Ο Γ.Παπακωνσταντίνου σχετίζεται με 3+1 πρόσωπα που «εξαφανίστηκαν» από τη λίστα Λαγκάρντ

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου σχετίζεται με 3+1 πρόσωπα που «εξαφανίστηκαν» από τη λίστα Λαγκάρντ

Ανώτατη εισαγγελική πηγή φωτογραφίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών: «Κάποιος έβαλε χέρι στην πρώτη λίστα, που στάλθηκε από τη Γαλλία» - Στη Βουλή διαβιβάστηκε η «νέα» λίστα Λαγκάρντ

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου σχετίζεται με 3+1 πρόσωπα που «εξαφανίστηκαν» από τη λίστα Λαγκάρντ
Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές, μετά τη σύγκριση της πρώτης λίστας που παραδόθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ήταν μυστηριωδώς «εξαφανισμένη» επί τρία χρόνια, με τη λίστα που παρέλαβαν ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι από τη γαλλική κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές και πολιτικές πηγές, που επικαλείται και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη νέα λίστα με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC υπάρχουν τρία νέα ονόματα -που δεν υπήρχαν στην πρώτη λίστα που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου- δικαιούχοι δύο λογαριασμών στην Ελβετία. Τα τρία πρόσωπα αυτά είναι μεταξύ τους συγγενείς.
 
Κλείσιμο
Ο ένας από τους δύο λογαριασμούς που εντοπίστηκαν στη νέα λίστα που παρέδωσε η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται ενεργός και έχει υπόλοιπο 1.222.000 δολάρια, ενώ ο δεύτερος εμφανίζεται κλειστός.
 
Από τη διασταύρωση των στοιχείων των τριών προσώπων που εμφανίζονται ως δικαιούχοι των δύο λογαριασμών μέσω του συστήματος Taxis, εντοπίστηκε ακόμη ένα πρόσωπο που σχετίζεται μαζί τους και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
 
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δικαιούχοι των δύο λογαριασμών είναι οι κυρίες Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους. Οι κυρίες Μαρίνα και Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι δικηγόροι, κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και πρώτες εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
 
Τα τέσσερα αυτά ονόματα που συνδέονται με τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, σχετίζονται -σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές- με τον κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον άνθρωπο που είχε παραλάβει την λίστα Λαγκάρντ. Περιγράφοντας το πρόσωπο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δικαστικές πηγές έλεγαν ότι δεν πρόκειται για πρώην πρωθυπουργό, δεν είναι αρχηγός κόμματος, δεν είναι πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι ΝΔ, ούτε ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ ή το ΚΚΕ αλλά είναι τέως βουλευτής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονταν από δικαστικές και πολιτικές πηγές, πρόκειται για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
 
Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά από εισαγγελικούς κύκλους «κάποιος έβαλε χέρι στην πρώτη λίστα, που στάλθηκε από τη Γαλλία». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη δεύτερη λίστα, που παρελήφθη εσχάτως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
 
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, στο διαβιβαστικό έγγραφό τους δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα από τη σύγκριση, που έγινε στις λίστες.
 
Στη Βουλή η «αυθεντική» λίστα Λαγκάρντ
 
Στη Βουλή έφτασε περίπου στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής η συμπληρωματική έκθεση των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακαμφθεί η τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση τα κόμματα.
 
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι κύριοι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Αμοιρίδης της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ζητήσουν το νέο υλικό που έφτασε στη Βουλή.
 
Να σημειωθεί ότι η τυπική διαδικασία απαιτεί αναγγελία της έλευσης της δικογραφίας στην Ολομέλεια και μετά ενημέρωση των κομμάτων. Αν ακολουθούνταν πιστά, θα έπρεπε να περιμένουν την 7η Ιανουαρίου, που ανοίγει το Κοινοβούλιο.
 
Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς αναγράφουν στο διαβιβαστικό ότι στέλνουν το αποτέλεσμα της έρευνας, προκειμένου να ενσωματωθεί στη δικογραφία που ήδη έχουν στείλει, ενώ θα επισημαίνουν ότι οι γαλλικές αρχές τους έχουν διαβεβαιώσει ότι η νέα λίστα είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που είχαν στείλει στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου το 2010.
 
Παπακωνσταντίνου: Δεν γνώριζα αν υπάρχουν συγγενείς μου στη λίστα Λαγκάρντ 

Απίστευτες δικαιολογίες επιστρατεύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων ότι στην «αυθεντική» λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών συγγενών του που περιέργως δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική λίστα που παρέλαβε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό πιθανής φοροαποφυγής...
 
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είχε δηλώσει στη Βουλή ότι δεν ξέρει πώς χάθηκε η λίστα Λαγκάρντ από το γραφείο του, ισχυρίζεται ότι «εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα».
Διαβάστε περισσότερα εδώ
 
Σύσκεψη στον Άρειο Πάγο
 
Το πρωί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες είχε συνεργασία με τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα Νίκο Παντελή. Η δικογραφία για την λίστα Λαγκάρντ που έχει την ένδειξη «άκρως απόρρητο» και περιλαμβάνει τα έγγραφα των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το μεσημέρι της Παρασκευής.
 
Με την σειρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή όπου την παρέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάσης Νάκος.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης