Χωρίς την προϋπόθεση του «ελληνικού γένους» η εισαγωγή στα ΑΣΕΙ

Χωρίς την προϋπόθεση του «ελληνικού γένους», όπως όλα δείχνουν και η φετινή προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές

Αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη αντίστοιχα, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά της προϋπόθεσης του ελληνικού γένους για τους υποψηφίους για φοίτηση στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ). Παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον «νόμο Ραγκούση» για την παροχή ελληνικής Ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται να κωλυσιεργεί τις διαδικασίες απαλοιφής από τη σχετική προκήρυξη για το έτος 2013-2014 την προϋπόθεση που ήθελε όλους τους υποψηφίους για φοίτηση στις ΑΣΕΙ να είναι Έλληνες στο γένος, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα των στρατιωτικών σχολών σε αλλοδαπούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτόπουλος, προτού λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, επιδιώκει να έρθει σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, στοχεύοντας, με αφορμή το γεγονός, να αποκτήσει απευθείας διαύλους με τις πολιτικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Επί της ουσίας κατ’ αυτόν τον τρόπο η επαναφορά της παραπάνω προϋπόθεσης για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες» και αυτό για δύο λόγους: Ο μεν κ. Βενιζέλος ήταν εκείνος που ως υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2010 είχε αφαιρέσει με προσωπική του απόφαση από την εγκύκλιο που αφορά στην εισαγωγή στα ΑΣΕΙ, την προϋπόθεση του γένους και ως εκ τούτου θα ήταν σαν να ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό, δίνοντας την άδεια στον κ. Παναγιωτόπουλο να αλλάξει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Ο δε κ. Κουβέλης τόσο για ιδεολογικούς λόγους όσο και για λόγους που έχουν να κάνουν με την τόνωση του αριστερού του προφίλ, εκτιμάται πως και αυτός με τη σειρά του -και με δεδομένη την έντονη αντίθεσή του στην παραπάνω απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε την παροχή ελληνικής ιθαγένειας - δεν θα συναινούσε σε μία τέτοια αλλαγή. 

Για την ώρα και παρά το ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει δώσει εντολή στο ΓΕΕΘΑ να αναζητήσει νομική φόρμουλα προκειμένου να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2010, το θέμα φαίνεται πως έχει κολλήσει, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν και η νέα προκήρυξη για τις θέσεις των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές που αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές Μαρτίου, να μην έχει καμία διαφορά από την περσινή, επιτρέποντας την είσοδο αλλοδαπών στις Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων. 

Να σημειώσουμε πως ήδη ένα ποσοστό 7% του συνόλου των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές δεν είναι Έλληνες στο γένος γεγονός που ενδέχεται να έχει απροσδιόριστες συνέπειες τόσο σε ότι αφορά τη μελλοντική ομοιογένεια, όσο και διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δεδομένο ότι η απαλοιφή της προϋπόθεσης του γένους από την εγκύκλιο που αφορούσε την προκήρυξη των στρατιωτικών σχολών έγινε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, αναμένεται ότι οι πρώτοι αλλοδαποί ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι και ανθυποσμηναγοί θα αρχίσουν να εντάσσονται στις τάξεις των Ε.Δ σε τρία χρόνια. Εντυπωσιακό είναι επίσης και το γεγονός ότι, ενώ η απαλοιφή της προϋπόθεσης του γένους για την εισαγωγή υποψηφίων στις ΑΣΕΙ ήταν μία καθαρά πολιτική απόφαση που έλαβε ο τότε ΥΠΕΘΑ κ. Βενιζέλος – στο πλαίσιο του «ανοίγματος» που έκανε η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου προς τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στη χώρα μας- επιχειρήθηκε να περάσει προς την κοινή γνώμη ως απαίτηση της Ε.Ε (κοινοτική οδηγία) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ούτε η κοινοτική οδηγία όμως, ούτε και η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη χώρα μας. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr