Θύελλα για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων

Σκληρή αντιπαράθεση για τη διαδικασία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση - Αποχώρησε από την ψηφοφορία η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - Απουσίαζε και ο κ. Φώτης Κουβέλης, ούτε ο Γ. Παπανδρέου ήταν στην ψηφοφορία - Σε εξέλιξη τώρα η καταμέτρηση

Τον χειρότερο χαρακτήρα δείχνει η Ολομέλεια της Βουλής στην κρισιμότερη ίσως στιγμή για το μέλλον της χώρας. Την ώρα που το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας έχει μπει στην τελική ευθεία,  οι βουλευτές επί τρεις ώρες συζητούν επί της διαδικασίας και όχι της πολιτικής ουσίας. Το πλέον απογοητευτικό μάλιστα είναι ότι το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένα στην Ελληνική Βουλή!  Από τις 10.30 που ξεκίνησε η συνεδρίαση τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιούργησαν ακραίο σκηνικό πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να καταθέτουν αίτηση αντισυνταγματικότητας επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου.

Οπως έχει ήδη αποφασιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί συνολικά 798 σελίδες (αιτιολογική έκθεση, σώμα άρθρου και εκθέσεις ελεγκτικού συνεδρίου και λογιστηρίου του κράτους), ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι το βράδυ της Τετάρτης θα γίνει και η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες, άρα τυπικά η ψηφοφορία πρέπει να ξεκινήσει περίπου στις 20:30 το βράδυ. Παρά ταύτα η εμπειρία σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τον όγκο του νομοσχεδίου λέει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα.

Η αντιπολίτευση ζητά περισσότερο χρόνο συζήτησης

Πέραν αυτών, με την έναρξη της συνεδρίασης και κατά την συζήτηση των τυπικών θεμάτων, δηλαδή ποιοι έχουν δικαίωμα ομιλίας, πόσα λεπτά δικαιούνται κ.α., η αντιπολίτευση έδειξε τις άγριες διαθέσεις προαναγγέλλοντας κατάθεση αιτήσεων αντισυνταγματικότητας  καθώς και ονομαστικής ψηφοφορίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε τόσο το Προεδρείο, όσο και την κυβέρνηση ότι «δεν είναι δυνατόν να πάμε με διαδικασίες εξπρές γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει διαφορετική γνώμη και ζητά να συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες. Η ψηφοφορία στην Επιτροπή  ήταν όνειδος.

Ζητάμε να παραταθεί ο χρόνος συζήτησης, δέκα ώρες είναι ελάχιστος χρόνος και διακωμώδηση. Να πάμε έως τα μεσάνυχτα και να γίνει ονομαστική που θα ζητήσουμε. Θα καταθέσουμε και ένσταση αντισυνταγματικότητας στην πορεία». Στο ίδιο μαχητικό ύφος και η τοποθέτηση του κ. Νότη Μαριά (ΑΝ.Ελ), ενώ ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη και για την διαδικασία αλλά και για την ουσία των μέτρων γι αυτό καλούμε σε ανυπακοή τον λαό».

Πάντως, ο κ. Νίκος Τσούαλης (ΔΗΜΑΡ) συμφώνησε με την πρόταση Λαφαζάνη για παράταση της συνεδρίασης έως τα μεσάνυχτα.

Χρ. Παππάς: «να αναλάβει τις ευθύνες του ο ανεύθυνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τα «έβαλε» ο γραμματέας της ΚΟ της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, λέγοντας «Να αναλάβει τις ευθύνες ο πρόεδρος της Βουλής και ο ανεύθυνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»
Σκηνικό πόλωσης από το πρώτο λεπτό στήνει η αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής

Πέραν των ενστάσεων επί της διαδικασίας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για μια σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Ειδικότερα, η κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα (ΑΝ.ΕΛ) σε υψηλούς τόνους και κραδαίνοντας το ογκώδες πολυνομοσχέδιο είπε:  «αυτό εδώ το πράγμα κατατέθηκε στις 5.11 και στις 9 το βράδυ και διανεμήθηκε στους βουλευτές σήμερα το πρωί. Ποιος μπορεί να το διαβάσει. Εμείς θα το καταψηφίσουμε. Εσείς όμως που θα το ψηφίσετε μην μας πείτε δικαιολογίες μετά όπως ο Χρυσοχοϊδης. Δεν ντρέπεστε; … Εχουμε γερμανοκρατούμενη κυβέρνηση».

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε το αποτέλεσμα με συνέπεια να αναγκάσει τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Όμως και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την απόφαση του Προέδρου με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να μιλά «καταρράκωση της Δημοκρατίας» και για «πλειοψηφία που καταρρέει και σε λίγο θα είναι μειοψηφία». Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς. 

Λεπτό προς λεπτό η συζήτηση

14.20 Παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ο οποίος καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «στοχοποίηση των αστυνομικών» επικαλούμενος φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό ιστότοπο left.gr

14.10 Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να είναι τα τελευταία μέτρα αυτά που καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλη.

13.55 Τον λόγο πήρε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Eυκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με θεωρητική προσέγγιση επιχειρεί να αποδομήσει τα προωθούμενα μέτρα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

13.41 Έπειτα απο 3 ώρες απο την έναρξη της συνεδρίασης ξεκίνησαν οι πολιτικές τοποθετήσεις με πρώτο τον εισηγητή της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την αντιπολίτευση

13.39 Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ανέγνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αντισυνταγματικότητα: «Ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπερ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν 47, κατά 170. Συνεπώς οι αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιαν δεκτές»

13.26 Απόντες, μεταξύ άλλων, από τη διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας για τη συνταγματικότητα οι Φώτης Κουβέλης, Γιώργος Παπανδρέου, Θεόδωρος Παραστατίδης

13.02 Σε έξαλλη κατάσταση η Λιάνα Κανέλλη. Ανεβοκατεβαίνει τους διαδρόμους της Ολομέλειας και κραυγάζει

13.00 Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για το αν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το πολυνομοσχέδιο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν και ζήτησαν την ψηφοφορία αποχωρούν από την αίθουσα!

12.54 και η ΔΗΜΑΡ δια μέσω του κ. Νίκου Τσούκαλη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς και για «χυδαία εκμετάλλευση συγκυριακών καταστάσεων»

12.52 Μάκης Βορίδης: «νομίζαμε μέχρι χθες ότι αυτή η τακτική είναι μια ιδιορρυθμία της κυρίας Κωνσταντοπούλου τελικά κάναμε λάθος. Σήμερα ο κ. Τσίπρας μας έδειξε ότι είναι τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή η αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο της πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν κόπτεται για την ουσία της συζήτησης μας έχει 3 ώρες στα διαδικαστικά»

12.50 Για συνδικαλιστικά κόλπα κατηγορεί ο Θανάσης Παφίλης τον ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί ότι πρέπει να μπει το θέμα επί της πολιτικής του βάσης.

12.48 Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου: «Η πολιτική ουσία αυτής της συζήτησης είναι απλή. Αντιμετωπίζουμε ως χώρα εξαιρετικά διλλήματα και συγκρούονται δύο γραμμές δύο αντιλήψεις. Συγκρούστηκαν στις εκλογές και τώρα συμβολικά μέσα στην Βουλή. Υπα΄ρχει η αντίληψη της πλειοψηφίας και αυτή της αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να κρύψουμε αυτή την διαφωνία πίσω από διαδικαστικά ή νομικίστικα ζητήματα. Δεν θα υφαρπάξει την απόφαση της Βουλής μέσω τακτικές. Τα δικαστήρια θα κρίνουν όπως το ελεγκτικό συνέδριο όπως στο πρώτο Μνημόνιο. Ένα Συνταγμα και μια κοινοβουλευτική παράδοση στις ψηφοφορίες είτε με ψηφοφορία είτε με ανέγερση διαπιστώνεται η δεδηλωμένη. Αποκλειστικά με έγερση ως εκ του περισσού όταν κάποιος αμφισβητεί την δεδηλωμένη ορθα ο ΠτΒ είπε ονομαστική για να τελειώνουμε. Ετσι λειτουργεί το κοινοβούλιο έτσι λειτουργεί η Δημοκρατίας»

12.46 Με Ειδικά Δικαστήρια απειλή η Χρυσή Αυγή

12.40 Ε. Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Η Βουλή δε λαμβάνει αποφάσεις στη βάση των τακτικισμών κάθε κόμματος. Η Βουλή έλαβε την απόφασή της. Με κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και τερτίπια δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα γίνει κανονικά για να μάθει ο κόσμος τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης να δοθεί λύση»

12:38 Τσίπρας: Αποσύρουμε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφρία. Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα «αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων αλλά αν αγωνιάτε τόσο πολύ θα έπρεπε την ώρα που ζητήθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητα να είστε παρόντες και όχι από τα σπίτια σας να καλείται ταξί για να σας φέρουν στην βουλή. Είναι η αγωνία μιας πλειοψηφίας που καταρρέει και σε πολύ λίγο θα είναι μειοψηφία.

Όλα όσα ζούμε σε αυτό το κοινοβούλιο αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας. Ερχεται ένα νομοσχέδιο που θα βυθίσει βαθειά την χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και αποσαθρώνει εργασιακά. Σε ένα μόνο άρθρο με διαδικασία κατεπείγοντος που δεν τιμά το κοινοβούλιο και δίνει τροφή σε όσους παραμονεύουν Έχουν αποφανθεί Ελεγκτικό συνέδριο και Συνταγματολόγοι.

Θα μας κρίνει η ιστορία και οι πολίτες. Έγινε πριν από λίγο η διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός για αντισυνταγματικότητας. Εγέρθηκαν οι παρόντες και παρούσες και είναι κοινή διαπίστωση ότι στους παρόντες ήταν συντριπτική πλειοψηφία όσων εγέρθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας πολιτικοί λόγοι έκαναν και εσάς να διαπιστώσετε άλλο αποτέλεσμα από αυτό που είδαν τα μάτια σας.

Εντός του χρόνου που ορίζει ο Κανονισμός έρεπε να γίνει ψηφοφορία δηλαδή 10 λεπτά όμως αυτά δεν μπορούν να γίνουν 1,5 ώρα. Ως εκ τούτου αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεν συμμετέχουμε σε μια διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής της Δημοκρατίας και αποσύρουμε την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας».

12.30 Δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης η συζήτηση εξακολουθεί να περιορίζεται αποκλειστικά σε διαδικαστικά ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί και την πρωτοβουλία του ΠτΒ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αντισυνταγματικότητας και μιλά για αλλοίωση αποτελέσματος». Συγκεκριμένα,  Ζ. Κωνσταντοπούλου «Υπάρχει καταγεγραμμένη εικόνα που αποδεικνύει ότι όσοι εγέρθηκαν υπερ της αντισυνταγματικότητας ήταν περισσότεροι. Διακόψατε για να έρθουν όσοι είναι κατά της συνταγματικότητας και να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα».

12.29 Ο ΠτΒ ζητά ηρεμία:«η Βουλή δια εγέρσεως κρίνει την αντισυνταγματικότητα. Όμως αμφισβητήθηκε αυτό που έκρινε ο Πρόεδρος και γι’ αυτό αποφάσισα ονομαστική. Δεν θα είμαστε με το ρολόι στο χέρι»

12.24 Επανέναρξη της διαδικασίας για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ) ενίσταται και πάλι και ζητά ο χρόνος της διακοπής και της ψηφοφορίας να μην προσμετρηθούν στην 10ωρη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ξεπεράσει τα μεσάνυχτα.
               
11:14 Η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι όσοι αμφισβητούν την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να διακόψει την συνεδρίαση για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επι της αντισυνταγματικότητας καθώς σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού της Βουλής (ΚτΒ) «Η σχετική απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση».

11.12 Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Το προεδρείο δεν εκβιάζεται με φωνές. Το Προεδρείο εφαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής και εφόσον αμφισβητείται το αποτέλεσμα θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την αίτηση αντισυνταγματικότητας.

11.10 Απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας. Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να επικρατεί ένταση και νευρικότητα στα αριστερά έδρανα.



 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr