Ο «Δούρειος ίππος» της τρόικας φουσκώνει χρέος και ελλείμματα

To who is who του αμφιλεγόμενου πρόεδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και γιατί η κυβέρνηση τον κατηγορεί για ύποπτες σχέσεις με τον Πολ Τόμσεν - Γιατί αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία για το έλλειμμα και έγινε η αιτία να μην πάρουμε τη δόση

«Δούρειο Ίππο» που δρα ανεξέλεγκτα και φουσκώνει ελλείμματα και χρέη, μετατρέποντας σε «σισύφειο έργο» την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και τις αιματηρές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η ελληνική κοινωνία, θεωρεί η κυβέρνηση τον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Αμφιλεγόμενο πρόσωπο, λόγω και της υπαλληλικής προϋπηρεσίας του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το οποίο τον μετακάλεσε στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός κ.  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Γεωργίου δέχτηκε με… στωική έπαρση τις ευθείες βολές που εκτόξευσαν εναντίον του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο ομόλογός του στην προηγούμενη κυβέρνηση κ. Φίλιππος Σαχινίδης, κατηγορώντας τον, κατά πρόσωπο, ως βασικό υπεύθυνο για την αναβολή των αποφάσεων για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Τρίτη.
Το πρόσφατο «άδειασμα» που επεφύλαξε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν, εντελώς αιφνιδιαστικά, αναθεώρησε, πριν από λίγες εβδομάδες, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) που η ίδια η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε ανακοινώσει, έριξε στο «καναβάτσο» την κυβέρνηση, καθώς εκτινάχτηκε κατά περίπου 8 μονάδες το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και αμφισβητήθηκε η μελλοντική βιωσιμότητά του.

«Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή», επαναλάμβανε μονότονα, κατά την πρόσφατη ακρόασή του από τη Βουλή, ο κ. Γεωργίου, ο οποίος, αφού -με τις… πλάτες του τροϊκανού, πρώην συναδέλφου του στο ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν- «εξουδετέρωσε» όλα τα μέλη του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου της Αρχής, με τα οποία συγκρούστηκε και σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες, είναι πλέον ο απόλυτος μονοκράτορας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

«Δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο στην Αρχή και δεν υπαγόμαστε στο υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε μια Ανεξάρτητη Αρχή, που ο κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισής της δεν περνάει από την έγκριση του υπουργού Οικονομικών», δήλωνε με έπαρση στη Βουλή, προκαλώντας ακόμη και την οργισμένη έκπληξη βουλευτών της αντιπολίτευσης που σχολίασαν αρνητικά την παραδοχή του ότι δεν λογοδοτεί πουθενά. 

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, ήταν, όταν επικαλέστηκε ως ένα από τα «επιτεύγματά» του την υπογραφή που εξασφάλισε, τον περασμένο Φεβρουάριο, από τον τότε πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο σε κείμενο «Δέσμευσης για την Εμπιστοσύνη στις Στατιστικές» που, όπως είπε, «ισχύει για τη χώρα, γενικότερα, και όχι μόνο για την τότε κυβέρνηση» και συμπλήρωσε ότι «ήταν η πρώτη δέσμευση που υπογράφτηκε από κράτος-μέλος της Ε.Ε.»!
Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεσμεύτηκε να δέχεται, χωρίς αμφισβητήσεις, την «ενός ανδρός» αρχή που σχηματίστηκε στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Γι’ αυτό και ο κ. Σταϊκούρας, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο κ. Σαχινίδης, προσπάθησε με... κομψότητα, αρχικά, αλλά και με σχετική αυστηρότητα στη συνέχεια, να θέσει το τεράστιο ζήτημα που δημιουργούν οι συνεχείς, επί τα χείρω, αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων από τον κ. Γεωργίου και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι πρακτικές στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.




Εμμονή με τα «greek statistics»

«Να μην ξεχνάμε τα “greek statistics”, που ως όρος είχε καταστεί διεθνώς συνώνυμο των ψευδών και πλήρως αναξιόπιστων στατιστικών», ήταν η επωδός του, που προκάλεσε έκρηξη οργής από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Αντώνη Μπέζα:
Αντ. Μπέζας: «Δηλαδή, έκανε απόκρυψη στο παρελθόν η ΕΛ.ΣΤΑΤ.;».
Α. Γεωργίου: «Ναι, έκανε απόκρυψη και μάλιστα μεγάλες αποκρύψεις».
Αντ. Μπέζας: «Αυτές δεν είναι κουβέντες οι οποίες μπορεί να λέγονται από τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., διότι προσβάλλουν τη χώρα».
Αντ. Γεωργίου: «Δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα».
Α. Μπέζας: «Αυτές είναι δικές σας προσωπικές απόψεις και δεν εκφράζουν εμάς, εδώ στο Κοινοβούλιο, ούτε την επίσημη ελληνική κυβέρνηση. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορείτε να λέτε τέτοιες απόψεις, διότι καταβαραθρώνουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας. Εν πάση περιπτώσει, να κοιτάξετε να πείσετε τα μέλη της συλλογικής διοίκησης τού επταμελούς διοικητικού συμβουλίου που καταργήθηκαν και τον οικονομικό εισαγγελέα, τον κ. Πεπόνη, που έχει σε εξέλιξη διερευνήσει αυτά τα ζητήματα».

Απτόητος, όμως, ο κ. Γεωργίου επανήλθε, επικαλούμενος έκθεση επιτροπής που έγινε επί των ημερών του κ. Παπακωνσταντίνου, τον Ιανουάριο του 2010, και διαπίστωσε «σοβαρές παρατυπίες», όπως «έλλειψη γραπτής τεκμηρίωσης ή επικύρωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις ανταλλαγή στοιχείων μέσω τηλεφώνου, ασαφείς αρμοδιότητες και έλλειψη αρμοδιοτήτων εκ μέρους των τεχνικών υπηρεσιών που παρέχουν πρωτογενή στοιχεία ή καταρτίζουν στατιστικά στοιχεία, σε συνδυασμό με αμφιλεγόμενη δικαιοδοσία των στελεχών που είναι αρμόδια για τα στοιχεία».

«Τα στοιχεία ήταν λάθος», απάντησε κοφτά στις επικρίσεις που δέχτηκε όταν παραδέχτηκε τις μεγάλες αναθεωρήσεις του χρέους που υπολογίστηκε το 2006 υψηλότερο κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, το 2007 κατά 9,3 μονάδες του ΑΕΠ, το 2008 κατά 11,1 μονάδες του ΑΕΠ και το 2009 κατά 11,7 μονάδες, ενώ οι αναθεωρήσεις συνεχίστηκαν και για τα επόμενα χρόνια, που σε συνδυασμό με το μειωμένο παρονομαστή του κλάσματος υπολογισμού, δηλαδή το ΑΕΠ, εκτόξευσαν το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να το χαρακτηρίζουν «μη βιώσιμο».

Στον ισχυρισμό του, ότι «πλέον τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν έχουν αστερίσκους από τη Eurostat», οι κύριοι Σαχινίδης και Σταϊκούρας τον «στρίμωξαν», καλώντας τον να κατονομάσει μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να συνέβη κάτι ανάλογο με αυτό της Ελλάδας, και η μείωση του ΑΕΠ από 3,5% που υπολογίστηκε τον Μάρτιο, αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο στο 4,9%, καθιστώντας πλήρως αναξιόπιστο το ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2012 και προκαλώντας την ανάγκη για επιπλέον επώδυνα μέτρα.
«Στο θέμα τού κατά πόσο τα στοιχεία τα οποία παράγουμε είναι “μαγειρεμένα” ή όχι, η απάντηση ρητά είναι “όχι”», απάντησε. «Αυτό το οποίο κάνουμε, είναι ότι ακολουθούμε τη στατιστική μεθοδολογία η οποία έχει αποτυπωθεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», πρόσθεσε
Οσο για τις τελευταίες μεγάλες αναθεωρήσεις στοιχείων που ο ίδιος είχε ανακοινώσει, επιχείρησε να τις δικαιολογήσει με τον αόριστο ισχυρισμό «είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε επιπλέον στοιχεία  γύρω από τις κατασκευές, την κατανάλωση των νοικοκυριών, το εξωτερικό εμπόριο και διάφορα τέτοια στοιχεία».  

H απογραφή του πληθυσμού και η αμφισβήτηση των εκλογών


Από τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε, εξάλλου, και ζήτημα με την απογραφή του πληθυσμού που έγινε το 2011 και τα προσωρινά στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση, δημιουργώντας σοβαρό πολιτικό ζήτημα, καθώς αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των τελευταίων εκλογών που έγιναν με την προηγούμενη απογραφή του 2001, ενώ ο καταστατικός χάρτης της χώρας προβλέπει ρητά ότι τα στοιχεία της απογραφής πρέπει να δημοσιεύονται έναν χρόνο μετά.

Πέραν αυτού, όμως, πολλές απορίες έχουν δημιουργηθεί σε κυβερνητικούς παράγοντες και από το γεγονός ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία στις περισσότερες περιοχές εμφανίζουν τον αριθμό των κατοίκων να τελειώνει σε… μηδέν!   
Για να υπερασπιστεί την καθυστέρηση, ο κ. Γεωργίου αμφισβήτησε την ακρίβεια των στοιχείων της προηγούμενης απογραφής, υποστηρίζοντας ότι το 2001 δεν ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη «έρευνα κάλυψης» για να φανεί αν υπήρχε «διαφυγή από την απογραφή ή κάποια υπερκαταγραφή».

«Στη δική μας περίπτωση, κάναμε την έρευνα κάλυψης με δείγμα της τάξεως των 20.000 νοικοκυριών για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι κατά πόσο έχουμε καλύψει ή όχι και έχουμε καταγράψει σωστά τον πληθυσμό στο σύνολο της χώρας αλλά και στις περιφέρειες», υποστήριξε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα τελικά στοιχεία «θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες αλλαγές στις κατανομές των βουλευτικών εδρών, ενώ εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα με την επανακατανομή των βουλευτικών εδρών που ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Παγκράτιο, το ζίου ζίτσου, οι καβγάδες και ο «Dear Poul»

Γεννημένος στην Πάτρα, το 1960, ο κ. Γεωργίου τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, εποχή από την οποία λέγεται ότι γνωρίζεται με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου έλαβε Bachelor of Arts στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία από το Amherst College και Ph.D. στα Οικονομικά από το University of Michigan με ειδίκευση στη Νομισματική Θεωρία και Πολιτική Σταθεροποίησης, καθώς και στο Διεθνές Εμπόριο και Χρηματοπιστωτικές Σχέσεις.

Το 1989 άρχισε να εργάζεται στο ΔΝΤ ως προϊστάμενος αποστολών για την προετοιμασία, διαπραγμάτευση και παρακολούθηση προγραμμάτων του Ταμείου σε διάφορες χώρες, ενώ την περίοδο 2004-2010 ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Στατιστικής, περίοδο κατά την οποία, πάντως, βρήκε χρόνο και έγραψε βιβλίο για το «Παγκράτιο», το αρχαιοελληνικό ολυμπιακό άθλημα, παρότι ο ίδιος ασκούνταν στην ιαπωνική πολεμική τέχνη του ζίου ζίτσου, στην οποία είναι κάτοχος μαύρης ζώνης.

Την «τεράστια εμπειρία του στο ΔΝΤ» επικαλέστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν, τον Ιούνιο του 2010 τον παρουσίασε στη Βουλή ως πρόεδρο της νέας Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η οποία αντικατέστησε την παλιά ΕΣΥΕ, διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, ότι συμμετείχε στη διαδικασία του open.gov., αλλά χωρίς να αναφερθεί στην παλιά τους γνωριμία.

Στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο κ. Γεωργίου δεν εφάρμοσε την «τέχνη και ικανότητα της ευλυγισίας και ευκαμψίας», όπως μεταφράζεται το ζίου ζίτσου. Αντιθέτως εγκατέστησε μια αυταρχική διοίκηση, η οποία τον έφερε σε σύγκρουση με τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης Αρχής, που έφτασαν ως τη Βουλή με καταγγελίες για «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων, εκ μέρους του προέδρου, αλλά και στις εισαγγελικές αίθουσες, όπου ο τελευταίος κατήγγειλε υποκλοπή του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

Σε ένα, πάντως, από τα υποκλαπέντα (;) μηνύματα (e-mails) που παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κ. Γεωργίου φαίνεται να απευθύνεται, τον Οκτώβριο του 2010, προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Τόμσεν, τον οποίο αποκαλεί «Dear Poul…» και του ζητεί μεσολάβηση για «να τροποποιηθεί η ελληνική νομοθεσία, με σκοπό την αποσαφήνιση του ρόλου του διοικητικού συμβουλίου».

Ο ίδιος, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο του μηνύματος, περιορίστηκε να πει ότι δεν σχολιάζει «προϊόντα υποκλοπής», ενώ η συνέχεια κατέδειξε ότι ο «Dear Poul», «καθάρισε», και με απαίτηση της τρόικας, στις αρχές του 2010, παύτηκαν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και με τροποποίηση της νομοθεσίας, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έγινε  παντοδύναμος και δεν δίνει λογαριασμό σε καθέναν για τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει και προκαλούν ταραχή στην κυβέρνηση και περισσότερο πόνο στην ελληνική κοινωνία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr