«Παρά τις προκλήσεις των Σκοπίων, εμείς θα τηρούμε υπεύθυνη στάση»

«Η Σκοπιανή Κυβέρνηση αναλώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση του ονοματολογικού προβλήματος, προφανώς για δική της εσωτερική κατανάλωση» και «συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας, εμείς όμως θα εξακολουθήσουμε να τηρούμε εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας

«Η Σκοπιανή Κυβέρνηση αναλώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση του ονοματολογικού προβλήματος, προφανώς για δική της εσωτερική κατανάλωση» και «συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας, εμείς όμως θα εξακολουθήσουμε να τηρούμε εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, με θέμα «Ο σφετερισμός του ονόματος της Μακεδονίας και παραγώγων του από το ψευδοκράτος των Σκοπίων, στο διπλωματικό και εμπορικό επίπεδο».

Το υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε ο κ. Τσιάρας, δεν έχει χαλαρώσει την επαγρύπνησή του απέναντι σε αυτό το σημαντικό εθνικό ζήτημα, καταγράφει και καταγγέλλει συστηματικά ενέργειες και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, σε θέματα οικειοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και φαλκίδευσης της ιστορίας μας και ενημερώνει σε συνεχή βάση τους εταίρους μας για τις εξελίξεις στην ονοματολογική διαφορά. Παράλληλα, στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του κ. Νίμιτς, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, που αποτελεί και την οδό η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας και, πρόσφατα, ανέλαβε μία πρωτοβουλία με την πρόταση υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης», η οποία «αναγνωρίστηκε, προσφάτως, ως η ενδεδειγμένη», ενώ «η σκοπιανή πλευρά βρέθηκε σε δύσκολη θέση, μη συμμετέχοντας, μην απαντώντας και καθιστάμενη υπόλογη στα μάτια του διεθνούς παράγοντα».

Σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων από τρίτες χώρες, υπό τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «οι αριθμοί που δίνει η άλλη πλευρά είναι σαφώς παραπλανητικοί», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο από τον απλουστευτικό χαρακτήρα που, για επικοινωνιακούς λόγους, του έχει προσδώσει η ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ο υφυπουργός ανέλυσε, επίσης, το καθεστώς εισαγωγών προϊόντων στην Ελλάδα από τα Σκόπια και τη σχετική νομοθεσία από την οποία διέπεται, όταν υπάρχει ως «ονομασία προέλευσης», άλλη απ' αυτήν που αναγνωρίζει η χώρα μας, ώστε να καλύπτεται η μη αποδεκτή ονομασία πριν από τον εκτελωνισμό των προϊόντων από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Υπογράμμισε, τέλος, ότι τη σχετική αρμοδιότητα για την τήρηση των προβλεπομένων ρυθμίσεων- καθώς και την αντιμετώπιση των περιπτώσεων, κατά τις οποίες εντοπίζονται στην αγορά προϊόντα με μη αποδεκτή ονομασία- έχει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώταρος είπε ότι η σύνθετη ονομασία «ισοδυναμεί με προδοσία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους και να ξέρουν ότι αυτό το μαϊμού κράτος των γυφτοσκοπιανών θα γίνει παρελθόν πολύ σύντομα. Αν δεν γίνει από τις εσωτερικές του αναταραχές, θα γίνει από την σίγουρη και επερχόμενη άνοδο της Χρυσής Αυγής που σύντομα θα είναι στην κυβέρνηση αυτής της χώρας και με τις άμεσες αποτελεσματικές και πολύ μάχιμες ενέργειές της θα καταστήσει σαφές σε φίλους και εχθρούς ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν διαπραγματεύεται με τίποτα. Όπως είχε πει και ο Μέγας Αλέξανδρος τα δεσμά που δεν λύνονται, κόβονται».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr