Ποια είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ που «δεν ξέρει ο Τσίπρας»

Ποια είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ που «δεν ξέρει ο Τσίπρας»

Το σχόλιο του Χρήστου Χωμενίδη στο facebook έφερε ξανά στην επικαιρότητα την «κόκκινη Ρόζα»

Ποια είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ που «δεν ξέρει ο Τσίπρας»
"Η τάξη επικρατεί στο Βερολίνο". Ηλίθιοι λακέδες! Η τάξη σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Η επανάσταση αύριο ήδη "και πάλι θ’ ανορθωθεί μέσα σε κλαγγές" και μες στον τρόμο σας θα την ακούσετε σαλπίζοντας να διακηρύσσει: "Υπήρξα, υπάρχω, θα υπάρξω".

Έτσι τελείωνε το τελευταίο (15/1/1919) κύριο άρθρο στην εφημερίδα "Die Rote Fahne" (Η Κόκκινη Σημαία) της Ρόζας Λούξεμπουργκ, την ίδια μέρα που πριν 93 χρόνια– δολοφονήθηκε η σημαντική αυτή μορφή  του επαναστατικού σοσιαλιστικού κινήματος.

Μία επέτειος που συνοδεύτηκε από τα λίγα λουλούδια που άφησε χτες στον τάφο της στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το προκλητικό σχόλιο του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη.

Ο θάνατος της Λούξεμπουργκ, όπως και χιλιάδων επαναστατημένων εργατών του Βερολίνου, σηματοδότησε το τέλος της γερμανικής επανάστασης του 1918-19 και οδήγησε στην «δημοκρατία της Βαϊμάρης». Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν αυτή που είχε προειδοποιήσει ότι, μπροστά στην παρακμή του καπιταλισμού, το δίλημμα της ανθρωπότητας είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1870, ήταν Γερμανοεβραία γεννημένη στην Πολωνία και ξεκίνησε την πολιτική δράση της με την εφημερίδα "Η Κόκκινη Σημαία", όπου και συνίδρυσε το Σπάρτακουσμπουντ (Spartakusbund), μια μαρξιστική επαναστατική ομάδα από την οποία και δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με το οποίο έλαβε μέρος σε μια ανεπιτυχή επανάσταση στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919.
Κλείσιμο

Το πιο γνωστό της έργο σε αυτή τη μάχη είναι το βιβλίο της «Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση» που εκδόθηκε το 1900, όμως υπάρχουν αναρίθμητα άλλα άρθρα και βιβλία της που καταπιάνονται με τη συγκεκριμένη διαμάχη.

Το πρώτο πράγμα που ξεκαθάρισε η Ρόζα σε αυτή την αντιπαράθεση είναι το ζήτημα του ρεαλισμού, το ζήτημα ποιος είναι ο πραγματικά εφικτός τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο. Με άλλα λόγια ξεκαθάρισε ότι η πάλη για μεταρρυθμίσεις προετοιμάζει, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πάλη για την επανάσταση.

Στις 15 Γενάρη του 1919, στρατιωτικά και παραστρατιωτικά ακροδεξιά αποσπάσματα (Freikorps), κατ’ εντολή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Γερμανίας που είχε επικηρύξει το κεφάλι της με 100.000 μάρκα, συνέλαβαν και δολοφόνησαν τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μαζί με τον Καρλ Λίμπνεχτ και άλλους συντρόφους της.

Ο Μπέρτολ Μπρέχτ έγραψε τότε: «Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή, κανείς δεν ξέρει πού το κορμί της παραχώσαν. Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς. Γι’ αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης