Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για να κάνουμε νέα διαπραγμάτευση

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για να κάνουμε νέα διαπραγμάτευση

Επίθεση σε Σαμαρά, Στουρνάρα και Δένδια - Κάλυψε τον Τ. Κουράκη για τον «χριστιανικό φόρο» - «Λεηλασία» οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις, «αντιδημοκρατική η επίταξη»

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για να κάνουμε νέα διαπραγμάτευση

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΝΕΤ, ενώ επανέφερε το αίτημά του για εκλογές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα νικήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας για να διαπραγματευτεί, για νέο κούρεμα, καταργώντας το μνημόνιο, που είναι ήδη νεκρό. Μετά από μία περίοδο έντονων συζητήσεων για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τροφοδότησαν και τα ταξίδια του σε Γερμανία και Αμερική, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει το στίγμα και την τακτική του κόμματός του.

Ζήτησε εκλογές για να σταματήσει όπως είπε η αδιέξοδη πορεία της χώρας και να υπάρξει μία νέα διαπραγμάτευση, πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δεν μπορεί, τόνισε να συνεχίζεται η εφαρμογή ενός προγράμματος, που δεν βγαίνει και είναι λάθος, όπως ομολογεί και το ίδιο το ΔΝΤ και επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά γιατί δεν θέτει σε διαπραγμάτευση αυτή τη συνταγή. «Το πολιτικό σύστημα ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε προς όφελος του ελληνικού λαού. Ούτε ένα παιδί πέντε ετών δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει» επισήμανε και αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός δεν διεκδικεί τώρα ένα νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας – ακόμη κι αν κατακτήσει αυτοδυναμία, διευκρίνισε – καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν νέα κόμματα στην κεντροαριστερά, γιατί δεν είναι δυνατόν η σοσιαλδημοκρατία να ακολουθεί την δεξιά του κ. Σαμαρά, σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα, από το ΚΚΕ έως τις λαϊκές, πατριωτικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς.

Για τα γκάλοπ

Χαρακτήρισε παροδική τη δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει συντριπτικό αποτέλεσμα στο τέλος. Χαρακτήρισε δε ψεύτικη την προσδοκία που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο μετά τη καταβολή της δόσης, αφήνοντας με εννοηθεί ότι σε αυτό οφείλεται πιθανόν η δημοσκοπική ανατροπή.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή στον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι το υπεραισιόδοξο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του φανερώνει έναν πρωθυπουργό σε χώρα σαν το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν κα όχι έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας. "Πανηγυρίζει για την καταβολή της δόσης, την αυτή βοηθά απλά για να μην χρεοκοπήσει το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι για να σωθεί η κοινωνία" είπε ο κ. Τσίπρας.

Κλείσιμο
Τα ταξίδια

Αναφερόμενος στα ταξίδια του στο εσωτερικό ζήτησε να τελειώσει η εντύπωση, που καλλιεργούν τα «επικοινωνιακά χαλκεία της ΝΔ», όπως είπε, ότι άλλα λέει έξω από τη χώρα και άλλα μέσα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επιμένει στη θέση του ότι το μνημόνιο είναι νεκρό και η δική του κυβέρνηση θα το καταργήσει και αυτή τη θέση τη διατυπώνει παντού. θα είχα τρελαθεί, εάν έπαιρνα στα σοβαρά την κριτική, που μου ασκούν για τα ταξίδια που κάνω. Η δική μας θέση είναι σταθερή σε όλα τα μήκη κα πλάτη του πλανήτη, να υπερασπιστούμε τη χώρα, είπε ο κ. Τσιπρας. Παράλληλα ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και περίπτωση να βγει η χώρα από το ευρώ, γιατί δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τους ισχυρούς της ευρωζώνης. Απέδωσε τη σχετική συζήτηση το προηγούμενο διάστημα στους εκβιασμούς της τρόικας και των εγχώριων πολιτικών μνημονιακών δυνάμεων να εκβιάσουν τη βούληση του ελληνικού λαού.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα για τις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι θεωρεί λεηλασία όσα προωθεί η κυβέρνηση και το ΤΑΥΠΕΔ, με κορυφαία περίπτωση το "σκάνδαλο των σκανδάλων", όπως χαρακτήρισε την περίπτωση του ΟΠΑΠ. Δεν θέλουμε να διώξουμε τους επενδυτές, αλλά να θέσουμε όρους και κανόνες, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι οποίες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα, όπως ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και προϋποθέσεις, όπως την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίθεση σε Στουρνάρα και Δένδια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρό του δύο υπουργούς: Τον επί των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα με το πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι πρέπει να απολογηθεί για τις επιλογές του, που δεν έφεραν έσοδα στο κράτος, πέραν της ταλαιπωρίας των ανθρώπων, ειδικά στις ακριτικές περιοχές.

Και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης τον οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο, γιατί στην προσπάθειά του να στηρίξει τη θεωρία των δύο άκρων, ενισχύει το μοναδικό άκρο, που είναι η Χρυσή Αυγή, όπως είπε. Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου το οποίο και χαρακτήρισε εγκληματική και δολοφονική οργάνωση, που απειλεί και ντροπιάζει τη χώρα και τη δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε τη θέση του σχετικά με τη βία, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ανοχή στην παραβατικότητα.

Για τον Τ. Κουράκη

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ξεδιαλύνει και το θέμα με την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, περί «χριστιανικού φόρου» για τη μισθοδοσία των κληρικών. Είπε ότι δεν αποτελεί επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άποψη του κ. Κουράκη και ότι το κόμμα του επιθυμεί ειλικρινή διάλογο με την εκκλησία, μέσα από τον οποίο μπορεί ίσως να υλοποιηθεί και η συγκεκριμένη ιδέα, εάν συμφωνήσει και το θέλει και η ίδια η εκκλησία. Μίλησε για νέα εποχή στις σχέσεις αριστεράς και εκκλησίας και χαρακτήρισε ευτύχημα που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην ηγεσία της εκκλησία πεφωτισμένοι ιερείς.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να διαγράψει βουλευτές και στελέχη του για τις απόψεις τους, καθώς δεν επιθυμεί ένα μονολιθικό κόμμα.

Αντιδημοκρατική η επίταξη

Ο κ. Τσίπρας στήριξε τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των ημερών, αλλά και αυτές που έρχονται για παράδειγμα από τους αγρότες. Χαρακτήρισε αντιδημοκρατική την επίταξη και κατηγόρησε ότι αντί να ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής για την κλεπτοκρατία, την εφαρμόζει στους εργαζόμενους. Δεν είναι συντεχνία οι άνθρωποι, που διεκδικούν μισθούς αξιοπρέπειας, τόνισε, αλλά παραδέχθηκε πάντως ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και υποσχέθηκε ένα άλλο μίγμα πολιτικής, που θα βοηθά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Δεσμεύτηκε δε ότι το πρώτο μέτρο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. 

Κατά ολιγαρχών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατά των ολιγαρχών, που ελέγχουν τα πάντα, όπως είπε. Απέδωσε δε σε αυτή την κατάσταση τη μη προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και ζήτησε «να σταματήσει η ολιγαρχία σε αυτό τον τόπο». Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί και γ’ αυτό είναι στο στόχαστρο συγκεκριμένων ολιγαρχών.

Σκληρό το μπρα ντε φερ Τσίπρα – Στάη
Δεν ήταν μία εύκολη συνέντευξη αυτή που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην Έλλη Στάη, στην εκπομπή της στη ΝΕΤ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να εμφανιστεί γρήγορα σε μία εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση μετά από τα πολυήμερα και αμφιλεγόμενα ταξίδια του σε Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες, για να απαντήσει σε όσα του έχουν καταλογίσει περί «μνημονιακής στροφής», «αναδίπλωσης» και «διγλωσσίας». Επιπλέον ήταν ανάγκη να ξεκαθαρίσει μία σειρά από θέματα γύρω από δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Από την άλλη η κυρία Στάη μόνο με ανοιχτές αγκάλες δεν υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στην ΝΕΤ, διαγράφοντας από τη μνήμη την θερμότητα με την οποία έκανε την προεκλογική συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προ μηνών.

Αβρότητες δεν υπήρχαν, το κλίμα ηλεκτριζόταν με το παραμικρό, η δε δημοσιογράφος προσπάθησε από την αρχή να πάρει τον αέρα του κ. Τσίπρα και να τον βάλει σε θέση απολογούμενου. Η επιμονή της για απαντήσεις στις ερωτήσεις του, περίπου με ένα «ναι» ή ένα «όχι» έφεραν αρχικά σε αμηχανία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούσε για ώρα να μπει στο ρυθμό της συνέντευξης, αν και φαινόταν αρκετά προετοιμασμένος.

Η κυρία Στάη επέμεινε μέχρι τελικής πτώσεως να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας για τον λεγόμενο «χριστιανικό φόρο» για τον οποίο μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Τελικά ο κ. Τσίπρας ούτε το φόρο υιοθέτησε, ούτε τον κ. Κουράκη διέγραψε, όπως μάλλον τον παρότρυνε έμμεσα η κυρία Στάη.

Τουναντίον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία να κάνει νέο άνοιγμα στην εκκλησία, επαινώντας την ηγεσία της και ξεκαθαρίζοντας ότι επί του συγκεκριμένου θα υλοποιηθεί μόνο ότι συμφωνηθεί με την εκκλησιαστική πλευρά.

Πολύ συζήτηση έγινε και για την περίφημη βίλα Αμαλία. Ο κ. Τσίπρας προσπέρασε μάλλον αδιάφορα το θέμα, αν και άδραξε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του αποδοκιμάζει την παραβατικότητα, που πάντως δεν υπήρχε στη βίλα Αμαλία. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε εφόδους και σε άλλες «βίλες», όπως αυτές της λίστας Λαγκάρτντ. Παρεμπιπτόντως η συζήτηση, αν και άγγιξε μία σειρά από θέματα, δεν πήγε καθόλου στη φοροδιαφυγή, στο νέο φορολογικό  με τις μεγάλες παρακρατήσεις, ούτε και στην προανακριτική επιτροπή, που ήδη συγκροτήθηκε στη Βουλή.

Αμήχανη στιγμή για την κυρία Στάη, εξ ου και δεν «συνέχισε» με ερωτήσεις την απάντηση του κ. Τσίπρα, ήταν όταν ο τελευταίος μίλησε για «δέκα οικογένειες ολιγαρχών, που ελέγχουν τα πάντα στη χώρα».

Εξίσου περίεργη ήταν η στιγμή, που η κυρία Στάη δήλωσε αλληλέγγυα στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά δεν απάντησε στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα να πάνε μαζί στα αγροτικά μπλόκα.

Παρότι ο κ. Τσίπρας έδειχνε αποφασισμένος να πει σκληρά πράγματα για τη Χρυσή Αυγή, η δημοσιογράφος αντιμετώπισε μάλλον με απαρέσκεια το σχετικό θέμα.

Όταν η κυρία Στάη προσπάθησε να συνδυάσει τον ενδυματολογικό κώδικα του κ. Τσίπρα – δεν φορούσε γραβάτα - με την πολιτική του στάση – καθώς γίνεται δεκτός σε ισχυρά κέντρα εξουσίας και διεκδικεί και ο ίδιος την εξουσία - , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μάλλον απελευθερωμένος, καθώς πλησίαζε το τέλος της συνέντευξης ότι δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα, ούτε φυσικά να φορέσει γραβάτα σε τέτοιου είδους εμφανίσεις, όπως άλλωστε δεν το έκανε ποτέ. Μάλιστα το πήγε παραπέρα λέγοντας ότι εάν αποτύχει κι αυτός, όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις στο παρελθόν τότε απέναντί της η κυρία Στάη θα έχει τον Μιχαλολιάκο.

Το σκηνικό της εκπομπής είναι έτσι κι αλλιώς μινιμαλιστικό, αλλά αυτή τη φορά  παραήταν «άδειο». Ο κ. Τσίπρας μάλιστα δεν είχε καν χαρτιά μπροστά του, ενώ η δημοσιογράφος είχε ελάχιστα.

Τα πλάνα φυσικά εστίαζαν πολύ στα πρόσωπα – χαρακτηριστικό των εκπομπών της κυρίας Στάη λόγω… ματιών. Μόνο, που φάνηκε ότι είχαν πολύ βαμμένο τον κ. Τσίπρα – υπερβολικά μάλιστα, σε βαθμό να συσπάται δύσκολα το πρόσωπο.

Η συνέντευξη διήρκησε περίπου μιάμισι ώρα, μαζί με τις διακοπές για εμφανίσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης