του ο πρωθυπουργός

Εκτιμά ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και δεν πρέπει να αφεθεί η χώρα στο χάος - Την Δευτέρα ο κ. Σαμαράς συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ 

Η χθεσινή ψηφοφορία στην βουλή για το νομοσχεδίο περί αποκρατικοποιήσεων επιβεβαίωσε τις ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό και άνοιξε παράθυρο απρόβλεπτων εξελίξεων.


Η απουσία των δύο αρχηγών του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη από την ψηφοφορία αφήνει περιθώρια για ερμηνείες. Βουλευτές συνέδεαν την στάση των δύο αρχηγών με την προχθεσινή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι “ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα”. Από το περιβάλλον των δύο αρχηγών λένε ότι η ανακοίνωση τους αιφνιδίασε καθώς ήταν σε εξέλιξη εσωκομματικές διαδικασίες. “Ενώ οι δύο αρχηγοί έκαναν μασάζ στους βουλευτές τους βγήκε η ανακοίνωση που τους άφησε εκτεθειμένους” λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ΝΔ που αφήνουν έτσι αιχμές για τις κινήσεις του κ. Σαμαρά. Από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και μετά την χθεσινή ψηφοφορία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε: “αν δεν είχε εκδώσει την ανακοίνωση τα πράγματα ενδεχομένως θα ήταν χειρότερα. Σκεφτείτε να είχαν αποφασίσει διαφορετικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να έπρεπε να έλθει ο πρωθυπουργός σε σύγκρουση μαζί τους”. Προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε κάποτε να τελειώσουν και ότι την πίεση δεν την έχει η Τρόικα αλλά η ελληνική κυβέρνηση που θέλει την εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Αν οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποφάσιζαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ανοίξει νέος κύκλος με την Τρόικα με καινούργια καθυστέρηση και ενδεχόμενες επιπλοκές. Τα πράγματα πάντως περιπλέκονται από την χθεσινή ανακοίνωση του Γιουρογκρούπ που καλεί την κυβέρνηση να κλείσει τις τελευταίες εκρεμότητες με την τρόικα και να ολοκληρώσει την συμφωνία. Έτσι όμως φαίνεται να αμφισβητείται η δήλωση του πρωθυπουργού ότι “οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν”. Εκτιμάται ότι η δήλωση του Γιουρογκρούπ είναι έμμεση πίεση προς τα τρία κόμματα και κυρίως την ΔΗΜΑΡ να άρει τις επιφυλάξεις της και να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν ότι το πολυνομοσχέδιο που θα έλθει την Δευτέρα στην βουλή και θα ψηφιστεί την Τετάρτη με την διαδικασία του κατεπείγοντος θα συμπεριλαμβάνει σε κάθε περίπτωση και το εργασιακό. Εννοείται βέβαια ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να πεισθεί με πολιτικά πια επιχειρήματα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και να περιοριστούν οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η χθεσινή ψηφοφορία έχει και θετική ανάγνωση για το κυβερνητικό επιτελείο: “Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει στο εξής να λειτουργήσουν περισσότερο συντεταγμένα, αν το χθεσινό επαναληφθεί και στην ψηφοφορία των μέτρων τότε η χώρα θα παραδοθεί στο χάος” έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ανησυχία της ζυμώσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Λένε δε ότι “η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι μπετόν”. Πάντως για να κατευνάσει τους βουλευτές του και να προλάβει δυσάρεστες εκπλήξεις ο κ. Σαμαράς θα συγκαλέσει την Δευτέρα -ημέρα τηςκατάθεσης του πολυνομοσχεδίου- την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Την συνεδρίαση έχουν ζητήσει αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης επισήμως χθες.

Όπως έχουν τα πράγματα και αν τελικά το εργασιακό δεν αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο η πρόβλεψη είναι ότι θα περάσει με απώλειες καθώς η ΔΗΜΑΡ δεν θα το ψηφίσει όπως και βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι για το αν αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει τους εταίρους και δανειστές που ζητούν όχι απλώς την ψήφιση αλλά εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων που προυποθέτουν κυβερνητική ενότητα. Η απάντηση είναι ότι η ΔΗΜΑΡ παρότι δεν θα ψηφίσει το εργασιακό θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Η επιβεβαίωση της στήριξής της θα είναι η ψήφιση του προυπολογισμού το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο που παραδοσικά έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η έγκριση από την ΔΗΜΑΡ θα μετριάσει τις εντυπώσεις από την άρνησή της να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Το ερώτημα είναι πλέον πόσο μακρυά μπορεί να πάει η κυβέρνηση μετά την διάσταση που καταγράφεται. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούν ότι το πακέτο των μέτρων δεν θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμενα. Αποσκοπεί στο να σταθεί η χώρα όρθια. Θα συνοδευτεί από περαιτέρω ενίσχυση για αναπτυξιακούς σκοπούς και από νέα ρύθμιση του δημοσιου χρέους της χώρας. Εφόσον αυτά πραγματοποιηθούν το κλίμα θα είναι εντελώς διαφορετικό στις αρχές του επόμενου χρόνου. Αυτά όμως πέρα από την απόφαση της ΕΕ απαιτούν κυβερνητική σταθερότητα και εύλογο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν πείθει ούτε τους δύο εταίρους του στην κυβέρνηση. Κάπως έτσι το κυβερνητικό επιτελείο έχει αρχίσει και κάνει δεύτερες σκέψεις γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο μικρότερων κομμάτων. Η μία εκδοχή είναι ότι η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί με τον πρωθυπουργό να οδηγεί τις εξελίξεις και “να τραβάει μπροστά” όπως έχει ξεκαθαρίσει στις δηλώσεις του και με τους άλλους να ακούλουθούν εκόντες άκοντες. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι δεν αποκλείεται να αναζητήσει μία νέα ευρύτερη συναίνεση που θα του δώσει την απαραίτητη νομιμοποίση και τον απαιτούμενο χρόνο για να ολοκληρώσει την πολιτική του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr