Πολιτική σύγκρουση γύρω από τις τέσσερις κάλπες

Τι είπαν στη διάρκεια της 12ωρης συνεδρίασης οι βασικοί ομιλητές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης

Με μία ανατροπή ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση των προτάσεων των κομμάτων σχετικά με τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να στηθεί μία κάλπη και να δοθεί στους βουλευτές ένα ψηφοδέλτιο με τα 4 ονόματα των πολιτικών προσώπων (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλος, Γ.Παπανδρέου, Λ.Παπαδήμος) που προτείνονται για παραπομπή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρενέβη και πρότεινε να στηθούν 4 κάλπες, μία ανά πρόσωπο. Άλλωστε η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να στηθεί μία κάλπη πρακτικά δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αφού -βάση του κανονισμού της Βουλής- οι κύριοι Βενιζέλος και Παπανδρέου δεν θα είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν!

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί από την τρικομμματική κυβέρνηση που διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σχολιάστηκε εντόνως αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ.Βενιζέλος είχε ενημερώσει τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ για την πρόθεσή του να εισηγηθεί το στήσιμο τεσσάρων καλπών αλλάζοντας τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Συγκεκριμένα ενώ είχε αποφασιστεί να γίνουν τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες (μία για κάθε πρόταση παραπομπής που είχε κατατεθεί διαδοχικά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ από ΣΥΡΙΖΑ και από Αν.Ελ, Χρυσή Αυγή) και να στηθούν συνολικά 7(!) κάλπες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο από τα 4 (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος) των οποίων προτείνεται η παραπομπή σε Προκαταρκτική Επιτροπή.

Με την άποψη του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Αριστερά, το ΚΚΕ, η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που στην έναρξη της συνεδρίασης είχε προτείνει να στηθεί μία κάλπη και να δοθεί στους βουλευτές ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο να περιλαμβάνονται τα ονόματα των τεσσάρων πλιτικών προσώπων.




ΣΥΡΙΖΑ: «Απόλυτη γελοιοποίηση και εξευτελισμός»

Υπο αυτά τα δεδομένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Παπαδημούλης έδειξε εξ αρχής της προθέσεις του κόμματός του. Συγκεκριμένα, ότι «διαφωνούμε κατηγορηματικά με την πρόταση που αναγνώσατε. Επτά κάλπες και 3 ψηφοφορίες είναι η απόλυτη γελοιοποίηση και εξευτελισμός των κοινοβουλευτικών θεσμών. Γίνονται λάστιχο τα πάντα.  Προτείνουμε μια ψηφοφορία, μια κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο». Πρόσθεσε πως για την διαδικασία και τον τρόπο ψηφοφορίας πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και επισήμανε ότι «Επειδή διαδίδουν ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από την διαδικασία λέω ότι αυτό το δώρο δεν θα σας το κάνουμε. Αν αποφασίσατε εσείς να ευτελίσετε τις διαδικασίες εμείς θα μείνουμε φρουροί της Δημοκρατίας και των θεσμών. Σήμερα ο Σαμαράς που γιορτάζει έκανε δώρο στον Βενιζέλο».

Μεϊμαράκης: «Αν θέλετε κάντε μομφή»

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι εφαρμόζει πιστά τον Κανονισμό και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και ξεκαθάρισε ότι «το Προεδρείου δεν μπαίνει σε διαδικασίες σκοπιμοτήτων. Δεν μπαίνει σε διαδικασίες συγκάλυψης και ο Πρόεδρος δεν συμμετέχει σε τέτοια. Αν θέλετε κάνετε μομφή στο Προεδρείο. Δώσαμε άπλετο χρόνο. Ακούσαμε όλες τις προτάσεις

Βενιζέλος: «Άθλια πολιτική σκευωρία»

Από την άλλη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε «περίμενα ότι θα υπάρξει όριο στο πολιτικό θράσος και την υποκρισία αλλά δυστυχώς ο Άγιος Αντώνιος που πέρασε από πολλούς πειρασμούς δεν δίδαξε τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έγινε 4 μηνες τώρα; Μια οργανωμένη σκευωρία που έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ εμενα την κυβέρνηση και την ΄χωρα. Όλα αυτά ήταν ένα ψέμα. Σήμερα πρέπει να συζητήσουμε επι της ουσίας και ανάγκη προστασίας έχουν οι αυτουργοί της σκευωρίας. Βλέποντας ότι έχουν επενδύσει σε πρόσωπα που έχουν αποδειχθεί τραγικά στήνουν τον χορό της κάλπης. Θέτουν διαδικαστικά θέματα. Η πρόταση που αναπτύξατε είναι αυτή του Συντάγματος. Σημερα να αναδείξουμε την ουσία για να πάει ο καθένας στον πάγκο του. Κατηγορούνται 4 πρόσωπα αθροιστικά γιατι έτσι επέλεξαν πολιτικά τα κόμματα. Ας ψηφίσουν λοιπόν μια κάλπη ανα πρόσωπο. Καθάρα πράγματα 4 κάλπες ανα πρόσωπο και ζητώ από την πλειοψηφία να δώσουν αυτή την δυνατότητα. Ετσι απαντάμε στην πολιτική αθλιότητα που φορά τον φερετζέ της κάλπης»

Ο κ. Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «βλέπουμε προσπάθεια εξευτελισμού της διαδικασίας. Ο κ.Βενιζέλος προτείνει το αυτονόητο με τις 4 κάλπες. Οι 7 κάλπες ανήκει στον κ. Σαμαρά που θέλει να ελέγξει τους βουλευτές του». Με την πρόταση των 4 καλπών συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

Σε εξέλιξη η συζήτηση

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τα διαδικαστικά που οδήγησε σε ανατροπή του τρόπου ψηφοφορίας ξεκίνησε η συζήτηση για την ουσία και την ανάγκη συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.
Από πλευράς ΝΔ ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «Η πλέον συνετή πρόταση είναι η δική μας. Υπάρχουν ενδείξεις για τις ευθύνες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου που δημιουργούν την εικόνα της πλημμέλειας και αγγίζουν τα όρια του δόλου.  Κάποιοι λένε ότι δίνουμε συγχωροχάρτι πλανάστε πλάνη οικτρά» πρόσθεσε δε πως «Οι εξελίξεις με τον Διώτη κονιορτοποιούν τις απόψεις περι ευθύνης Βενιζέλου. Τα 2/3 της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό μανιφέστο χωρίς επιχειρήματα. Τι δουλειά έχει σε μια πρόταση που πρέπει να υπάρχουν πραγματικά περιστατικά το μανιφέστο για κοινωνική δικαιοσύνη. Η πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συνάδει με τα στοιχεία που έχουν προκύψει έως σήμερα και δεν προσβάλει την κοινωνία».

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) επισήμανε πως « οι Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλος διακινούσαν  χέρι – χέρι χωρίς να ομολογούν την ύπαρξή του το αρχείο της λίστας Λαγκάρντ. Η λαϊκή εντολή προδόθηκε και το έγκλημα είναι καταγεγραμμένο και στοιχειοθετημένο και έχει θύματα το δημόσιο και τους πολίτες. Οι ευθύνες είναι ίσες με τα διαφυγόντα κέρδη. Είναι ορφανό το σκάνδαλο; Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν θα ζητήσει λογοδοσία; Προέχει η ακεραιότητα και η αξιοπιστία  και ο πατριωτισμός του κάθε βουλευτή. Οι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου έλεγαν ότι η εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων είναι το νέο πατριωτικό καθήκον και την ίδια ώρα δεν έκαναν το δικό τους καλύπτοντας γνωστούς καταθέτες που συνδέονται με κόμματα και συμφέροντα. Η βουλή έχει ευθύνη να ερευνήσει τις ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης εάν δεν το κάνει δένει τα χέρια της δικαιοσύνης. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλύπτουν σκανδαλωδώς τις ευθύνες υπουργών της τότε κυβέρνησης». Εξήγησε δε προς τους βουλευτές πως «εάν δεν ψηφίσετε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ τότε θα προσθέσετε εαυτούς στην λίστα που με οδηγό την σκοπιμότητα συγκάλυψαν εγκλήματα» .

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης υπερασπίστηκε με σθένος τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστήριξε την μη εμπλοκή των Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, δεν είπε όμως τίποτα υπερασπιστικό για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα είπε: «η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει στο κάδρο το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του. Ακούσαμε ένα σωρό αθλιότητες και ψεύδη που καταρρέουν και αναδεικνύονται οι κατασκευαστές του. Πρέπει να μπουν τίτλοι τέλους στην σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε ομηρία. Και τι δεν ακούσαμε, ότι η οικογένεια Βενιζέλου είναι στην λίστα, ότι ο Βενιζέλος την είχε στο μαξιλάρι του για 2 εκλογικές αναμετρήσεις και ότι η μάνα του Παπανδρέου έχει 550 εκατομμύρια ευρώ. Στέκουν αυτά τα πράγματα;»

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος επισήμανε τις βαρύτατες ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου, αναρωτήθηκε όμως για τους λόγους «που αναγκάζουν την κυβερνητική πρόταση να μην συμπεριλάβει και τον κ. Βενιζέλο. Ποιες είναι οι διαφορές στους χειρισμούς των δύο προσώπων». Πέραν αυτών, άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι απέφυγε να συμπεριλάβει στην πρότασή του τον κ. Παπανδρέου αν και στο κείμενο της πρότασης περιγράφει τις ευθύνες του.

Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης μίλησε για «κλεπτοκρατία» και «ατιμωρησία με στημένες ψηφοφορίες». Κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «εξαφάνισε το CD και συνέργησε σε φοροδιαφυγή» ενώ για υπεξαγωγή κατηγόρησε τους υπόλοιπους παραπεφθέντες. «Η Χρυσή Αυγή» πρόσθεσε «θα κάνει τα πάντα για να πάνε στο ειδικό δικαστήριο τα 4 πρόσωπα αλλά και να τιμωρηθούν όσοι έσυραν την χώρα στα δεσμά του ΔΝΤ». Συμπλήρωσε δε πως «ο Παπακωνσταντίνου θεωρούσε τον εαυτό τους ως απόλυτο μονάρχη και σε μια κανονική χώρα θα είχε ήδη τιμωρηθεί. Ο Παπακωνσταντίνου δεν αντιμετωπίζεται ως παράγοντας που έβγαλε 3 ονόματα αλλά είναι ο υπουργός που πήρε επάνω του όλο το βάρος της πρώτης επαίσχυντης δανειακής σύμβασης, οι πράξεις του θα τον τον συνοδεύουν πάντα. Είναι υπεύθυνος για τις αυτοκτονίες. Ο Τζέφρυ Παπανδρέου είναι αυτός που τον διόρισε υπουργό. Την περίοδο που έγιναν τα επαίσχυντα αυτός ήταν πρωθυπουργός και είναι βέβαιο ότι γνώριζε και συντόνιζε την υπόθεση της λίστας».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Βασίλης Οικονόμου περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά, όπως προκύπτουν από την σχετική δικογραφία εξηγώντας ότι «από αυτά αναδεικνύονται ενδείξεις ενοχής μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου» συμπλήρωσε δε πως «με τα πραγματικά περιστατικά πρέπει να λάβουμε την απόφαση για την συγκρότηση ή μη της προανακριτικής επιτροπής και όχι με φήμες, οράματα, πολιτικά άλματα και επιθυμίες των κομμάτων. Επιθυμία της αντιπολίτευσης είναι να στηθούν απέραντα Ειδικά Δικαστήρια».

Ν. Μιχαλολιάκος: «Προφανείς οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου»
«Προφανείς» χαρακτηρίζει τις ευθύνες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την «λίστα Λαγκάρντ» ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ενώ ευθύνες αναγνωρίζει και στυς κ.κ. Ε. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.

Πέραν αυτών ο κ. Μιχαλολιάκος άσκησε κριτική στον νόμο περι ευθύνης υπουργών και στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος εξηγώντας ότι «το Σύνταγμα περισσότερο κατοχυρώνει την ασυλία των υπουργών παρά την εθνική κυριαρχία».

Σημείωσε πως  «υπάρχουν 2062 ονόματα από τα οποία πιθανώς κάποιοι φοροδιέφευγαν και ο κ. Παπακωνσταντίνου μας λέει ότι δειγματοληπτικά πήρε 20 ονόματα. Τι έγινε με τους υπόλοιπους; Γιατί να μην δούμε εάν ήταν νόμιμα τα χρήματα των επώνυμων και γνωστών που βρίσκονται στο αρχείο;» και πρόσθεσε «Ο κ. Βενιζέλος έχει ευθύνες και είχε πλήρη επίγνωση της λίστας και ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπαδήμος όφειλε να μάθει για την λίστα».

Αλ. Παπαρήγα: «Επιπόλαιες και κουτές οι δικαιολογίες του Παπακωνσταντίνου»

Ως «κουτές και επιπόλαιες δικαιολογίες» χαρακτήρισε την επιχειρηματολογία του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξηγώντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια επιχειρήματα, εκτός και αν θέλουν να καλύψουν κάτι άλλο».

Η κυρία Παπαρήγα, με απλό και ξεκάθαρο τρόπο, αποδόμησε πλήρως τη διάτρητη υπερασπιστική γραμμή τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου όσο και του κ. Γιάννη Διώτη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι Παπακωνσταντίνου και Διώτης χρησιμοποιούν επιπόλαια και κουτά επιχειρήματα. Ότι δήθεν έχασε το CD και μετά δεν το έχασε. Ότι το έκανε αντίγραφο για ασφάλεια. Ότι ο άλλος έκανε αντίγραφο στο αντίγραφο και μετά το κατέστρεψε. Μα, καλά, αυτοί οι άνθρωποι και ιδιαίτερα ο κ. Διώτης που έπρεπε να είναι πονηρεμένος, είναι τόσο επιπόλαιοι;». (Διαβάστε περισσότερα εδώ)


Π. Καμμένος: «Πρέπει να διερευνηθούν και οι 4 εγκαλούμενοι»

Την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης και των τεσσάρων εγκαλούμενων προσώπων (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου) ζήτησε στην τοποθέτησή του ο κ. Πάνος Καμμένος εξηγώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις που δημιουργούν ισχυρά ερωτήματα.

Σημείωσε πως: «το ισχυρό μπλοκ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να πείσει το Σώμα ότι δεν πρέπει να εξετάσει η επιτροπή περαιτέρω την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη όλων των εμπλεκομένων» αν και όπως τόνισε υπάρχουν στελέχη τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για ευθύνες του κ. Παπανδρέου. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr