Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τρομοκρατία και λίστα

Σχετικά με την υπόθεση της λίστας λαγκάρντ δεν τέθηκε ζήτημα, αν θα στηθούν κάλπες για κάθε πρόσωπο που ζητείται η παραπομπή του - Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης

Οι προοπτικές της νέας χρονιάς αλλά και η πολιτική επικαιρότητα με την έξαρση της βίας και των τρομοκρατικών επιθέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε περίπου 2,5 ώρες αργότερα.

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου περί τις 18:30. Λίγο αργότερα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Η σύσκεψη έγινε στη σκιά αφενός της μετωπικής πολιτικής  αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα φαινόμενα της βίας και αφετέρου της επικείμενης ψηφοφορίας στην Βουλή για την παραπομπή των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ σε προανακριτική επιτροπή. 

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμά ότι η απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει την βία των ημερών ισοσταθμίζει το πολιτικό κόστος από την συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Στη σύσκεψη αναμενόταν να αποφασιστεί και αν θα στηθούν κάλπες για κάθε πρόσωπο που ζητείται η παραπομπή του -Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου- ή η ψηφοφορία θα γίνει για την κάθε διαφορετική κομματική πρόταση. 

Η δεύτερη εκδοχή στην οποία αντιδρά έντονα όλη η αντιπολίτευση βοηθά τον έλεγχο των βουλευτών της συμπολίτευσης ώστε να περιοριστούν οι διαρροές και οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Η τρικομματική συγκυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση καταστάσεις που θα προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση όπως αν προκύψει παραπομπή του κ. Βενιζέλου ή ακόμη και του κ. Παπανδρέου. Η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει να περιοριστεί η υπόθεση στην διερεύνηση των ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η κυβερνητική συνοχή και  η πολιτική σταθερότητα τίθενται από όλες τις πλευρές ως αναγκαία αν και όχι ικανή προϋπόθεση για να τελεσφορήσει η πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι το τέλος του 2013. 

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αναζητά θετικές ειδήσεις που θα εξισορροπήσουν την δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει η περιοριστική πολιτική και η αύξηση της φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό η διαμόρφωση δικτύων κοινωνικής προστασίας από τη μία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής γίνονται βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Εκείνο που δεν συζητείται σε καμία περίπτωση είναι η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εξωτερική αξιοπιστία της χώρας και την συνέχιση της στήριξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ατζέντα πάντως των πολιτικών αρχηγών είναι και οι δυσκολίες στην προώθηση των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων όπως της ΔΕΠΑ λόγω της παρασκηνιακής σύγκρουσης συμφερόντων όπως έδειξε η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί η εκχώρηση σε ρωσικά συμφέροντα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχετο στη σύσκεψη να τεθεί και το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ, που επίσης συναντά προσκόμματα στην άρνηση της Τουρκίας.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr