Καπελέρης: Ο Παπακωνσταντίνου δεν μου ζήτησε να ελέγξω τη λίστα

Καπελέρης: Ο Παπακωνσταντίνου δεν μου ζήτησε να ελέγξω τη λίστα

Βεβαιώνεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήξερε για τη λίστα από την άνοιξη του 2010 - Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξετάζουν το μυστηριώδες ραντεβού Παπανδρέου-Βενιζέλου-Διώτη στις 8 Ιουλίου του 2011

Καπελέρης: Ο Παπακωνσταντίνου δεν μου ζήτησε να ελέγξω τη λίστα
Με τις εξηγήσεις που δίνουν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ. Ιωάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Ο Ιωάννης Καπελέρης κατέθεσε γραπτό υπόμνημα μέσω της συνηγόρου του χωρίς ο ίδιος να εμφανιστεί ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, αξιοποιώντας το σχετικό δικαίωμα που του δίνει ο νόμος. 

Ο κ. Καπελέρης κατέθεσε ότι ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του, κ. Γιώργος Παπακωνσταντινου, δεν του έδωσε ποτέ εντολή να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ και παράλληλα εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν να καλείται ως ύποπτος νόθευσης εγγράφου από τη στιγμή που δεν πήρε στα χέρια του τη λίστα. Αύριο, Τρίτη, θα καταθέσει τελικά ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας, κ. Ιωάννης Διώτης.

Κλείσιμο
Η κατάθεσή του θεωρείται κομβικής σημασίας από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, δεδομένου ότι μέσα στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το usb stick, της αλλοιωμένης λίστας Λαγκάρντ «γεννήθηκε» κατά το διάστημα 8-11 Ιουλίου του 2011, διάστημα που ο ίδιος είχε τα ηνία του ΣΔΟΕ και το περιβόητο αρχείο δε βρισκόταν ούτε στα χέρια του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ούτε και στα χέρια του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με το υπόμνημα που αναμένεται να καταθέσει αύριο ο κ. Διώτης στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς δεν αποκλείεται να ζητά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί, όπως υποστηρίζει, με επιστημονικό τρόπο η ακριβής ημερομηνία «γέννησης»του αρχείου που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, πλην των συγγενών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από τα όσα θα υποστηρίξει ο κ. Διώτης, οι εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία της έρευνας, αν δηλαδή αυτή θα κλείσει και ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στη Βουλή ή αν θα κληθούν και νέοι μάρτυρες.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο δεύτερος μετακλητός υπάλληλος που εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών όταν υπουργός ήταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει μόνιμα στο εξωτερικό, έθεσε εαυτόν στην διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης ενημερώνοντας τους οικονομικούς εισαγγελείς πως ανά πάσα ώρα και στιγμή, εφόσον κληθεί, μπορεί να δώσει κατάθεση για την υπόθεση στο ελληνικό προξενείο.
 
Η µυστηριώδης συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου - Διώτη στις 8 Ιουλίου 2011

Μια περίεργη σύμπτωση εντοπίστηκε κατά το «τσεκάρισμα» των ημερομηνιών κατά τις όποιες έγιναν οι μετεγγραφές του αρχείου της λίστας Λαγκάρντ. Την 8η Ιουλίου του 2011, ημερομηνία κατά την οποία φέρεται ότι έγινε η μετεγγραφή και η δημιουργία του USB (στικάκι) που παρέδωσε ο κ. Ιωάννης Διώτης στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, οι δύο τους συμμετείχαν σε σύσκεψη, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής! Ανατρέχοντας κανείς στην ειδησεογραφία της συγκεκριμένης ημέρας βρίσκει δημοσιεύματα όπως: «Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η επιτάχυνση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό εκλήθη εκτάκτως και παρίσταται ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης έχει καταθέσει ότι παρέδωσε το στικάκι, το οποίο βρίσκεται, πλέον, στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων και ερευνάται, στον κ. Βενιζέλο στις αρχές Αυγούστου 2011.
Υπό το φως των νέων δεδομένων, όμως, δημιουργoύνται ευλόγως ερωτήματα όπως:
■ Είναι δυνατόν κανείς από τους συμμετέχοντες σε μια σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή να μην αναφέρθηκε στην «απενεργοποιημένη» λίστα την οποία είχε ζητήσει η χώρα μας από τις γαλλικές αρχές;
■ Πόσο συμπτωματικό είναι όντως το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από την (απογευματινή) σύσκεψη, κάποιος (το μεσημέρι της ίδια ημέρας) αντέγραψε το περιεχόμενο της «λίστας» και ποιος μπορεί να είναι αυτός ο κάποιος;
Είναι ερωτήματα που δεν μπορούν παρά να ερευνηθούν. 

Υπάρχει εμπλοκή του Γ.Παπανδρέου;
Το ενδεχόμενο να βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση μετά τον καταιγισμό πληροφοριών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την επίμαχη περίοδο από την άνοιξη του 2010 έως και το καλοκαίρι του 2011, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Όπως γράφει η εφημερίδα, την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε απασχολήσει το όνομα του τέως διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κώστα Μπίκα. Ο κ. Μπίκας ήταν από τους πρώτους κληθέντες στον οικονομικό εισαγγελέα, ως γνώστης της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Π.Παυλόπουλου είχε αποκαλύψει ότι «ο κ. Μπίκας μου ανέφερε για πρώτη φορά, είπα αρχές καλοκαιριού, αν θυμάμαι καλά ο κ. Μπίκας έχει πει άνοιξη, Μάιος, Ιούνιος (σ.σ. του 2010), εκεί κάπου, την ύπαρξη των στοιχείων αυτών. Βεβαίως, ήταν αν θέλετε στον Τύπο γνωστή η ύπαρξή τους, αλλά η πρώτη επίσημη αν θέλετε, ενημέρωση που έχω εγώ ότι τα στοιχεία αυτά όχι απλώς υπάρχουν, αλλά θα υπήρχε διαθεσιμότητα να τα λάβουμε ήταν εκείνη την εποχή, δεν γνωρίζω αν αυτή η πληροφορία είχε δοθεί σε προηγούμενη ηγεσία της ΕΥΠ, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μου το είπε ο κ. Μπίκας, προφανώς, αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ή η προηγούμενη ηγεσία».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (σύμφωνα με τηλεγράφημα των Wikileaks) είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2010, μαζί με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Ελ.Οικονόμου «με σκοπό την αποφασιστική προσπάθεια ενδυνάμωσης της ενδοϋπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και ΕΥΠ».

Την άνοιξη του 2010, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ο κ. Μπίκας είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του και κατά μία εκδοχή έγινε συζήτηση για την αξιοποίηση από τις ελληνικές αρχές των στοιχείων της λίστας που αφορούσαν Έλληνες πολίτες - καταθέτες στην HSBC της Γενεύης.

  

Ο Παπακωνσταντίνου έκρυβε στο συρτάρι του τη λίστα Λαγκάρντ 9 μήνες...
«Εµείς ξέραµε ότι το CD µε τα ονόµατα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης ήρθε την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2010», λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ µε γνώση των λεπτοµερειών της υπόθεσης στο ΘΕΜΑ της Κυριακής απαντώντας στο ερώτημα πότε έστειλαν οι γαλλικές αρχές τη λίστα Λαγκάρντ στην Αθήνα. Το ίδιο πρόσωπο θεωρεί πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα οι ισχυρισµοί του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά µε το ότι η λίστα έφτασε στο γραφείο του τον Οκτώβριο του 2010. Για να στηρίξει την άποψή του ότι ο κατάλογος των 2.062 Ελλήνων καταθετών στην HSBC της Γενεύης έφτασε στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονοµικών σε ηµεροµηνία προγενέστερη αυτής που υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επικαλείται πληροφορίες ότι στη Δικαιοσύνη έχει κατατεθεί µαρτυρία που διαψεύδει την εκδοχή του βασικού κατηγορούµενου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Την άνοιξη του 2010

Σύµφωνα µε όσα φέρεται να έχει καταθέσει πρώην υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, η γαλλική κυβέρνηση απέστειλε στις ελληνικές αρχές τη λεγόµενη «λίστα Φαλτσιάνι» (όπως αποκαλούνταν τότε ο κατάλογος από το όνοµα του υπαλλήλου της HSBC που υπέκλεψε τα στοιχεία των καταθετών στην ελβετική τράπεζα) την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2010.

Πώς µπορεί να αποδειχτεί το πρόσωπο που έκανε την αλλοίωση από τη στιγµή που δηµιουργήθηκαν τόσα ηλεκτρονικά αντίγραφα του αρχικού CD µε τα ονόµατα των Ελλήνων που είχαν χρήµατα στην HSBC; Ποιος άλλος εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κίνητρο να αλλάξει τη λίστα σβήνοντας τα τρία ονόµατα των εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονοµικών που είχαν καταθέσεις στην Ελβετία;

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου προφανώς διέγραψε τα ξαδέλφια του από τον κατάλογο των 2.062 προσώπων διότι δεν ήθελε να διαποµπευθεί όταν θα αποκαλυπτόταν ότι σε εποχή που η χώρα αντιµετωπίζει τον κίνδυνο οικονοµικής κατάρρευσης συγγενείς του έβγαλαν τα χρήµατά τους στο εξωτερικό», µας λέει ο συνοµιλητής µας.

«Ενα τέτοιο CD δεν χάνεται», παρατηρεί το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισηµαίνοντας ότι η ευθύνη για την απώλεια του αρχικού ηλεκτρονικού αρχείου βαρύνει αποκλειστικά τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ακόµη κι αν τα χρήµατα των µελών της οικογένειας Παπακωνσταντίνου είχαν µεταφερθεί νόµιµα στο εξωτερικό, το κίνητρο δεν εκλείπει. Ακόµη και όταν ο κ. Γιάννης Καπελέρης, προκάτοχος του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ, ενηµέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει «απόσταση» µεταξύ των καταθέσεων στην Ελβετία και των φορολογικών δηλώσεων των 20 προσώπων που κλήθηκε να ελέγξει το Σώµα Δίωξης έπειτα από επιλογή του πρώην υπουργού Οικονοµικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε εντολή να καταλογιστούν πρόστιµα στους παραβάτες.

Η µεγαλύτερη ζηµιά για το Δηµόσιο δεν προέκυψε από την αλλοίωση της λίστας, αλλά από το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «έκρυβε» το CD για µήνες.

Σχεδόν επί εννέα µήνες το Δηµόσιο δεν έκανε την παραµικρή προσπάθεια να ελέγξει τους καταθέτες που είχαν λογαριασµούς στην Ελβετία για να διαπιστώσει εάν έχουν τελεστεί αδικήµατα σχετιζόµενα µε φοροδιαφυγή. Στο διάστηµα αυτό, οι 2.062 καταθέτες της HSBC (που είχαν στο µεταξύ ενηµερωθεί και από την ελβετική τράπεζα πως τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν υποκλαπεί) είχαν όλο τον χρόνο να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους εκµεταλλευόµενοι τις ευνοϊκές ρυθµίσεις που επεξέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο 2011 και γενικώς να κάνουν όλες εκείνες τις κινήσεις που θα δυσκόλευαν τις φορολογικές αρχές να τους ελέγξουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης