Οριστικό το «ναυάγιο» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Σε νέα σύνοδο, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2013, παραπέμπεται το ζήτημα - «Αγκάθια» τόσο το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, όσο και η κατανομή των κονδυλίων - «Υποβαθμίζουν» οι Ευρωπαίοι ηγέτες την αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία

Ολοκληρώθηκε, δίχως συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Για μια ακόμα φορά, τα εθνικά συμφέροντα επικράτησαν των ευρωπαϊκών, καθώς οι «27» απέτυχαν να συμφωνήσουν επί του προϋπολογισμού της Ένωσης για την επόμενη επταετία.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν, λίγο ως πολύ, αναμενόμενη, καθώς στις δηλώσεις τους, μετά τη λήξη του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εμφανιστεί απαισιόδοξοι για τη σύναψη μιας συμφωνίας σε αυτή τη Σύνοδο, εξαιτίας των μεγάλων διαφορών που έπρεπε να γεφυρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, αιτία του «ναυαγίου» της Συνόδου Κορυφής ήταν οι διαφωνίες τόσο επί του συνόλου του προϋπολογισμού, όσο και το αγεφύρωτο χάσμα για τα ποσά που αυτός θα προβλέπει για τομείς, όπως π.χ. οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις (διαβάστε περισσότερα
εδώ), η Σύνοδος δεν θα συνεχιστεί το Σάββατο, αλλά το όλο ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού θα τεθεί επί τάπητος σε νέα Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις αρχές του 2013.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει πως ενδεχομένως θα χρειαστεί και δεύτερη συνάντηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε μακρύ το δρόμο επίτευξης συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει ότι δεν αναμένει νέα Σύνοδο Κορυφής εντός του 2012, αλλά ενδεχομένως τον Ιανουάριο.

Τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να παρακάμψουν τα εμπόδια και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020, είχε επισημάνει σε δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι δηλώσεις των ηγετών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε  ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους" είπε ο Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για "επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης" απόψεων.

"Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να βρεθεί μια συμφωνία" πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις, για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.

Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι, παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 ήταν "χρήσιμη" και αποτέλεσε ένα "επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας".

Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας, λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν "δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων".


Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επίσης υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να καταλήξουν σε συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

"Είμαι ικανοποιημένη από τις συνομιλίες" σημείωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι είναι "δυνατό να εξευρεθεί μια συμφωνία στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς".


Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε την άποψη ότι η χώρα του απομονώθηκε επειδή ζήτησε περικοπές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014-20.

"Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους", είπε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου.

"Η συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι απλώς δεν ήταν αρκετά καλή. Δεν ήταν αρκετά καλή για τη Βρετανία αλλά ούτε και για τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία", πρόσθεσε.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr