Αδιέξοδο και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Μέρκελ: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία, ο δρόμος είναι μακρύς – Δηλώσεις Ολάντ για Ελλάδα: Διεξάγονται διαβουλεύσεις, ελπίζω σε λύση τη Δευτέρα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αδυνατούν επί δύο και πλέον χρόνια να συναινέσουν σε μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ή ακόμα και στην μεθοδολογία για την εκταμίευση μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλισθεί η ισορροπία της Ελλάδας και να αποφευχθεί ένα «οδυνηρό ατύχημα», καλούνται να συμφωνήσουν μέσα στις επόμενες στο ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία.

Με δυο λόγια να συμφωνήσουν για κεφάλαια άνω του ενός (1) τρισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Τα «πονταρίσματα» των αναλυτών είναι πως δεν θα καταφέρουν ούτε καν να συμφωνήσουν σε τι διαφωνούν!

Με αυτά τα δεδομένα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν τις συνομιλίες της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις του προϋπολογισμού που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι συζητήσεις διεκόπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, περίπου μία ώρα αφότου είχαν ξεκινήσει. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή, με την ελπίδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προειδοποίησε ότι απαιτείται να ληφθούν επώδυνες» αποφάσεις σχετικά με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. «Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ρομπάι. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον». Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροποποιημένη πρόταση του Ρομπάι προβλέπει σαφώς μειωμένα κονδύλια για την επόμενη επταετία. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προειδοποίησε ξανά πως θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού εάν συμφωνηθούν πολύ μεγάλες μειώσεις.
«Χρειάζεται να δοθεί στους αξιωματούχους των χωρών ο χρόνος να εξετάσουν τις νέες προτάσεις" για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ε.Ε.», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή στο AFP.

Αμφιβολίες Μέρκελ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το χρονικό διάστημα 2014-2020, προβλέποντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.
«Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κάνει «μικρή πρόοδο», αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση. «Υπάρχει ακόμα μπροστά μας ένας αρκετά μακρύς δρόμος να διανύσουμε», είπε η Μέρκελ μετά τη λήξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Τετ α τετ Ολάντ - Μέρκελ για Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολλάντ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, συζήτησε και το θέμα της Ελλάδας. Ο Ολάντ ανέφερε, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά την λήξη του συμβουλίου, ότι διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup. Πάντως ο Ολάντ ξεκαθάρισε πως «το Παρίσι δεν είναι ακόμη ικανοποιημένο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.».


Σκληρό πόκερ για τον προϋπολογισμό
Επί της ουσίας όμως οι «αντιμαχόμενες πλευρές» κάθισαν στο τραπέζι αποφασισμένες να υπερασπισθούν μέχρι τέλους τις θέσεις τους. Κάτι που στο καλό σενάριο σημαίνει πως απόφαση δύσκολα θα ληφθεί σήμερα, χωρίς να αποκλείεται και η συνέχιση της Συνόδου ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ή στο κακό σενάριο, θα σημάνει μια ρήξη στο εσωτερικό της ΕΕ που δύσκολα θα γεφυρωθεί, τουλάχιστον με πρωταγωνιστές τους ίδιους πολιτικούς ταγούς που σήμερα κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δημοσίως δήλωσε πως προσέρχεται με αρχική θέση το… βέτο στα όσα προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Βέτο γιατί ο κ. Κάμερον θέλει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές!

Στον αντίποδα το δικό του βέτο κουβάλησε στις Βρυξέλλες από την Ιταλία ο Μάριο Μόντι, ζητώντας το ακριβώς αντίθετο από τον Βρετανό ομόλογό του. Ζητάει δηλαδή περισσότερα κονδύλια. Ενώ με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς!


Τα δύο «στρατόπεδα»
Όσον αφορά τώρα τα επονομαζόμενα δύο «στρατόπεδα» στην ΕΕ, αυτά σχηματικά αποτελούνται το ένα από τις χώρες που κατά βάση πληρώνουν, δηλαδή συνεισφέρουν αναλογικά τα περισσότερα κεφάλαια στον κοινοτικό προϋπολογισμό και το άλλο από τις χώρες-«αποδέκτες».

Στην ομάδα όσων… πληρώνουν, παραδοσιακά ηγείται η Γερμανία. Αν σε κάτι διαφοροποιείται αυτή η Σύνοδος είναι στο ότι η Βρετανία έχει αναλάβει ρόλο «ηγέτη» στην ομάδα των ισχυρών και … διστακτικών στο να συνεχίσουν να πληρώνουν! Τον Ντέιβιντ Κάμερον που ζητά μεγάλη μείωση, ή στην χειρότερη περίπτωση, «πάγωμα» του προϋπολογισμού… πλαισιώνουν κυρίως η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο έχει αφήσει ανοικτή την «διαφυγή» της μη απόφασης.

Στο άλλο στρατόπεδο επικεφαλής βρίσκεται η Γαλλία και η Ισπανία, με επίκεντρο τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική και γενικότερα ο Νότος που αναζητά όσο το δυνατόν πιο ... πλούσια κοινοτικά ταμεία δια πάν ενδεχόμενο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr