Διόρθωση του προγράμματος θα ζητήσει ο Σαμαράς

Προσπάθεια για «χαλάρωση» της πολιτικής λιτότητας - Αλλαγές στο «ακριβό πετρέλαιο», ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ζητήσει ο Γ.Στουρνάρας από την τρόικα

Τη χαλάρωση της πολιτικής της λιτότητας και του δημοσιονομικού προγράμματος και την ανοχή στις παρεκκλίσεις είναι αποφασισμένη να θέσει στο προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση.
Το βασικό επιχείρημα που θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκινά από την παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει».

Συμπληρωματικά, στην κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής δεν είναι εκείνος που έχουν λάβει υπ 'οψιν τους για το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.

Το θέμα αυτό το έθεσε -εμμέσως πλην σαφώς- και ο Γ.Στουρνάρας στο Eurogroup αλλά θα τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο στην κατάλληλη στιγμή και από τον πρωθυπουργό.
Ενδεχομένως ο κ. Σαμαράς να θέσει το ζήτημα αυτό στον κ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα, θα το συζητήσει με την κυρία Μέρκελ αλλά και στις συναντήσεις που θα έχει στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες περί τα τέλη Μαρτίου.

Αυτό, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα για τα έσοδα θα τηρηθεί ως έχει, απλά επειδή προβλέπεται να υπάρξουν αποκλίσεις ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων της χώρας ότι δεν α ασκηθεί πίεση για διορθωτικά μέτρα -σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν λόγω της ύφεσης- και να πείσει τους δανειστές της χώρας να χαλαρώσουν τον σφικτό «κορσέ» όπου είναι δυνατόν.

Το πολιτικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά προς τους συνομιλητές του είναι ότι δεν μπορεί να λάβει νέα, πορόσθετα μέτρα αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κυβερνητική κρίση και είναι αμφίβολο αν θα περνούσε από τη Βουλή.  

Τέσσερα θέματα θα θέσει ο Στουρνάρας στην τρόικα
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με αφορμή την πίεση  που έχει ασκηθεί σε όλους τους Έλληνες πολίτες εξαιτίας της υπερφορολόγησης των εισοδημάτων τους, ετοιμάζεται να  βάλει μια σειρά από ζητήματα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ως προπομπό των συζητήσεων με την τρόικα σε λίγες ημέρες που θα τεθεί ζήτημα μείωσης της φορολογίας, ο Γιάννης Στουρνάρας έθεσε θέμα προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος στους εταίρους μας στις Βρυξέλλες  κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup και επί της ουσίας ζήτησε να χαλαρώσουν τα δημοσιονομικά μέτρα.

Κυβερνητικοί βουλευτές  λένε πλέον ανοικτά ότι απλά το πρόγραμμα δεν βγαίνει καθώς οι συνεχείς υψηλοί φόροι στα εισοδήματα έχουν οδηγήσει πολίτες και επιχειρήσεις να μην πληρώνουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ.

Στην κυβέρνηση έχουν  εντοπίσει πολλά θέματα αλλά  μείζονος σημασίας θεωρούνται  το ακριβό πετρέλαιο, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα κίνητρα επαναπατρισμού και ο  ΦΠΑ στην εστίαση.

Το οικονομικό επιτελείο έχει τρομάξει από την εμφανή αδυναμία των νοικοκυριών να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του οποίου φτάνει το 1,30 ευρώ ενώ και ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θεωρείται πλέον πολύ υψηλός.

Το ζήτημα είναι ότι  το υπουργείο Οικονομικών δεν  μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα που προέρχονται από την μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο και από τον ΦΠΑ. Επιπρόσθετα έχει διαπιστωθεί η πλήρης αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στις εφορίες.

Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται να συζητήσει με την τρόικα και για την ακρίβεια με τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, τα 4 αυτά θέματα σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή. Έτσι λοιπόν θα συζητηθούν:

1.       Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή του 1,40 ευρώ θεωρείται πολύ υψηλή και δεν είναι τυχαίο ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί από 30 έως και 50% ανάλογα με τις περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να μην εισπράττεται ο ειδικός  φόρος κατανάλωσης που έχει προϋπολογισθεί. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 10 ή 20 λεπτά, δηλαδή η τιμή του να προσεγγίσει ακόμα και το 1,10 ευρώ.

2.       ΦΠΑ στην εστίαση: Ο φόρος 23% θεωρείται υψηλός και εκτιμάται ότι η μείωση του θα βοηθήσει την κατανάλωση. Το τελευταίο έτος ο τζίρος μειώθηκε κατά περίπου 40% (από 3 σε 1,8 δισ. ευρώ), ενώ μόνο στην Αττική έκλεισαν 4.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας.

3.       Ληξιπρόθεσμες όφειλες: Αυτή την στιγμή μπορεί κάποιος να πάει στην εφορία για να ρυθμίσει τις όφειλες του στο δημόσιο σε 12 ή 24 δόσεις. Το υπουργείο θα επιθυμούσε να υπάρξει μια νέα ρύθμιση με σημαντικά μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ.  Μόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο για το 2012 ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρω. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, από τον περασμένο Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί συνολικά 5.209.981 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Τελικά υποβλήθηκαν 4.057.013 δηλώσεις γεγονός που δείχνει ότι 1.135.662 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ.

4.       Επαναπατρισμός κεφαλαίων: Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι τράπεζες ενώ ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι «τώρα που οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί θα πρέπει όσοι απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες να τις επιστρέψουν. Αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αλλά θα ωφελήσει και τους ίδιους. Ο Γιάννης Στουρναρας  προς το παρόν αποκλείει οποιαδήποτε μορφή φορολογικής αμνηστίας για να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό όμως υπάρχουν πιέσεις για το αντίθετο από τους στενούς του συνεργάτες.

Επί της  ουσίας για όλα αυτά τα ζήτημα πρέπει να αποφανθεί η τρόικα και στην συνέχεια το Eurogroup.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr