«Τα Ταμεία δεν θα μπουν στην επαναγορά ομολόγων»

«Δεν θα αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων», δηλώνει ο πρωθυπουργός στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΘΕΜΑ

«Η συμφωνία είναι βιώσιμη», διαβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς λίγες ημέρες μετά το Eu­rogroup στη συνέντευξή του στο «Θέμα», μέσω της οποίας απαντά σε όλες τις επικρίσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα και στις αιτιάσεις ότι δεν δίνεται λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Προσθέτει ότι «αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε, και κυρίως της διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές».  Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι «η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάποιοι δημιούργησαν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει θέμα». Υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά το 2013 είναι περισσότερα από τα μέτρα λιτότητας, ότι εξασφαλίζεται η επάνοδος της ρευστότητας και σπάει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Δηλώνει ότι «δεν θα αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων και αντιδρούν όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε». Λέει ακόμη ότι, αν βγαίναμε από το ευρώ, τα πράγματα θα ήταν τρισχειρότερα, με χειρότερα μνημόνια.

Καταφέρεται εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων λέγοντας «ντρέπομαι που υπάρχουν πολιτικοί που έδειξαν καθαρά πως θα χαίρονταν αν δεν είχαμε πάει καλά», αποκαλεί «κακόβουλη» την κριτική ότι η λύση που δόθηκε δεν είναι οριστική και χαρακτηρίζει «γελοία πράγματα» τα περί «μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους».

- Κύριε πρόεδρε, αισθάνεστε δικαιωμένος από το αποτέλεσμα του Eurogroup; Ηταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση;
Ολοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια νιώθουμε ικανοποίηση. Ασφαλώς ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Σε πολλά επίπεδα και σε διαδοχικές φάσεις... Είπαμε ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα οριστικά στο ευρώ και το πετύχαμε, ενώ οι περισσότεροι προεξοφλούσαν την εκδίωξη της χώρας από την ευρωζώνη…
Είπαμε ότι θα επαναφέρουμε τη χώρα στους στόχους της για να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της και το πετύχαμε, ενώ πολλοί θεωρούσαν βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πια να επιτύχει τους στόχους της… Είπαμε ότι θα κερδίσουμε την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και το πετύχαμε, ενώ πολλοί το απέκλειαν…
Είπαμε ότι θα αλλάξουμε το μίγμα πολιτικής δημιουργώντας προοπτικές ανάκαμψης και το πετύχαμε, ενώ οι περισσότεροι το απέκλειαν. Και πολλοί δεν το πιστεύουν ακόμα. Αλλά θα αλλάξουν γνώμη σύντομα… Ακόμη, πετύχαμε να βελτιωθούν οι όροι δανεισμού και να περικοπεί κι άλλο το χρέος ώστε να ξαναγίνει βιώσιμο.
Η Ελλάδα δανείζεται πια με επιτόκια που είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο! Ενώ ως πριν από ενάμιση χρόνο δανειζόταν με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη…

Κι ακόμα δεν πρόκειται να πληρώσουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. Κι αυτό είναι τεράστια ανακούφιση. Ετσι, η Ελλάδα θα έχει πια πραγματική ευκαιρία να βγει από την κρίση τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα τελευταία δεν τα περίμενε κανείς. Δεν τα είχαμε πει εκ των προτέρων, αλλά τα καταφέραμε στην πορεία. Μερικά πράγματα, όσο λιγότερο τα διαφημίζεις στην αρχή, τόσο πιθανότερο είναι να τα πετύχεις στο τέλος. Μέσα σε τέσσερις μήνες αλλάξαμε πλήρως την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης με πολύ καλύτερους όρους. Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε μέσα στη χώρα ώστε να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που κερδίσαμε: με ανάκαμψη, με επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, με αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου και της ασφάλειας μέσα στην ελληνική κοινωνία.

- Νιώσατε κάποιες στιγμές ότι η διαπραγμάτευση οδηγείται σε αδιέξοδο; Οτι ζητούσαν πράγματα που δεν μπορούσε να δώσει η χώρα; Φτάσατε στο σημείο να τα τινάξετε όλα στον αέρα;
Πολλές φορές, σε πολλά θέματα, έμοιαζε να φτάνουμε σε αδιέξοδο. Αρκετές φορές είπαμε: «Αυτό, μην επιμένετε, δεν γίνεται, δεν πρέπει να γίνει και δεν μπορεί να γίνει…». Ενώ αρχικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έφταναν τα 20 δισεκατομμύρια επιπλέον για τα επόμενα δύο χρόνια, καταφέραμε να μειωθούν σε 13,5 δισ. Ενώ αρχικά προβλεπόταν να πιάσουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα 4,5% το 2014, τελικά μεταθέσαμε αυτό τον στόχο για το 2016.
Ενώ αρχικά μας ζητούσαν για τη διετία 2013-14 περικοπές από μισθούς συντάξεις και επιδόματα που έφταναν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, το κατεβάσαμε στα 6,5 δισ. για τη διετία αυτή. Και καμιά τέτοια περικοπή για τα επόμενα δύο χρόνια. Ενώ αρχικά μας ζητούσαν «εξωτερικό λογαριασμό», να ελέγχουν τις πληρωμές του Ελληνικού Δημοσίου, το αποτρέψαμε. Κι ενώ μετά μας ζητούσαν να ελέγχουν απ’ έξω τις πληρωμές, το αποτρέψαμε κι αυτό. Το μόνο που δεχτήκαμε είναι να υπάρχει διαφάνεια στις πληρωμές. Και επιβάλαμε μόνοι μας, χωρίς να μας το ζητήσει κανείς, έγκαιρο έλεγχο όταν ξεφεύγει το έλλειμμα. Γιατί εμάς συμφέρει πρώτα. Για να μη βρισκόμαστε κάθε τόσο προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Και για να ελεγχθεί στην πηγή η όποια ρεμούλα. Ενώ αρχικά δεν προβλεπόταν καμία αποκατάσταση αδικιών, βάλαμε στη νέα συμφωνία ρητή πρόβλεψη, όταν ξεπερνάμε τους στόχους, να επιστρέφει το πλεόνασμα αυτό, κατά το μεγαλύτερο μέρος, σε μέτρα για την Κοινωνική Συνοχή και την Ανάπτυξη. Και για να τα εξασφαλίσουμε όλα αυτά, πετύχαμε τις ελαφρύνσεις χρέους που σας ανέφερα προηγουμένως.

- Χρειάστηκε να μετρήσετε τους φίλους σας και εκείνους της χώρας σε αυτό το τρίμηνο;
Οταν ξεκινήσαμε, οι φίλοι της Ελλάδας ήταν πολύ λίγοι. Και πολύ σιωπηλοί.
Αντίθετα, οι αντίπαλοί της ήταν πολλοί, δραστήριοι και λαλίστατοι. Καταφέραμε μέσα σε 5 μήνες να μετατρέψουμε πολλούς εχθρούς σε αληθινούς φίλους.
Πετύχαμε να κάνουμε πολλούς που δεν πίστευαν σ' εμάς να διακηρύττουν σήμερα την αξιοπιστία της Ελλάδας. Οταν ξεκινήσαμε, οι περισσότεροι προεξοφλούσαν την ανοιχτή χρεοκοπία μας και θεωρούσαν ότι είμαστε «μολυσματικός κίνδυνος» για την υπόλοιπη Ευρώπη. Μέσα σε 5 μήνες, όλοι πια ποντάρουν στην επιτυχία μας. Και περιμένουν η επιτυχία της Ελλάδας από δω και στο εξής να συμβολίσει την επιτυχία ολόκληρης της Ευρώπης! Τη δυνατότητα και την ικανότητα της Ενωσης να ξεπερνά τα προβλήματά της. Μας εξέπληξε κι εμάς πολλές φορές. Είδαμε ηγέτες που μέχρι πριν από λίγους μήνες διάβαζες στο πρόσωπό τους την καχυποψία (τουλάχιστον) όταν μας έβλεπαν, να βγαίνουν τώρα και να πλειοδοτούν για την αξιοπιστία και τη δυνατότητα της Ελλάδας να τα καταφέρει. Δεν μετρήσαμε, λοιπόν, απλώς τους φίλους μας. Κάναμε κάτι παραπάνω: δημιουργήσαμε νέους φίλους!
Κι ακόμα περισσότερο, μετατρέψαμε τους αμφισβητίες σε φίλους και υποστηρικτές της Ελλάδας. Κι αυτό είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Και, προς Θεού, δεν πρέπει να το σπαταλήσουμε με ανοησίες, λάθη και κινήσεις που θα χαντάκωναν την αξιοπιστία μας.

- Η σύνδεση της εκταμίευσης με τη συνολική βιωσιμότητα του χρέους ήταν από την αρχή στον σχεδιασμό σας;
Τη γνωρίζαμε εξαρχής. Αλλωστε, όταν φάνηκε ότι η Ελλάδα βρισκόταν εκτός των στόχων, έτσι κι αλλιώς προέκυπτε πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Πέρσι τον Μάρτιο, το ΔΝΤ παρέμεινε στη συμφωνία με την προϋπόθεση ότι το χρέος της Ελλάδας θα έφτανε το 2020 το 120%.
Τώρα, με αντίστοιχους υπολογισμούς, το χρέος υπολογιζόταν ότι θα ήταν 144% το 2020! Επρεπε, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος να κοπεί κι άλλο το χρέος, γιατί αλλιώς το ΔΝΤ θα έφευγε από τη συμφωνία και όλος ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα κατέρρεε.
Κι από την άλλη, έπρεπε να βρεθεί τρόπος ό,τι καινούριο αποφασιστεί να μπορεί να περάσει από τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, που έβαζαν και τα περισσότερα χρήματα. Από διαπραγματευτική άποψη, η Ελλάδα έπρεπε να έχει αποκαταστήσει πλήρως την αξιοπιστία της πριν φτάσουμε στο σημείο αυτό. Κι αυτό καταφέραμε.
Οπότε, όταν ήρθε για συζήτηση το θέμα της βιωσιμότητας, η διαφωνία των δανειστών μας αφορούσε στο πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα! Ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε διαφωνία μεταξύ τους. Γιατί όλοι έτειναν να συμφωνήσουν ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει η Ελλάδα κι έπρεπε να φύγει από το ευρώ…
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχημένης διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε. Κι έτσι, η Ελλάδα, αντί να πάρει διαβατήριο εξόδου από το ευρώ, πήρε και… πρόσθετη μείωση χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια για να παραμείνει στο ευρώ!

- Σας καταλογίζουν ότι ακόμη και η Αργεντινή είχε μικρότερες συνέπειες όταν πτώχευσε...
Μάλλον θα αστειεύονται... Η Αργεντινή το 2002, όταν χρεοκόπησε, είχε 132 δισ. δολάρια χρέος. Αφού χρεοκόπησε πλήρως και πέρασε τα πάνδεινα, κατάφερε μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να αναδιαρθρώσει τα 100 δισ. «κουρεύοντας» τα 65 δισ. Το υπόλοιπο χρέος της εξακολουθεί να την κυνηγάει. Κι ακόμα έχει προβλήματα, όπως γνωρίζετε.
Εμείς ξεκινήσαμε από πολύ χειρότερη θέση: το 2009 είχαμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ χρέος. Υπερδιπλάσιο της Αργεντινής και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ! Και φέτος -από τον Μάρτιο ως τώρα- έχουμε κόψει 143 δισ. χωρίς να χρεοκοπήσουμε! Δηλαδή, χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου. Μόνο το χρέος που κόψαμε φέτος εμείς είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του χρέους της Αργεντινής το 2003! Και υπερδιπλάσιο από το «κούρεμα» που πέτυχε η Αργεντινή μετά τη χρεοκοπία της κι από την οποία ακόμα δεν έχει ξεμπερδέψει. Ενώ εμείς το καταφέραμε χωρίς χρεοκοπία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πέτυχε η Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! Δεν έχει προηγούμενο. Και ασφαλώς δεν συγκρίνεται με την περίπτωση της Αργεντινής που ακόμα ταλαιπωρείται, δέκα χρόνια μετά.

- Πάντως μένουν ακόμη κάποια γκρίζα σημεία. Οπως, π.χ., πώς θα γίνει η επαναγορά των ομολόγων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου; Δεν θα επιβαρύνει αυτό περαιτέρω τους ελληνικούς οργανισμούς που κατέχουν ομόλογα (ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.);
Η επαναγορά είναι κάτι που όσο λιγότερο το συζητάμε τόσο το καλύτερο. Αλλωστε είναι πια θέμα λίγων ημερών. Και πάντως, όχι, δεν θα θιγούν οι ελληνικοί οργανισμοί που κατέχουν ομόλογα. Οι μεν τράπεζες δεν θα χάσουν διότι, έτσι κι αλλιώς, τα έχουν στα βιβλία τους καταγεγραμμένα σε τιμή πολύ χαμηλότερη.
Και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα αφορά η επαναγορά, αφού δεν επρόκειτο να σβήσουμε χρέος ακόμα κι αν παίρναμε τα ομόλογα των Ταμείων. Διότι θεωρούνται «οφειλή του κράτους στον εαυτό του»! Κάποιοι πήγαν να δημιουργήσουν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Οι τράπεζες δεν θα χάσουν κεφάλαιο, αλλά θα βρεθούν με περισσότερο ρευστό. Κι αυτό θα ενισχύσει στη συνέχεια τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, πράγμα πολύ σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας. Για τα ασφαλιστικά ταμεία -επαναλαμβάνω- δεν τίθεται θέμα καν.
Και το όλο εγχείρημα θα γίνει, αυτή τη φορά, απολύτως εθελοντικά. Ασε που το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να σβήσει πολλά δισεκατομμύρια χρέος μέσα σε μια-δυο μέρες χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αυτός είναι ο στόχος της επαναγοράς.



- Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες; Αρκεί το ποσό που θα διατεθεί από τις δόσεις των δανείων; Θα γίνει αναλογικά ανά υπουργείο;
Προσέξτε, αυτά τα χρήματα έχουν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν από την επόμενη δόση των 44 δισεκατομμυρίων. Αλλά, αν δεν παίρναμε τη δόση, θα κατέρρεε κι αυτή η προοπτική. Οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φτάνουν σήμερα τα 9 δισ. περίπου. Κάποια θα δοθούν άμεσα μετά τη 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στα 7 δισ. συνολικά θα έχουν επιστραφεί ως τον Ιούνιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα έχει καλυφθεί πιο νωρίς: ως τον Μάρτιο. Και τα υπόλοιπα δύο περίπου ως το τέλος του 2013. Καταλαβαίνετε ότι μόνον οι επιστροφές των οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα (9 δισ. και κάτι) είναι όσα όλα τα μέτρα λιτότητας που πήραμε για το 2013. Μόνο απ’ αυτή την άποψη, τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία καλύπτουν όσα θα βγουν λόγω πρόσθετης λιτότητας!
Και στην πραγματικότητα, αν συνυπολογίσετε και τα υπόλοιπα που θα μπουν (ξεμπλοκάρισμα ρευστότητας από τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαίωσή τους, ξεμπλοκάρισμα των ΕΣΠΑ που παραμένουν αναξιοποίητα ως τώρα, προσδοκώμενη επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και αλλαγή στο κλίμα γενικότερα λόγω εξάλειψης της αβεβαιότητας και της δραχμοφοβίας) τελικά τα χρήματα που θα μπουν θα είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που θα βγουν μέσα στο 2013.

Και τα περισσότερα απ’ αυτά που θα μπουν είναι ήδη προγραμματισμένα, όχι ευσεβείς πόθοι. Μετρημένα κουκιά. Κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ως τώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Γι’ αυτό και τώρα υπάρχει η ορατή προοπτική να φανεί το φως στην άκρη του τούνελ μέσα στο 2013, όπως ανέφερε σωστά και ο κ. Στουρνάρας προχθές…
 - Ασκείται η κριτική ότι και αυτή η λύση που δόθηκε στο Eurogroup δεν θα είναι οριστική. Είναι βιώσιμο πια το ελληνικό χρέος ή στην πορεία θα απαιτηθεί και νέο «κούρεμα» που θα συνοδευτεί με αντίστοιχο μνημόνιο;
Να με συμπαθάτε, αλλά αυτό δεν είναι κριτική. Αυτό είναι πέρα για πέρα κακόβουλο. Αυτοί που έθεσαν το ζήτημα βιωσιμότητας πιο πιεστικά, δηλαδή το ΔΝΤ, δήλωσαν ότι με την τελική απόφαση του Eurogroup αποκαταστάθηκε η βιωσιμότητα του χρέους. Τι μας λένε κάποιοι στην Ελλάδα; Να πάμε να τους… αλλάξουμε την άποψη; Και οι Ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα, αν υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για τη βιωσιμότητα του χρέους της, θα πάρουν κι άλλα μέτρα υπέρ της Ελλάδας!
Τι παραπάνω θέλουν κάποιοι μέσα στην Ελλάδα; Να χαλάσουν μια συμφωνία των δανειστών που δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκή για τη χώρα μας;

- Τα μέτρα που ψηφίστηκαν συνιστούν αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής;
Ασφαλώς. Διότι, όπως ανέφερα πριν, για πρώτη φορά τα χρήματα που θα μπουν για να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα θα είναι περισσότερα απ’ όσα θα βγουν λόγω πρόσθετης λιτότητας. Αυτό αποτελεί αλλαγή μίγματος. Δηλαδή όχι μόνο λιτότητα, αλλά και ενίσχυση της οικονομίας! Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα: για πρώτη φορά εξασφαλίζεται η επάνοδος της ρευστότητας. Για πρώτη φορά εξασφαλίζεται η απορρόφηση των ΕΣΠΑ, που δεν μπορούσαν να απορροφηθούν όσο η χώρα είχε μείνει ουσιαστικά χωρίς τραπεζικό σύστημα. Για πρώτη φορά απομακρύνεται ο φόβος της επιστροφής στη δραχμή, που παρέλυε κάθε οικονομική δραστηριότητα μέσα στην Ελλάδα κι έδιωχνε όλους τους επενδυτές μακριά της.
Και κάτι ακόμα: αν καταφέρουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, πράγμα πιθανό πλέον, τότε μέρος της θετικής υπέρβασης θα επιστραφεί πάλι στην οικονομία και θα τροφοδοτεί ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και ακόμα μεγαλύτερη θετική υπέρβαση την επόμενη χρονιά. Πράγμα που σημαίνει ότι στη θέση ενός φαύλου κύκλου ύφεσης - λιτότητας όπου βρισκόμασταν, έχουμε δημιουργήσει έναν ενάρετο κύκλο πρωτογενούς πλεονάσματος και ανάκαμψης. Αυτό δεν είναι απλή αλλαγή μίγματος, είναι αληθινή αντιστροφή δυναμικής.
 
- Σας κατηγορούν ότι με τις συμφωνίες αυτές μετατράπηκε η Ελλάδα σε αποικία χρέους, με μειωμένη εθνική ανεξαρτησία και υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Τι απαντάτε;
Γελοία πράγματα - μην πω τίποτε χειρότερο… Η Ελλάδα είχε ήδη αποδεχτεί, εδώ και καιρό, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό υπήρχε και πριν. Τώρα απλώς μπαίνουν σε ενιαίο λογαριασμό, τον οποίο ελέγχουμε εμείς. Και ενημερώνουμε τους πάντες αναλυτικά. Αλλά τον ελέγχουμε εμείς. Υστερα, και να μην ήταν συμβατική υποχρέωσή μας, τι διαφορετικό θα κάναμε; Το ίδιο θα κάναμε! Γιατί όσο ταχύτερα μειώνουμε το χρέος μας τόσο ταχύτερα αποκαθιστούμε την ανεξαρτησία μας.
Μιλάνε κάποιοι για ανεξαρτησία, αλλά δυσφορούν όταν βιαζόμαστε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας ώστε να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας!
Φοβάμαι ότι για κομματικούς λόγους ορισμένοι προτιμούν να μας βλέπουν μονίμως υπερχρεωμένους να εκλιπαρούμε για δανεικά!

- Η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική ότι δεν διαπραγματευτήκατε και ότι απλώς σας επέβαλαν οι δανειστές τους όρους τους.
Ας κρίνει ο καθένας μόνος του. Μας λένε κάποιοι ότι έπρεπε να «κουρέψουμε» το χρέος όπως η Αργεντινή. Το ξαναλέω: εμείς το κόψαμε πολύ περισσότερο απ’ όσο η Αργεντινή και χωρίς να χρεοκοπήσουμε όπως έκανε εκείνη.
Μας λένε κάποιοι ότι η χώρα είναι θύμα των τοκογλύφων. Ομως εμείς είμαστε εκείνοι που κόψαμε και χρέος και αποπληρωμή και τόκους όσο δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία.Φωνάζουν κάποιοι γιατί συνεχίζεται η λιτότητα. Αλλά αποσιωπούν -ή δεν βλέπουν, ή δεν καταλαβαίνουν, ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν- ότι την ίδια στιγμή αντιστρέφεται η λιτότητα! Και εξισορροπείται από μέτρα που τονώνουν την οικονομία πολύ περισσότερο. Κι έτσι δημιουργείται για πρώτη φορά ρεαλιστική προοπτική άμεσης ανάκαμψης. Αυτό δεν έλεγα συνεχώς από τον Δεκέμβριο του 2010, πολύ πριν από την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο; Πάρτε αντισταθμιστικά μέτρα! Δώστε ανάσες στην οικονομία για να μην καταρρεύσει! Αυτά έλεγα τότε. Αυτήν την αλλαγή μίγματος ζητούσα από την αρχή. Και σήμερα, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες από τότε, αυτήν ακριβώς την αλλαγή μίγματος πετύχαμε.
Κοιτάξτε, η χώρα είχε πέσει σε μαύρη τρύπα. Εκεί τη βρήκαμε: στα όρια της καταστροφής! Στα όρια της εξόδου από το ευρώ, την οποία κάποιοι την επιδίωκαν, κάποιοι την εύχονταν και ορισμένοι δεν το έκρυβαν κιόλας.
Προσέξτε, η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε τρισχειρότερη κατάσταση και σε πολύ χειρότερα μνημόνια. Εμείς αυτή την πορεία στον όλεθρο τη σταματήσαμε. Και τώρα την αντιστρέφουμε. Βλέπουμε όσους θεωρούσαν σίγουρο ότι δεν θα πάρουμε καθόλου τη δόση να κάνουν ότι δεν είδαν πως πήραμε… μεγαλύτερη δόση!  Βλέπουμε όσους έλεγαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε να μην μπορούν να καταλάβουν ότι η τελική απόφαση του Eurogroup κατοχυρώνει για την Ελλάδα περισσότερα απ’ όσα ζήταγαν και οι ίδιοι. Βλέπουμε όσους μίλαγαν για ατέλειωτη ύφεση να υποτιμούν το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά είναι προγραμματισμένα να μπουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία απ’ οποτεδήποτε…  Δεν θα σας κρύψω τι αισθάνομαι ως απλός Ελληνας: ντρέπομαι που υπάρχουν πολιτικοί που έδειξαν καθαρά πως θα είχαν χαρεί αν δεν είχαμε πάει καλά. Ντρέπομαι!

- Λέτε ότι δεν θα επιβληθούν άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Θα υπάρξουν νέοι φόροι;
Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η νέα συμφωνία! Αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε -κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών-, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ούτε τώρα ούτε τα επόμενα χρόνια. Κι αν προκύψουν αποκλίσεις και ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό έγκαιρης παρέμβασης στις δαπάνες, αυτό δεν θα γίνεται από μισθούς και συντάξεις.  Τι άλλο να πω; Και τι άλλο θέλουν να ακούσουν; Το κλειδί είναι να εφαρμόσουμε άμεσα όλες τις μεταρρυθμίσεις για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και έλεγχο της σπατάλης. Κι εμείς όχι μόνο θα το κάνουμε, αλλά θα πάμε πιο μακριά και πιο βαθιά για να βγει η χώρα από την κρίση πιο γρήγορα. Τι θέλετε, να αφήσουμε τη σπατάλη να οργιάζει; Και τη ρεμούλα να δοξάζεται σε βάρος του Ελληνα φορολογούμενου; Να αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων; Αυτό υποσχέθηκα να το σταματήσω κι αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα. Τελικά, από τη μία πλευρά αναδεικνύεται το κίνημα των μεταρρυθμίσεων για μια ανταγωνιστική οικονομία, για μια αληθινά σύγχρονη και δημοκρατική Ελλάδα, και από την άλλη, αντιμετωπίζουμε την αντίσταση όσων δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε ώστε να διατηρήσουν προνόμια και σπατάλες.
Μέχρι πρόσφατα κάποιοι ήταν σίγουροι ότι το κίνημα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν θα είχε καμία τύχη και ότι οι ισχυροί θα διέσωζαν τα προνόμιά τους. Τώρα αυτή η πεποίθηση κλονίζεται πια. Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων στέκεται στα πόδια του και προχωρά. Οι αντιστάσεις είναι μεγάλες, η αδράνεια του παλιού παραμένει ισχυρή. Αλλά τώρα εκείνοι αμύνονται για τα προνόμιά τους κι εμείς προχωράμε για να αποκαταστήσουμε τα αληθινά δικαιώματα του ελληνικού λαού στην προκοπή και την ευημερία. Σε μια Ελλάδα που δεν θα είναι πια παράδειγμα στρεβλώσεων προς αποφυγήν, αλλά υπόδειγμα ανταγωνιστικότητας προς μίμηση.

- Οι σχέσεις σας με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς τραυματίστηκαν από τα γεγονότα του προηγούμενου μήνα;
Ολα όσα πετύχαμε τους τελευταίους μήνες ήταν και δικό τους επίτευγμα. Η συμμετοχή τους ήταν καθοριστική και η στήριξή τους πολύτιμη. Και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος και ο Φώτης ο Κουβέλης έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Και οι δύο συμφωνούν άλλωστε -όλοι συμφωνούμε- ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά. Τρία κόμματα με διαφορετική ιστορία και διαφορετικές καταβολές πήραν δύσκολες αποφάσεις, στήριξαν δύσκολες αποφάσεις κι έδειξαν μοναδική υπευθυνότητα για να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Το πιο σημαντικό: έδειξαν όλοι να διδάσκονται από τα λάθη του παρελθόντος. Ενώ κάποιοι άλλοι, που μας κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω, όχι μόνο δεν διδάχτηκαν τίποτε, αλλά εκπροσωπούν επάξια τα λάθη του παρελθόντος! Αυτά που εμείς αφήνουμε πίσω. Και οι τρεις μας συμφωνούμε ότι την Ελλάδα δεν θα τη σώσουν οι ξένοι, θα τη σώσουν πρωτίστως οι ίδιοι οι Ελληνες! Τώρα κερδίσαμε μια ευκαιρία να σηκώσουμε τη χώρα μας στα πόδια της. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε. Λεπτό δεν πρέπει να χαθεί. Και όλοι μας συμφωνούμε ότι όλο αυτό ήταν επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού. Οι δικές του θυσίες το πέτυχαν. Και οι δικές τους θυσίες άλλαξαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Και μας επέτρεψαν να αλλάξουμε όσα ήταν απαραίτητα για να του δώσουμε χειροπιαστή προοπτική. Ε, λοιπόν, οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες! Και οι τρεις μας αυτό θέλαμε πάνω απ’ όλα: να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και να πάρει τέλος η δοκιμασία του. Κι αυτό θα φανεί σύντομα.

- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν πτωτική τάση. Σας ανησυχεί;
Για όση αξία έχουν τέτοιες εποχές, μια που οι προηγούμενες εκλογές βρίσκονται μόλις 5 μήνες πίσω και οι επόμενες εκλογές πολλά χρόνια μπροστά, μπορώ να σας πω το εξής: εμείς βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μας, κι όμως κρατάμε τις δυνάμεις μας.
Και η αντιπολίτευση βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της κι όμως δεν κερδίζει έδαφος. Σχεδόν τίποτα! Να θυμάστε: πρώτα κερδίζεις τις μάχες ουσίας της πολιτικής και ύστερα κερδίζεις τις μάχες εντυπώσεων. Αυτή η σειρά δεν αντιστρέφεται. Γιατί οι εντυπώσεις είναι εφήμερες και αφορούν μόνο τις δημοσκοπήσεις της στιγμής. Ενώ η ουσία διαρκεί και αφορά τις τύχες της χώρας για πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr