Την πολιτική ατζέντα θέλει να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα πέντε αντιπολιτευτικά μέτωπα του κόμματος (λίστα Λαγκάρντ, πετρέλαιο θέρμανσης, κυβερνητικός αυταρχισμός, σύγκρουση με τη διαπλοκή και διαθεσιμότητα στο δημόσιο) και τα δύο ταξίδια του Α. Τσίπρα (σε Γερμανία και ΗΠΑ)

Αποφασισμένος να θέσει το πλαίσιο της πολιτικής ατζέντας, με την έναρξη της νέας χρονιάς και ενόψει κρίσιμων εξελίξεων το επόμενο τρίμηνο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη θεματολογία που έχει η αντιπολιτευτική του τακτική και την ένταση της δράσης του.

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι δεν θα αφήσει την τρικομματική κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί και εκτιμά ότι η πορεία φθοράς της θα συνεχιστεί, όπως αποδεικνύουν και οι συνεχείς διαφοροποιήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, σε κάθε μείζον θέμα και με κάθε ευκαιρία.

Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παγιώσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, με το οποίο έκλεισε η χρονιά πριν τις γιορτές, αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο ρεύμα και μία δυναμική, ικανή να αμφισβητήσει την κυβερνητική κυριαρχία μέχρι την άνοιξη.

Παράλληλα καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποδομηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θεωρείται το, σχετικά, πιο ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, αλλά και να ενισχυθεί το πρωθυπουργικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και ο νέος κύκλος ταξιδιών του προέδρου του στο εξωτερικό, αυτή τη φορά σε μάλλον πιο δημιουργικούς προορισμούς, από την τελευταία του εξόρμηση σε Βραζιλία και Αργεντινή: Η παρουσία του στο Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, αλλά και το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούνται κινήσεις, «με μέλλον», καθώς αναγορεύουν τον κ. Τσίπρα σε συνομιλητή πραγματικά ισχυρών κέντρων.

Τα πέντε μέτωπα στα οποία κινείται και επενδύει η αντιπολιτευτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής, αυτή την περίοδο:

1.Λίστα Λαγκάρντ: Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι παρά τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης να συγκαλύψει ευθύνες και σε αντίθεση με την επιχείρηση δημιουργίας ενός κλίματος σύγχυσης για σχετικά δευτερεύοντα θέματα, όπως η απάλειψη κάποιων ονομάτων από την αρχική λίστα, η ουσία είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ πραγματική έρευνα και ενδιαφέρον για το κυνήγι μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής, που πιθανόν κρύβει ο κατάλογος με τους μεγαλοκαταθέτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει σημαντικά μηνύματα και διαφοροποιήσεις από την τρικομμαιτκή κυβέρνηση κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή στις 17 Ιανουαρίου – ήδη υπήρξαν οι διαγραφές δύο βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ.

2.Πετρέλαιο θέρμανσης. Η ανθρωπιστική κρίση, που ουσιαστικά κρύβεται πίσω από την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης μετά την αύξηση των φόρων, δίνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Φλώρινα, μία ακριτική περιοχή, που δοκιμάζεται από το κρύο, είναι ενδεικτική των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέτει μετ’ επιτάσεων την κατάργηση της εξίσωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ανάλογες επισκέψεις στελεχών θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές, που δοκιμάζονται σκληρά, αν και το πρόβλημα αφορά πλέον όλη τη χώρα.

3.Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανασυνταχθεί την ίδια ώρα από την αιφνιδιαστική στοχοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης, δραστηριοτήτων, που στα μάτια της μετριοπαθούς και συντηρητικής κοινής γνώμης μοιάζουν «ακραίες», όπως με την περίφημη «βίλα Αμαλίας». Η Κουμουνδούρου θεωρεί μεν αποπροσανατολιστική την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και ενδεικτική της ακροδεξιάς ατζέντας, που έχει το Μέγαρο Μαξίμου σε πολλά πεδία της πολιτικής του.

4.Η σύγκρουση με τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης – με αιχμή το Μέγκα – και το λεγόμενο σύστημα της παραδοσιακής διαπλοκής, που περιλαμβάνει εργολαβικά συγκροτήματα και επιχειρηματικά τραστ, είναι στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμά ότι συσπειρώνει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται αποφασισμένο να οξύνει τη σύγκρουση αυτή σε όλα τα μέτωπα.

5.Σύγκρουση για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο: Γύρω από το θέμα αυτό οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαρκείς και είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική Μανιτάκη αρχίζει να αμφισβητείται σε πολλούς τομείς. Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα απορρίφθηκε από τη Βουλή η διάταξη που αφορούσε την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και την ενσωμάτωσή του στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το συγκεκριμένο άρθρο υπερψήφισαν 126 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 131, σε ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οριακά πέρασε το άρθρο 9 (με 130 υπέρ και 127 κατά), που αφορά την κατάργηση και συγχώνευση 29 φορέων διαχείρισης προστατευμένων περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr