Κόντρες, απώλειες και… ολίγον «συνωστισμός»

Χ. Σταϊκούρας: «Στόχος μας τα πλεονάσματα, η ανακοπή της ύφεσης και οι αποκρατικοποιήσεις» - Κ. Σκανδαλίδης: «Ψηφίζω ναι, γιατί η αστάθεια δεν προσφέρει σε κανέναν τίποτα» - Μ. Κασσής: «Όχι και στον προϋπολογισμό» - Θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος έθεσε ο Χαρ. Αθανασίου - Γ. Βρούτσης: «Οι συντάξεις του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν κανονικά» - Π. Παναγιωτόπουλος: «Σε ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο η Ελλάδα» - Σκληρή κόντρα Αρβανιτόπουλου - Ρεπούση 

Σε εξέλιξη βρίσκεται  από το πρωί η συζήτηση για τον  προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα αργά το βράδυ. Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία για την υλοποίηση  του προϋπολογισμού και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα  και ανακοπή της ύφεσης. Σε τελείως  διαφορετικό κλίμα κινούνται  οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στο σύνολό τους καταγγέλλουν κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του  συγκεκριμένου προϋπολογισμού και  προβλέπουν μεγαλύτερη ύφεση.

Κατά την ψήφισή του  αναμένονται νέες απώλειες για την  ΔΗΜΑΡ, αφού οι κκ Βουδούρης και Μουτσινάς δείχνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν, δια του «όχι» ή του «παρών».

Επίσης μετά την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μιχάλης Κασσής προαναγγέλλει ακόμα ένα «όχι» αυτή την φορά για τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής επισήμανε ότι «Δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό γιατί έχει περικοπές στα χαμηλά εισοδήματα και πρόσθεσε  «Σε 4 μήνες και 24 ημέρες ερχόμενος εδώ πίστευα ότι θα μπορώ να μιλώ ελεύθερα και να πράττω κατά συνείδηση. Όπως και έκανα.  
 
Κάποιοι προσπαθούν να φιμώσουν αυτές τις φωνές. Δεν θα μπορέσουν. Και αυτό γιατί ο πολιτικός πρέπει να είναι αξιόπιστος και για να είναι αξιόπιστος πρέπει να τηρεί όσα έχει υποσχεθεί προεκλογικά. Δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν συμβαίνει και γι αυτό πήρα την απόφαση την περασμένη Τετάρτη να πω το μεγάλο ΟΧΙ. Δεν μπορεί να μας δίνονται 700 σελίδες το πρωί και το βράδυ να καλούμαι να το ψηφίσω. 



Αυτοί που με ψήφισαν και με έστειλαν εδώ τους είχα πει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα, ανακοπή ύφεσης και αποκρατικοποιήσεις» είναι το 3πλό στοίχημα της κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να «πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες».

Ειδικότερα κατά την παρέμβασή   του στην συζήτηση για τον κρατικό  προϋπολογισμό για το 2013 σημείωσε πως «Για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα το δημόσιο χρέος θα αυξάνει τουλάχιστον όσο είναι το έλλειμμα της χρονιάς αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές» και πρόσθεσε «Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους και του περιορισμού του ελλείμματος, η μεταβολή του χρέους εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσον όρο 5,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος.

Ή διαφορετικά, η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, όση ήταν περίπου η αύξηση κατ' έτος στο παρελθόν.

Σε ότι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης, οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013. Στο μισό δηλαδή σε μία διετία». Τα παραπάνω στοιχεία – σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα – επιβεβαιώνουν την «ορθή προσέγγιση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής της πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες.

Γιατί για να σταματήσει η αύξηση του δημοσίου χρέους θα πρέπει:

Να έχουμε, τουλάχιστον, πρωτογενή  πλεονάσματα.

Να επιτύχουμε την ανακοπή  της ύφεσης και την επαναφορά  της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Να προχωρήσει το πρόγραμμα  αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης  της δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου.

Κατέθεσε μάλιστα  τους παρακάτω πίνακες προκειμένου  να αποδείξει ότι η κυβέρνηση  κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Τον προβληματισμό του  για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών  στις ψηφοφορίες από την κομματική  γραμμή έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου  μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης  για τον προϋπολογισμό.
 
Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου έθεσε θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος ακόμα και του άρθρου 60 που προβλέπει το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση στους βουλευτές. Αφορμή  για την αναφορά του αυτή – όπως ο ίδιος είπε – είναι οι 7 διαγραφές βουλευτών το βράδυ της Τετάρτης που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, παρά την κομματική γραμμή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν να παίρνει ένα κόμμα μία απόφαση και οι βουλευτές να κάνουν κάτι άλλο».

Μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε πως η Ελλάδα σήμερα έχει εμπλακεί, όχι από δική της υπαιτιότητα, σε έναν ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο και  τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον  κερδίσουμε. Ο υπουργός χαρακτήρισε ιστορικό σταθμό το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών που εγκρίθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες μέρες.
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως ο ελληνικός λαός δεν επαιτεί και απευθυνόμενος προς τους ευρωπαίους εταίρους είπε ότι ζητάμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους ισχυρούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και άλλες, για να μπορέσει συνολικά η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα, να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδά της και να ξαναβρεί το δρόμο προς την πολιτική και οικονομική ενοποίησή της.  
 
Τέλος ευχαρίστησε τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με αφορμή τις περικοπές στα μισθολογικά, αλλά και όλους όσους υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχουν αποσυνδέσει το όποιο δίκαιο παράπονο ή την όποια δίκαιη διαμαρτυρία από την ανάγκη επιτέλεσης του καθήκοντος.

Για επιλεκτική διοχέτευση των ερευνητικών κονδυλίων έκανε  λόγο η κ. Μαρία Ρεπούση ενώ υπονόησε ότι η αδικαιολόγητη «αύξηση» κατά  6 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. σε σχέση με το 2011) της χρηματοδότησης της Ακαδημίας Αθηνών συνδέεται «με την ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου στη Μεσσηνία, με αντικείμενο τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής» και με «πελατειακές λογικές».  

Η ευθεία σπόντα για τον  τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού είχε ως συνέπεια την άμεση αντίδραση  του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ο οποίος απάντησε «Θέλω να απαντήσω, σε αυτά που είπε η κυρία Ρεπούση. Μίλησε, επίσης, για την Ακαδημία Αθηνών, ότι δήθεν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό της για να καλύψουμε κάποιο ινστιτούτο κάπου στη Μεσσηνία. Η Μεσσηνία έχει καταντήσει να γίνεται της μόδας τελευταία, λες και οι Μεσσήνιοι είναι παιδιά κανενός κατώτερου Θεού. Μια το Μουσείο, μια η Ακαδημία Αθηνών! Εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται περί αυτού. Όσον αφορά την Ακαδημία Αθηνών και την αύξηση του προϋπολογισμού της, οφείλεται στο γεγονός ότι με τη νέα νομοθεσία τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό τους. Άρα, το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε παλαιά δάνεια τα οποία είχε συνάψει η Ακαδημία Αθηνών και γι’ αυτό αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της». Πέραν αυτών ο υπουργός, χαρακτήρισε το βιβλίο ιστορίας της κυρίας Ρεπούση ως εξής: « η καταγραφή των επίμαχων γεγονότων από την κυρία Ρεπούση είναι απλά λανθασμένη, είναι κακή ιστορία, είναι τσαπατσούλικη ιστορία».  

Πάντως, αυτό δεν ήταν το μόνο σημείο της ομιλίας της κυρίας Ρεπούση που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αισθάνθηκε την ανάγκη να παραδώσει ένα ακόμα «μάθημα ιστορίας» κατηγορώντας παράλληλα τους βουλευτές της ΝΔ για «εθνικιστικές κορώνες».   

Συγκεκριμένα είπε πως  «Στις παλαιοκομματικές πρακτικές  θα ήθελα, τέλος, να εντάξω και τα εθνικολαϊκιστικά μαθήματα ιστορίας που δίνονται και σε αυτή ακόμα την Αίθουσα. Είναι, στην πραγματικότητα, μαθήματα πατριδοκαπηλίας και λαϊκισμού, που επενδύουν στα φοβικά αισθήματα που έχει μερίδα των πολιτών, καλλιεργώντας ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό.  Και καλά όταν αυτό γίνεται από τους χρυσαυγίτες ή όσους τους συναγωνίζονται στις εθνικιστικές κορώνες ζηλεύοντας τη δημοσκοπική τους άνοδο. Να το κάνουν όμως και οι Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και μάλιστα αυτοί που προσβλέπουν, κατά τα λεγόμενά τους, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι τουλάχιστον αντιφατικό. Ας επιλέξουν τι τελικά θέλουν. Ένα σύγχρονο κράτος που αξιοποιεί την ιστορία του για να βελτιώσει το παρόν και το μέλλον του, για να μάθει τους πολίτες του να σκέφτονται κριτικά ή ένα κράτος που χρησιμοποιεί την ιστορία του για να φανατίσει τους πολίτες του και να φυλακίσει το μέλλον τους στο παρελθόν;».

Σε αυτό το σημείο από  τα έδρανα της Ολομέλειας ακούστηκαν σχόλια για τον «συνωστισμό» με αποτέλεσμα να υπάρξει ο εξής διάλογος:

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Αυτό θα ήθελα  να απαντήσω σε όσους, όπως πριν από  λίγο ο κ. Νεράντζης, θυμούνται το συνωστισμό, για να αποδείξουν τον πατριωτισμό τους. Θα τους πρότεινα να επιλέξουν κάτι άλλο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ήταν και  οι παππούδες μας τότε εκεί! Τους παππούδες μας τους έσφαξαν εκεί!  

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Παρακαλώ αφήστε τη συνάδελφο να ολοκληρώσει. Ο κ. Νεράντζης ολοκλήρωσε.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Στο συνωστισμό επενδύει σήμερα η Χρυσή Αυγή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΤΟΣ: Αφήστε τώρα τη Χρυσή Αυγή!

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Θέλω να ελπίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έχετε πια  πάρει οριστικό διαζύγιο από αυτή τη ρητορική, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι όσο συνωστίζεστε μαζί τους σε αυτή τη λογική, δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά να τους ενισχύετε.

Για τον «συνωστισμό» της  κυρίας Ρεπούση μίλησε και ο κ. Αρβανιτόπουλος: «Όμως, είπε και κάτι άλλο η κυρία Ρεπούση όσον αφορά το περίφημο και επίμαχο ζήτημα των συνωστισμών στη Σμύρνη. Κοιτάξτε, το θέμα δεν είναι αν έχει κανείς μια προοδευτική ή μια συντηρητική αντίληψη για τα ιστορικά γεγονότα. Το θέμα είναι αν η μεθοδολογική και επιστημονική του προσέγγιση είναι επαρκής και ακριβής και η τεκμηρίωσή του είναι τέτοια, ώστε να αποδίδει σωστά τα ιστορικά γεγονότα. Λυπάμαι να το πω, ότι πέρα από τα αριστερά και τα δεξιά, η καταγραφή των επίμαχων γεγονότων από την κυρία Ρεπούση είναι απλά λανθασμένη, είναι κακή ιστορία, είναι τσαπατσούλικη ιστορία».  

Υπέρ της ψήφισης του  προϋπολογισμού τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης λίγα εικοσιτετράωρα μετά την άρνησή του να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο ενέργεια που προκάλεσε και την διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
 
Ειδικότερα , ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής σημείωσε ότι «ψηφίζω τον προϋπολογισμό γιατί είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η αστάθεια δεν προσφέρει σε κανέναν τίποτα».
 
Πέραν αυτόν ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε και για το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «το κόμμα πρέπει να βρει το σταθερό βηματισμό του. Να σταθεί όρθιο. Η ενότητα είναι αδιαπραγμάτευτη» και πρόσθεσε  «με το ΠΑΣΟΚ μπήκα στην πολιτική και με το ΠΑΣΟΚ θα φύγω. Όμως από το ΠΑΣΟΚ δεν θα φύγω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr