Τριβές και αντιδράσεις για τις πρωτοβουλίες Ρουπακιώτη και Κωσταράκου
27.02.2013
06:24
Βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν διατάξεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν τροπολογία της ΝΔ για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές μόνον όσων γεννήθηκαν από Έλληνες γονείς. «Θεσμικά απαράδεκτη», χαρακτηρίζει η Ιπποκράτους παρέμβαση, μέσω twitter, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Πληθαίνουν τα ενδοκυβερνητικά επεισόδια που αναδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και συνιστούν απειλή για τη συνοχή της συγκυβέρνησης.
Η επιμονή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη να μην αποσύρει διατάξεις για την αναψηλάφιση δικαστικών υποθέσεων που κρίθηκαν διαφορετικά από τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, επί των οποίων η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είχε εκφράσεις έντονες αντιρρήσεις, οδήγησε στην καταψήφισή τους.
Την ίδια ώρα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης ανέβηκε επικίνδυνα, με αφορμή τροπολογία «γαλάζιων» βουλευτών για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές μόνον Ελλήνων το γένος, που απορρίπτουν διαρρήδην το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε η παρέμβαση υπέρ της άποψης της ΝΔ που εξέφρασε μέσω twitter o αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος.
Είναι η τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα, που τα συγκυβερνώντα κόμματα συγκρούονται για ιδεολογικού χαρακτήρα ζητήματα, καθώς προηγήθηκε η τροπολογία για τους ιμάμηδες στης Θράκης που προωθήθηκε και πάλι από βουλευτές της ΝΔ, παρά τη διαφωνία της Ιπποκράτους και της Κουμουνδούρου.
Ακόμη μεγαλύτερες, ωστόσο, τριβές –υπόγειες μέχρις στιγμής- προκαλεί η επικείμενη ρύθμιση του ζητήματος με την απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπούς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο Ραγκούση».
Επικαλούμενοι το προηγούμενο με την τροπολογία για τους ιμάμηδες, που έγινε δεκτή με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, οι ιθύνοντες της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η πλειοψηφία που υπάρχει στη Βουλή επί αυτών των ζητημάτων.
«Κόντρα» για την εθνική κυριαρχία
Επιχειρηματολογούν, επίσης, υποστηρίζοντας ότι όπως η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε για ιδεολογικούς λόγους τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, χωρίς να διαταραχθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες, έτσι και εκείνοι μπορούν να καταψηφίζουν διατάξεις, όπως αυτές που προωθεί ο κ. Ρουπακιώτης και μετατρέπουν, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τα ελληνικά ανώτατα δικαστήρια, δηλαδή τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ, «σε ειρηνοδικεία της Ευρώπης».
Το επίδικο στην προκειμένη περίπτωση ζήτημα είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το σωματείο με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», που έρχεται σε αντίθεση με την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου που ακύρωσε τη σύστασή του, καθώς παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης για το καθεστώς αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Παρά την τροποποίηση που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ορίζοντας εξαίρεση για υποθέσεις που άπτονται σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όπως είχαν εξαρχής τεθεί από την πλευρά της ΝΔ, η τελευταία καταψήφισε τις επίμαχες ρυθμίσεις. «Ποιος θα κρίνει τι είναι και τι δεν είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας;», απάντησαν τα «γαλάζια» στελέχη, που δεν αποδέχθηκαν την επιχειρηματολογία του κ. Ρουπακιώτη, σύμφωνα με την οποία «μεγαλύτερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας από αυτή που συντελέστηκε την τελευταία μνημονιακή διετία δεν μπορεί να υπάρξει».
Γιατί υπουργός Άμυνας και όχι στρατιωτικός;
Πάντως, σε ισχυρή δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης, αναδεικνύεται η τροπολογία 85 βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Ο. κ. Θανάση Μπούρα ζητούν από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να περιλάβει σε νομοσχέδιο του διάταξη που να προβλέπει ότι στις στρατιωτικές σχολές εισάγονται μόνον Έλληνες το γένος.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ΔΗΜΑΡ, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Τουλάχιστον μεσαιωνικό σκοταδισμό αποπνέει η προτεινόμενη τροπολογία από βουλευτές της ΝΔ, που συνεπικουρούνται από τους συναδέλφους τους της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛΛ, να συμπεριληφθεί το κριτήριο του γένους για όσους θέλουν να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Κατά την ΔΗΜΑΡ, «όσοι μετατρέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης υποσκάπτουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά τους σε εποχές κρίσιμες για τη χώρα μας».
Σε ανάλογο πνεύμα το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κατάφωρα αντισυνταγματική» ρύθμιση, αφού, όπως σημειώνει «η μόνη εξαίρεση σε σχέση με το γένος που προβλέπει και επιτρέπει το Σύνταγμά μας είναι αυτή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια από πατέρα ή μητέρα».
«Όταν λοιπόν κάποιος μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός ή να διοριστεί υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών. Επίσης όταν καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτός, δεν μπορείς να μην του επιτρέπεις να καταστεί βαθμοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων από παραγωγική σχολή» πρόσθεσε η Ιπποκράτους.
Στην ίδια ανακοίνωση επίσης αποδοκιμάζεται ως «θεσμικά απαράδεκτη η συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα μέσω twitter», όπως αναφέρεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr