Σε κατήφορο δίχως τέλος η κυβέρνηση
Κατάσταση συνολικής αποσάθρωσης επικρατεί στο κυβερνών κόμμα καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία είναι αρνητικές και τροφοδοτούν τα σενάρια πρόωρων εκλογών ενώ στην εκτεταμένη εκλογολογία προστέθηκε με την παρέμβαση του κ. Γιάννη Μανώλη και η διαδοχολογία.
Η απόρριψη από την Κομισιόν του σταθεροποιητικού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας φέρνει πιο κοντά τα μέτρα λιτότητας και δίνει την χαριστική βολή στο κυβερνητικό σχέ
Κατάσταση συνολικής αποσάθρωσης επικρατεί στο κυβερνών κόμμα καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία είναι αρνητικές και τροφοδοτούν τα σενάρια πρόωρων εκλογών ενώ στην εκτεταμένη εκλογολογία προστέθηκε με την παρέμβαση του κ. Γιάννη Μανώλη και η διαδοχολογία.
Η απόρριψη από την Κομισιόν του σταθεροποιητικού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας φέρνει πιο κοντά τα μέτρα λιτότητας και δίνει την χαριστική βολή στο κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης μέσω των παροχών. Είναι σαφές πλέον ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορεί να διαχειρισθεί την παρατεταμένη πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους έξι μήνες ούτε να συγκρατήσει τα στελέχη του κόμματος που είναι εκτός ελέγχου. Το κυβερνητικό επιτελείο επιχείρησε μετά τον ανασχηματισμό να συγκροτήσει ένα σχέδιο έτσι ώστε να πάει σύντομα σε εκλογές με ευνοικούς όρους. Πρώτο μέρος ήταν οι παροχές στον αγροτικό κόσμο, οι προσλήψεις στο δημόσιο και οι επιδοτήσεις θέσεων εργασίας. Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια ενώ οι διαφοροποιήσεις στελεχών όπως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Μανώλης πλήττουν έτι περαιτέρω την καταρρακωμένη κυβέρνηση. Η εικόνα του κ. Καραμανλή έχει πληγεί και έχει απωλέσει σε σημαντικό βαθμό το ηγετικό του κύρος. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του αδυνατεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται προβληματισμός για το αν η κυβέρνηση πρέπει να πάει σύντομα σε εκλογές ώστε να περιορίσει την ήττα όσο ακόμη είναι καιρός.
Κορυφαίος υπουργός έλεγε στο «Θέμα»: «τα πάντα έχουν παραλύσει, ακόμη κι αν θέλουμε να προωθήσουμε κάποια πράγματα δεν υπάρχει πλέον χρόνος, πρέπει να πάμε σε εκλογές ακόμη κι αν χάσουμε για να περιορίσουμε την διαφορά και να ανασυγκροτηθούμε». Ο ίδιος υπουργός έλεγε ότι παρότι ο κ. Καραμανλής δεν τα πήγε καλά μέχρι τώρα εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος που διαθέτει το κόμμα. Οι βασικές υποσχέσεις της ΝΔ με τις οποίες ανέβηκε στην εξουσία έχουν μείνει χωρίς αντίκρυσμα. Μετά από μία πιθανή ήττα που θα είναι μεγάλη αν καθυστερήσουν οι εκλογές υπάρχει κίνδυνος η ΝΔ να βυθισθεί σε δομική κρίση. Καθώς μάλιστα τα κορυφαία στελέχη της έχουν απόλυτες αντιθέσεις μεταξύ τους η διάσπαση είναι πιθανή. Τον προβληματισμό αυτό που είναι έντονος πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπουργικών και βουλευτικών γραφείων εξέφρασε δημοσίως ο κ. Μανώλης.
Η τρελή μεταβλητή.
Ο βουλευτής Αργολίδος που έχει βεντέτα από παλιά με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι μία από τις «τρελές μεταβλητές» του συστήματος του κυβερνώντος κόμματος που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα ενεργήσει με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η παρέμβασή του την εβδομάδα που μας πέρασε προκάλεσε νευρική κρίση. Ο βουλευτής με τις δηλώσεις του για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ τάραξε τις λιμνάζουσες ισορροπίες μεταξύ της ηγεσίας και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος βάζοντας στην πολιτική ατζέντα το θέμα της επόμενης ημέρας και την αγωνία για την ενότητα της ΝΔ. Ο κ. Μανώλης προεξόφλησε την ήττα στις επόμενες εκλογές οψέποτε γίνουν και υποστήριξε ότι για να διατηρηθεί η ενότητα στη ΝΔ θα πρέπει να παραμείνει ο κ. Κώστας Καραμανλής στην ηγεσία. Έστρεψε τα πυρά του χωρίς προσχήματα εναντίον της κ. Ντόρας Μπακογιάννη αναπτύσσοντας ισχυρισμούς που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την προσπάθεια της υπουργού Εξωτερικών να οικοδομήσει αρχηγικό και ενωτικό προφίλ. Ο κ. Μανώλης υποστήριξε ότι η κ. Μπακογιάννη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος αν κερδίσει την ηγεσία. Έβαλε δε και το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο λέγοντας ότι «δεν είναι εχθρός με την μητσοτακική πτέρυγα αλλά με τον νέο-φιλελευθερισμό που εκφράζει αυτή η πλευρά». Είπε ακόμη ότι η κ. Μπακογιάννη είναι βέβαια ικανό στέλεχος ωστόσο η δεσπόζουσα θέση που έχει στο πολιτικό σκηνικό οφείλεται στην οικογενειακή παράδοση και στα Μέσα Ενημέρωσης που την στηρίζουν. Ο κ. Μανώλης προσπάθησε να καταρρίψει το βασικό επιχείρημα που καθορίζει την συμπεριφορά των στελεχών όταν τίθεται θέμα ηγεσίας ότι πηγαίνουν με εκείνον που μπορεί να τους δώσει προοπτική εξουσίας. Ο βουλευτής λοιπόν ισχυρίζεται ότι η κ. Μπακογιάννη δεν θα μπορέσει να δώσει προοπτική εξουσία γιατί αφενός δεν θα εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματος και αφετέρου εκφράζει τον νεοφιλελευθερισμό σε μία εποχή που η ιδεολογία αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς και σε διεθνές επίπεδο γίνεται στροφή σε μικτές μορφές οικονομικής διαχείρισης με επαναπροσδιορισμό του παρεμβατικού ρόλου του κράτους και των σχέσεων μεταξύ οικονομίας κοινωνίας πολιτικής. Γενικότερα αυτός ο προβληματισμός για τον νέο ρόλο του κράτους δεν έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης η οποία πορεύεται με την παλαιά συγκαλυμμένη νεοφιλελεύθερη τακτική σε μία εποχή με ριζικά διαφορετικές απαιτήσεις.
Δεν είναι χωρίς σημασία ότι ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε την Παρασκευή με τον κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος βγαίνοντας δήλωσε ότι «ο κ. Καραμανλής θα είναι ο πρωθυπουργός που θα κερδίσει και τρίτη συνεχή θητεία». Παράλληλα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος δήλωσε ότι όποιοι έχουν βλέψεις στην διαδοχή να τις ξεχάσουν.
Ο χειρισμός της κρίσης που δημιούργησαν οι δηλώσεις του κ. Μανώλη δείχνουν την παράλυση στον μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος. Για δύο ημέρες ο κ. Μανώλης γύριζε στα Μέσα Ενημέρωσης κάνοντας δηλώσεις κατά της κ. Μπακογιάννη. Μόνο όταν παρενέβη η υπουργός Εξωτερικών και απαίτησε από το Μέγαρο Μαξίμου να κινητοποιήσει τον δικό του μηχανισμό και να «μαζέψει» τον κ. Μανώλη βγήκε η ανακοίνωση του κ. Τραγάκη. Μέχρι τότε ο άξονας Μαξίμου-Ρηγίλλης δεν έδειξε να ανησυχεί για την ζημιά που έκανε ο βουλευτής στην υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μανώλης αντέδρασε στην αποδοκιμασία του από το Μέγαρο Μαξίμου θέτοντας την παραίτηση του στην διάθεσή του κόμματος. Αν και δέχθηκε πιέσεις να ανασκευάσει το περιεχόμενο των δηλώσεων εναντίον της κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε προτιμώντας να παραιτηθεί παρά να τα πάρει πίσω. Από την μίνι κρίση βγήκαν όλοι ζημιωμένοι. Το Μέγαρο Μαξίμου που είδε έναν βουλευτή να σπέρνει ηττοπάθεια και ενήργησε μόνο κατόπιν πιέσεων της κ. Μπακογιάννη δείχνοντας ότι υποκύπτει και αποδοκίμασε έναν καραμανλικό βουλευτή. Η κ. Μπακογιάννη που δέχθηκε τα πυρά και αμφισβητήθηκαν οι ηγετικές της ικανότητες ενώ τελικά δεν ικανοποιήθηκε. Ο κ. Μανώλης παρότι απαξιώθηκε γιατί είναι το εύκολο θύμα των Μέσων Ενημέρωσης δεν είχε και πολλά να χάσει αντίθετα κατέστη αντιμητσοτακικός πόλος στην εκλογική του περιφέρεια απέναντι στην κ. Έλσα Παπαδημητρίου (που είναι της οικογένειας) και αύξησε τις πιθανότητές του να παραμείνει στην βουλή και μετά τις επόμενες εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr