Σύγκρουση για όλα στη Βουλή
Σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους βουλευτές - Μετά τη συνέχιση της συνεδρίασης, νέα ένταση με σκληρή επίθεση από τον Π. Καμμένο ο οποίος έκανε λόγο για διορισμένους υπουργούς και διορισμένους προέδρους - «Τα μέτρα είναι βάρβαρα» είπε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς «εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό»
Οι υπάλληλοι της Βουλής ξεκίνησαν απεργία μετά τις 7 το απόγευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε, καθώς κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο λόγω της τροπολογίας.
Μετά τη δεκάλεπτη διακοπή τη συνεδρίασης, ο κ. Στουρνάρας απέσυρε την διάταξη για τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ κατήγγειλε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα όσα πρωτοφανή εξελίσσονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες ώρες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πάνου Καμμένου.
Πάντως, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαρά έθεσε σε δραματικούς τόνους το δίλημμα υπερψήφιση του πακέτου ή χρεοκοπία και χάος και αποσταθεροποίηση, ενώ συνέδεσε την ψήφο των βουλευτών με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη για την εκταμίευση της δόσης.
Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους βουλευτές όλων των κομμάτων: “Κάνω έκκληση σε όλους να στηρίξετε την προσπάθεια. Η βουλή αυτή εκλέχτηκε για να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και να δημιουργήσει ανάπτυξη” είπε και ευχαρίστησε τους δύο εταίρους του το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ αλλά και το κόμμα του για την υποστήριξη που του παρέχει.
170 είπαν «όχι» στην αντισυνταγματικότητα των μέτρων
Συνταγματικό κρίθηκε νωρίτερα την Τετάρτη από την πλειοψηφία της Βουλής το νομοσχέδιο για το τρίτο Μνημόνιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου υπέρ της συνταγματικότητα ψήφισαν 170 βουλευτές και κατά 47.
Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έχει ως εξής: "Ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν 47, κατά 170. Συνεπώς οι αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν δεκτές".
Πάντως η κρίσιμη συνεδρίαση του πολυνομοσχεδίου απέκτησε ουσιαστικά τον πολιτικό της ρυθμό έπειτα από 3 ώρες συζήτησης επί διαδικαστικών θεμάτων και μιας πρώτης ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση για την συνταγματικότητα των διατάξεων.
Τη συγκεκριμένη μάχη την κέρδισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει συσπειρωτικά κατά τη διεξαγωγή της «μητέρας των μαχών» που αναμένεται να γίνει κοντά στα μεσάνυχτα.
Νωρίτερα, η Ολομέλεια φρόντισε να δείξει τον χειρότερο χαρακτήρα της στην κρισιμότερη ίσως στιγμή για το μέλλον της χώρας. Την ώρα που το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας έχει μπει στην τελική ευθεία, οι βουλευτές επί τρεις ώρες συζητούσαν επί της διαδικασίας και όχι της πολιτικής ουσίας. Το πλέον απογοητευτικό μάλιστα είναι ότι το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένα στην Ελληνική Βουλή! Από τις 10.30 που ξεκίνησε η συνεδρίαση τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιούργησαν ακραίο σκηνικό πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να καταθέτουν αίτηση αντισυνταγματικότητας επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου.
Οπως έχει ήδη αποφασιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί συνολικά 798 σελίδες (αιτιολογική έκθεση, σώμα άρθρου και εκθέσεις ελεγκτικού συνεδρίου και λογιστηρίου του κράτους), ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι το βράδυ της Τετάρτης θα γίνει και η ψηφοφορία.
Η αντιπολίτευση ζητά περισσότερο χρόνο συζήτησης
Πέραν αυτών, με την έναρξη της συνεδρίασης και κατά την συζήτηση των τυπικών θεμάτων, δηλαδή ποιοι έχουν δικαίωμα ομιλίας, πόσα λεπτά δικαιούνται κ.α., η αντιπολίτευση έδειξε τις άγριες διαθέσεις προαναγγέλλοντας κατάθεση αιτήσεων αντισυνταγματικότητας καθώς και ονομαστικής ψηφοφορίας.
Το χρονικό της θυελλώδους συζήτησης
22.40 Για μέτρα που οδηγούν 27.000 οικογένειες στην απόλυση και παράλληλα για μέτρα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν 44 δισ. ευρώ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Αναρωτήθηκε επίσης αν το χρέος είναι η όχι βιώσιμο. "Δεν μπορεί να πληρωθεί ποτέ το χρέος που δημιουργήσατε" εκτίμησε.
Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, δήλωσε πως η απόφαση Στουρνάρα καταργεί την αυτονομία της Βουλής.
Κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλης, δε, να αποκαλύψει από ποιους και πώς προσλήφθηκαν οι υπάλληλοι της Βουλής.
21.58 Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας σκέφτεται με όρους κηδείας. Επενδύει στον θάνατο της χώρας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε έντονα την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει να παρακολουθεί την όξυνση της κοινωνικής κρίσης και νομίζει ότι με αυτόματο τρόπο θα βρεθεί στην εξουσία. Ότι έχει πείσει τον λαό. Τον βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικές ομάδες που βιώνουν την κρίση αλλά δίνουν μια μάχη οπισθοφυλακής».
21.30 Με την παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε καιρό να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. "Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω σε αυτή την αίθουσα, μαύρα μάτια κάναμε να σας δούμε" είπε χαρακτιριστικά, παρατηρώντας πως ο κ. Σαμαράς έχει χάσει εκείνη την επιθετικότητα που επιδείκνυε παλαιότερα και κατέληξε πως σήμερα ήταν σαν να ακούγαμε επικήδειο από τον κ. Σαμαρά.
21.00 "Σήμερα ψηφίζουμε για το αν θα διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην Ευρωζώνη" είπε σε δραματικού τόνους από το βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν όψει τις ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου. Πάντως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα, όμως, όπως είπε, είμαστε εκτός αγορών εδώ και τρία χρόνια κι αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε.
20.50 Φ. Κουβέλης: "Eπιλέξαμε ήδη -και δεν το αναιρούμε- να υπάρξει κυβέρνηση, να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος. Η σταθερή μας θέση για τα εργασιακά μας υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου και να δηλώσουμε «παρών» στην ψηφοφορία".
20.20 Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, σε παρέμβασή της, άφησε να εννοηθεί ότι η διάταξη των υπαλλήλων της Βουλής ήταν μια "επιχείρηση" της κυβέρνησης να προκαλέσει τεχνίτη ένταση.
20.04 Χρ. Πάπας (Χρυσή Αυγή) προς Στουρνάρα: Ξέρεις το τραγούδι “Don't cry for me Argentina;” Αργεντινή το κάνατε - Προς ΝΔ: Κύριε Σαμαρά είχατε την ευκαιρία να πείτε το μεγάλο "όχι" και δεν είπατε. Ο γιος του πρωθυπουργού της τρίτης κατοχικής κυβέρνησης ήταν δικός σας αρχηγός. Δωσίλογοι ήσασταν πάντα.
20.00 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι τίθενται σε ενιαίο καθεστώς, υπερασπίζεστε το άδικο τη στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλώνουν.
19.55 Μάκης Βορίδης (ΝΔ): "Εμείς τιμούμε την εργασία των υπαλλήλων της Βουλής. Είναι προφανές όμως το ζήτημα τους επί των μισθολογικών πρέπει να ενταχθεί στην γενική προσπάθεια. Η βούληση της κυβέρνησης ήταν να ρυθμιστεί συνολικά το θέμα των υπαλλήλων. Να δούμε πως. Θα το εξηγήσουν όσοι διαφωνούν στους διαδηλωτές".
19:50 Σκληρή επίθεση Καμμένου στον Γ. Στουρνάρα - Κάνει λόγο για διορισμένους υπουργούς και διορισμένους προέδρους.
19.45 Ο Γ. Στουρνάρας απέσυρε τη ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλης, τονίζοντας όμως πως θα επανέλθει, ενώ ανέφερε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι Έλληνες έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής να κηρύξουν στάση".
19.10 Παναγιώτης Λάφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ): «Είναι νομοθετική βελτίωση η κατάργηση του Συντάγματος; Οι εργαζόμενοι της Βουλής έχουν κηρύξει απεργία, δικαιολογημένη απεργία. Το ελεγκτικό Συνέδριο το γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια; Τι νομοθετείτε; Με ποιο δικαίωμα καταργείτε ένα θεσμό του κράτους; Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει».
Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης αναφορικά με την απόφαση των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου να ξεκινήσουν απεργία «μέχρι πέρατος της συνεδρίασης» λόγω της διάταξης που τους εντάσσει στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
18.40 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: “Σήμερα ψηφίζουμε πολιτικές που οδηγούν στον ευρύ εξορθολογισμό που απελευθερώνει την κοινωνία από παθογένειας σαράντα χρόνων”.
18.30 Νέα ένταση αυτή την ώρα στη Βουλή μετά την κατάθεση νέας τροπολογίας - Νότης Μαριας: Να μας εξηγήσει ο υπουργός σε τι αφορά και τι ζητήματα καλύπτει η νέα τροπολογία.
18.15 "Το εγχείρημα της τρικομματικής είναι πλήρης καταστροφή των θεσμών, ομοβροντία πυρηνικών όπλων εναντίον κάθε Έλληνα" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, και πρόσθεσε: "Το εργασιακό πακέτο είναι πολεμικό ανακοινωθέν, δεν αφορά ελεύθερους πολίτες, αλλά λαό υπό κατοχή".
17:45 Παύλος Χαϊκάλης (Ανεξάρτητοι Έλληνες): "Να μας εξηγήσετε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την κατάργηση της ελληνικής οικογένειας".
17. 43 Θ. Μωραϊτης: Το συμφέρον της χώρας και όχι την κομματική γραμμή ή την "έκκληση ευθύνης" επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης προκειμένου να υποστηρίξει την ψήφο του στο κρίσιμο πολυνομοσχέδιο.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δέχονται καμία έκκληση ευθύνης. Είναι οι βουλευτές που σήκωσαν μόνοι τους τον σταυρό του μαρτυρίου επί δυόμιση χρόνια.. Λοιδορηθήκαν, προπηλακίστηκαν, μέσα σε ένα νοσηρό κλίμα για το οποίο έχει καταλυτική ευθύνη ο κ. Σαμαρας. Πιστεύω ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα σταθούν όρθιοι, θα δείξουν ψυχή και θα αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι η χώρα είναι πάνω απ΄ όλα".
17.39 Γεωργιος Γερμενής (Χρυσή Αυτή): “Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Οπουδήποτε βρίσκει κάποιες οικονομικές λύσεις τρέχετε πάνω σαν τα κοράκια. Κανένας δεν πιστεύει ότι ο Γολγοθάς των Ελλήνων τελειώνει εδώ”.
17.33 Μαρία Κόλλια Ανεξάρτητοι Έλληνες: οι συνέπειες όλων αυτών είναι καταστροφικές. Το δύσκολο δεν είναι η σημερινή ψηφοφορία αλλά η εφαρμογή των μέτρων.
17.25 Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά άσκησε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς θα έχει την ίδια τύχη με αυτή του κ. Παπανδρέου».
Ο κ. Μιχαλολιάκος μάλιστα χρησιμοποίησε απόσπασμα παλαιότερης ομιλίας του κ. Σαμαρά κατά την συζήτηση του πρώτου μνημονίου προσθέτοντας ότι: «Άλλος ο Σαμαράς του 2010 άλλος του 2012. Τότε απευθυνόταν στον Γ. Παπανδρέου σήμερα εκείνα τα λόγια απευθύνονται στον ίδιο».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι: «Βρισκόμαστε σε ανηφορικό τούνελ όμως δεν εξετάσαμε πως φτάσαμε εδώ και αυτό που δεν βλέπουμε είναι το φως στο τούνελ. Το Μνημόνιο 3 προβλέπει ότι το 2013 θα είναι πολύ σκληρή χρονιά για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Πως τα ζητάτε όλα αυτά όταν δεν έχει γίνει έλεγχοι για Πόθεν Εσχες και για τις σπατάλες;». Πέραν αυτών ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων λέγοντας ότι «με τόσα που δίνεται σε μια οικογένεια με 4 παιδιά θα αγοράσουν σχοινί και σαπούνι για να κρεμαστούν».
17.08 Απόστολος Κακλαμάνης: "Τίποτε δεν θα ψηφιστεί αν προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει τι ψηφίζεται".
17.00 Ο βουλευτής Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε ότι για τη ΔΗΜΑΡ τα εργασιακά θέματα αποτελούν τον οδικό χάρτη της χώρας, μετά τα δημοσιονομικά. <<Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, αυτές οι ρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη δική μας κουλτούρα και το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα>> ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.16.51 "Έχοντας επίγνωση τι σημαίνει το πρόγραμμα θα το ψηφίσω για ένα λόγο, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ακόμα και από την αντιπολίτευση. Αισθάνομαι με το πιστόλι στον κρόταφο" είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζακρή, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παρούσα φάση, στην ιστορική πρόκληση".
16.42 Δημήτρης Στρατούλης: "Ακουμπώντας τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, κάνετε κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν δύο δικτατορίες και οι κατοχικές κυβερνήσεις".
16.30 Στο βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: "Θέλω να δω τη χώρα να αλλάζει προς το καλύτερο και αυτό θα γίνει με αλήθεια και με ευθύνη. Πρέπει να μείνουμε στο δρόμο της Ευρώπης γιατί εκεί ανήκουμε".
16.25 Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ): <<Ποντάρετε στον φόβο των εργαζομένων, για να χειραγωγήσετε, να υποτάξετε τον ελληνικό λαό. Τη ζωή του λαού την βάλατε στον Προκρούστη>>.
16.14 "Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο. Δεν μπορεί να έρχεται το κράτος με ρυθμίσεις που δίνουν την χαριστική βολής στις εργασιακές σχέσεις" λέει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.
16.00 Στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος είπε: "Έχω το δικό μου εκκαθαριστικό μισθοδοσίας και μετά τις κρατήσεις 20% προς κόμμα κ.α. λέει ότι παίρνω πάνω από 8.000 ευρώ και θα μειωθεί ελάχιστα μετά τα μέτρα".
Στη συνέχεια ξέσπασε μια άγρια κόντρα ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη για τον μισθό των βουλευτών.
Αδωνης Γεωργιάδης: Που τα βρήκες και τα λες αυτά;
Ηλίας Κασιδιάρης: Αν δεν βγαίνεις να πας να πουλήσεις καμία εγκυκλοπαίδεια
Αδωνης Γεωργιάδης: Είναι ψεύτης
Ηλίας Κασιδιάρης: Πόσα παίρνεις ρε; Πες εδώ και τώρα πόσα παίρνεις; Είσαι ψεύτης και παίρνεις πάνω από 7.000 ευρώ. Το 2ο εκκαθαριστικό που έχω είναι αξιωματικών του στρατού του αδελφού μου που ο μισθός του θα γίνει 750 ευρώ και θα του ζητήσουμε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους.
15.55 "Βρισκόμαστε υπό την απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας. Το 2009 η χώρα οδηγήθηκε στα βράχια. Παραλάβαμε 36 δισ. έλλειμμα. Εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δώσαμε καμία λευκή επιταγή σε κανέναν>> αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Μωραΐτης.
15.46 Ιωάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): <<Ο προϋπολογισμός έχει καταρρεύσει πριν ψηφιστεί γιατί δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Σε ένα χρόνο θα συζητούμε ξανά για μέτρα. Ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται>>.
14.20 Παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ο οποίος καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για "στοχοποίηση των αστυνομικών" επικαλούμενος φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό ιστότοπο left.gr
14.10 Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να είναι τα τελευταία μέτρα αυτά που καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλη.
13.55 Τον λόγο πήρε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Eυκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με θεωρητική προσέγγιση επιχειρεί να αποδομήσει τα προωθούμενα μέτρα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
13.41 Έπειτα απο 3 ώρες απο την έναρξη της συνεδρίασης ξεκίνησαν οι πολιτικές τοποθετήσεις με πρώτο τον εισηγητή της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την αντιπολίτευση
13.39 Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ανέγνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αντισυνταγματικότητα: "Ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπερ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν 47, κατά 170. Συνεπώς οι αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιαν δεκτές".
13.26 Απόντες, μεταξύ άλλων, από τη διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας για τη συνταγματικότητα οι Φώτης Κουβέλης, Γιώργος Παπανδρέου, Θεόδωρος Παραστατίδης
13.02 Σε έξαλλη κατάσταση η Λιάνα Κανέλλη. Ανεβοκατεβαίνει τους διαδρόμους της Ολομέλειας και κραυγάζει.
13.00 Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για το αν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το πολυνομοσχέδιο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν και ζήτησαν την ψηφοφορία αποχωρούν από την αίθουσα!
12.54 Και η ΔΗΜΑΡ δια μέσω του κ. Νίκου Τσούκαλη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς και για <<χυδαία εκμετάλλευση συγκυριακών καταστάσεων>>
12.52 Μάκης Βορίδης: "Νομίζαμε μέχρι χθες ότι αυτή η τακτική είναι μια ιδιορρυθμία της κυρίας Κωνσταντοπούλου τελικά κάναμε λάθος. Σήμερα ο κ. Τσίπρας μας έδειξε ότι είναι τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή η αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο της πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν κόπτεται για την ουσία της συζήτησης μας έχει 3 ώρες στα διαδικαστικά"
12.50 Για συνδικαλιστικά κόλπα κατηγορεί ο Θανάσης Παφίλης τον ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί ότι πρέπει να μπει το θέμα επί της πολιτικής του βάσης.
12.48 Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου: <<Η πολιτική ουσία αυτής της συζήτησης είναι απλή. Αντιμετωπίζουμε ως χώρα εξαιρετικά διλλήματα και συγκρούονται δύο γραμμές δύο αντιλήψεις. Συγκρούστηκαν στις εκλογές και τώρα συμβολικά μέσα στην Βουλή. Υπα΄ρχει η αντίληψη της πλειοψηφίας και αυτή της αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να κρύψουμε αυτή την διαφωνία πίσω από διαδικαστικά ή νομικίστικα ζητήματα. Δεν θα υφαρπάξει την απόφαση της Βουλής μέσω τακτικές. Τα δικαστήρια θα κρίνουν όπως το ελεγκτικό συνέδριο όπως στο πρώτο Μνημόνιο. Ένα Συνταγμα και μια κοινοβουλευτική παράδοση στις ψηφοφορίες είτε με ψηφοφορία είτε με ανέγερση διαπιστώνεται η δεδηλωμένη. Αποκλειστικά με έγερση ως εκ του περισσού όταν κάποιος αμφισβητεί την δεδηλωμένη ορθα ο ΠτΒ είπε ονομαστική για να τελειώνουμε. Ετσι λειτουργεί το κοινοβούλιο έτσι λειτουργεί η Δημοκρατίας>>
12.46 Με Ειδικά Δικαστήρια απειλή η Χρυσή Αυγή
12.40 Ε. Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Η Βουλή δε λαμβάνει αποφάσεις στη βάση των τακτικισμών κάθε κόμματος. Η Βουλή έλαβε την απόφασή της. Με κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και τερτίπια δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα γίνει κανονικά για να μάθει ο κόσμος τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης να δοθεί λύση>>
12:38 Τσίπρας: Αποσύρουμε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφρία. Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα <<αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων αλλά αν αγωνιάτε τόσο πολύ θα έπρεπε την ώρα που ζητήθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητα να είστε παρόντες και όχι από τα σπίτια σας να καλείται ταξί για να σας φέρουν στην βουλή. Είναι η αγωνία μιας πλειοψηφίας που καταρρέει και σε πολύ λίγο θα είναι μειοψηφία.
Όλα όσα ζούμε σε αυτό το κοινοβούλιο αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας. Ερχεται ένα νομοσχέδιο που θα βυθίσει βαθειά την χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και αποσαθρώνει εργασιακά. Σε ένα μόνο άρθρο με διαδικασία κατεπείγοντος που δεν τιμά το κοινοβούλιο και δίνει τροφή σε όσους παραμονεύουν Έχουν αποφανθεί Ελεγκτικό συνέδριο και Συνταγματολόγοι.
Θα μας κρίνει η ιστορία και οι πολίτες. Έγινε πριν από λίγο η διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός για αντισυνταγματικότητας. Εγέρθηκαν οι παρόντες και παρούσες και είναι κοινή διαπίστωση ότι στους παρόντες ήταν συντριπτική πλειοψηφία όσων εγέρθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας πολιτικοί λόγοι έκαναν και εσάς να διαπιστώσετε άλλο αποτέλεσμα από αυτό που είδαν τα μάτια σας.
Εντός του χρόνου που ορίζει ο Κανονισμός έρεπε να γίνει ψηφοφορία δηλαδή 10 λεπτά όμως αυτά δεν μπορούν να γίνουν 1,5 ώρα. Ως εκ τούτου αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεν συμμετέχουμε σε μια διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής της Δημοκρατίας και αποσύρουμε την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας>>.
12.30 Δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης η συζήτηση εξακολουθεί να περιορίζεται αποκλειστικά σε διαδικαστικά ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί και την πρωτοβουλία του ΠτΒ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αντισυνταγματικότητας και μιλά για αλλοίωση αποτελέσματος>>. Συγκεκριμένα, Ζ. Κωνσταντοπούλου <<Υπάρχει καταγεγραμμένη εικόνα που αποδεικνύει ότι όσοι εγέρθηκαν υπερ της αντισυνταγματικότητας ήταν περισσότεροι. Διακόψατε για να έρθουν όσοι είναι κατά της συνταγματικότητας και να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα>>.
12.29 Ο ΠτΒ ζητά ηρεμία:<<η Βουλή δια εγέρσεως κρίνει την αντισυνταγματικότητα. Όμως αμφισβητήθηκε αυτό που έκρινε ο Πρόεδρος και γι' αυτό αποφάσισα ονομαστική. Δεν θα είμαστε με το ρολόι στο χέρι>>
12.24 Επανέναρξη της διαδικασίας για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ) ενίσταται και πάλι και ζητά ο χρόνος της διακοπής και της ψηφοφορίας να μην προσμετρηθούν στην 10ωρη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ξεπεράσει τα μεσάνυχτα.
11:14 Η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι όσοι αμφισβητούν την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να διακόψει την συνεδρίαση για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επι της αντισυνταγματικότητας καθώς σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού της Βουλής (ΚτΒ) <<Η σχετική απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση>>.
11.12 Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Το προεδρείο δεν εκβιάζεται με φωνές. Το Προεδρείο εφαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής και εφόσον αμφισβητείται το αποτέλεσμα θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την αίτηση αντισυνταγματικότητας.
11.10 Απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας. Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να επικρατεί ένταση και νευρικότητα στα αριστερά έδρανα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr