Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ανανέωση και «ανίερες» συμμαχίες

Η στελέχωση της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα καθορίσει τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και το πρόσωπο του νέου γραμματέα του κόμματος, που θα σηματοδοτήσει το νέο ΠΑΣΟΚ – Οι 3 «ομάδες» και οι τελικές ισορροπίες – Αντιδράσεις από τους Ευρωβουλευτές για τη μη συμμετοχή τους στην Κεντρική Επιτροπή

Με νέους κομματικούς συσχετισμούς προχωράει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη  ημέρα μετά το συνέδριο, αφού κατά τη διάρκειά του νέα πρόσωπα είχαν  την ευκαιρία να αναδειχθούν, ενώ  κάποια από τα παλιά είτε ενισχύθηκαν, είτε επέλεξαν να μείνουν ένα βήμα πίσω. Η σύνθεση της νέας Κεντρικής  Επιτροπής θα καθορίσει τη σύνθεση  του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και  το πρόσωπο του νέου γραμματέα  του κόμματος, που θα σηματοδοτήσει  το νέο ΠΑΣΟΚ για το οποίο μίλησε επί μακρόν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το 75% των εκλεγμένων κατέλαβαν οι παραδοσιακοί βενιζελικοί, το 15% μέλη του κόμματος που πρόσκεινται στον κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και το 10% στην Κίνηση των 75 παπανδρεικών του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Η ανανέωση είναι αισθητή τόσο σε νεοεκλεγμένους, όσο και σε νέα στελέχη. Από τις 39 γυναίκες που εκλέγονται, μόλις οι 9 θα μπουν στην Κεντρική Επιτροπή λόγω ποσόστωσης. Πρώτος σε ψήφους με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, αναδείχτηκε ο 34χρονος κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ: http://ekloges.anasystasipasok.gr/

Ενδεικτικό παράδειγμα της «εφόδου» της νέας γενιάς στο κόμμα υπήρξε η σύγκρουση του 34χρονου κ. Νίκου  Ανδρουλάκη με τον πρώην βουλευτή του κόμματος κ. Χρήστο Πρωτόπαπα. Ο  τελευταίος παρ’ ότι ήταν επικεφαλής της ομάδας καταστατικού δεν κατάφερε να επιβάλλει την άποψή του  για το καταστατικό ζήτημα του ποσοστού του 30% σταυροδοσίας στη λίστα των υποψηφίων, έναντι της διαφορετικής άποψης του 20%, που ήθελε ο κ. Ανδρουλάκης και την οποία τελικά επέβαλε. Η άποψη του κ. Ανδρουλάκη ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του συνεδρίου, κάτι που αποτύπωσε τη διάθεση του σώματος των συνέδρων για ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κόμμα.

Κατά την ψηφοφορία στους  διαδρόμους του συνεδρίου τρεις ήταν οι συμμαχίες που διαμορφώθηκαν για την ανάδειξη μελών της Κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, την τελευταία μέρα του συνεδρίου. Η πρώτη σχετιζόταν με το λεγόμενο «βενιζελικό» μπλοκ και αποτυπώθηκε στην σύμπραξη των κυρίων Νίκου Ανδρουλάκη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Οι δύο παραπάνω φαίνεται ότι παρείχαν στήριξη, επίσης, στους υποψηφίους επιρροής του κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Ο πρώην υπουργός, μετά τη διαγραφή του από τον κ. Βενιζέλο, στην ψήφιση του Μνημονίου 3 στη Βουλή, αποκατέστησε τη σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο όταν οι δυο τους συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Στη δεύτερη συμμαχία βρέθηκε ο κ. Κώστας Πανταζής, ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και η κυρία Τόνια Αντωνίου, η σχέση της οποίας με τους δύο προηγούμενους έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια.

Την τρίτη ομάδα συγκρότησαν τα «παπανδρεϊκά» στελέχη, δηλαδή η ομάδα του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη και υφυπουργών που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου – είτε πήραν μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας, είτε θα συμμετέχουν ως αριστίδην στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη είναι οι κύριοι Πεταλωτής, Κουτρουμάνης, Μακρυπίδης, Σαχινίδης, Μωραίτης, Οικονόμου, Παπαηλιού, Παπαθανάση και ο πρώην πρόεδρος της Νεολαίας κ. Βασίλης Κίτσιος.

Ο συντονιστής της Οργανωτικής  Γραμματείας του κόμματος κ. Πάρις  Κουκουλόπουλος δεν συμμάχησε με κανέναν από τους παραπάνω επιδιώκοντας να αποτελέσει μόνος του έναν ξεχωριστό πόλο μέσα στο κόμμα.

Τις προσεχείς ημέρες, πιθανώς το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα συνεδριάσει η νέα Κεντρική επιτροπή για να εκλέξει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και τον νέο γραμματέα του κόμματος. Για τη θέση του τελευταίου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι κκ Νίκος Ανδρουλάκης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Θάνος Μωραΐτης.

Αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του συνεδρίου να αλλάξει  το καταστατικό και να μην μετέχουν ex officio στην Κεντρική Επιτροπή. Οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την απόφαση «θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων» και «ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα».

Οι στενοί συνεργάτες του  προέδρου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας αντικρούουν  τις καταγγελίες λέγοντας ότι  η πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού ήταν γνωστή και γι’ αυτό όσοι διαφωνούσαν  θα μπορούσαν καταθέσουν διαφορετική  πρόταση θέτοντάς την στην κρίση  του σώματος των συνέδρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr