Σαμαράς: Εμείς τιμούμε τον Καραμανλή με έργα

Παπούλιας, Στεφανόπουλος, Μητσοτάκης, Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Παπανδρέου και ο
αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» - Μίλησαν επίσης ο Αλ. Τσίπρας και οι κ.κ.
Βενιζέλος, Κουβέλης - Χειραψία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οι εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση με θέμα  “Κωνσταντίνος Καραμανλής: τότε και τώρα” του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατό του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής -συνοδευομένος από τη σύζυγό του-, Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν το «παρών» στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Ο κ. Σαμαράς, κατά την είσοδό του, αντάλλαξε τυπική χειραψία με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε έρθει νωρίτερα, συνοδευόμενος από την κόρη του, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε και χαιρέτησε τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που καθόταν μερικά καθίσματα πιο μακριά, μαζί με τη σύζυγό του, Γεωργία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν: «Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του».

Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού, που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για τη χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη, όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε, αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός, ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του».

«Ήταν καλός καπετάνιος, γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι» συνέχισε. «Ήταν ηγέτης, γιατί αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την ανάπτυξη, στη δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτρουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν το λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ τη χώρα. Αποκατέστησε και θεμελιώσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης, που όμως δάκρυσε για τη Μακεδονία».

Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στο διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του.

«Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του, όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε το νόμο, όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια» συμπλήρωσε.

Το παρασκήνιο της εκδήλωσης

Η μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής ήταν κατάμεστη από τους καλεσμένους που προσήλθαν στην εκδήλωση “Κωνσταντίνος Καραμανλής τότε και τώρα” του φερώνυμου Ιδρύματος.

Πολιτειακή εξουσία, πολιτική και θρησκευτική εξουσία, πρώην και νυν βουλευτές, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης, άνθρωποι της οικονομίας και των επιχειρήσεων όπως και του πνευματικού κόσμου.

Μεταξύ των επιφανών, από τους πρώτους που προσήλθε ήταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την θυγατέρα του Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός, ήλθε στην ώρα του συνοδευόμενος από την σύζυγό του Γεωργία και περιορίστηκε σε μία τυπική χειραψία με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.

Οι προσκεκλημένοι τον υποδέχθηκαν με χειροκρότημα. Πάντως το πιο έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα απέσπασε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστα Καραμανλής που ήλθε και εκείνος συνοδευόμενος από την σύζυγό του Νατάσα.

Κάθισε δύο θέσεις μακρυά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά παρότι υπήρχε κενό ανάμεσά τους πέρα από τα τυπικά έμειναν σιωπηλοί.

Νωρίς ήλθε και ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, ο οποίος κάθισε δίπλα στον ήδη αφιχθέντα κ. Μητσοτάκη.  Αν και μεσολάβησε αρκετή ώρα μέχρι να αρχίσει η εκδήλωση οι δύο τους δεν μιλούσαν.

Καθυστερημένος κατά την προσφιλή του συνήθεια, ήλθε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης κάθισε στην πρώτη σειρά των πρώην πρωθυπουργών, δίπλα στον κ. Σημίτη και αντάλλαξαν τα τυπικά: “Τι κάνετε κύριε πρόεδρε;¨, “καλά” απάντησε ο κ. Σημίτης και συνέχισε “διασταυρώνομαι συχνά με τον αδελφό σας που κάνει τζόκινγκ, εγώ δεν κάνω βέβαια είπε γελώντας” αλλά η ευχάριστη στιχομυθία δεν συνεχίστηκε γιατί εκείνη την ώρα μπήκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος και σηκώθηκαν για να τον χαιρετίσουν. “Κωστή μου τι κάνεις” ήταν ο χαιρετισμός του κ. Μητσοτάκη, ενώ ο κ. Σημίτης του είπε “Κύριε πρόεδρε γεια σας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, επίσης ήλθε στην ώρα του συνοδευόμενος από τον κ. Νίκο Βούτση του αριστερού ρεύματος, προκειμένου να διαψεύσουν τις φήμες περί διαφωνίας με την παρουσία του στην εκδήλωση της βασικής συνιστώσας του κόμματός του.

Φυσικά μαζί του ήταν και ο διευθυντής του γραφείου του και προσωπικός του φίλος κ. Νίκος Παπάς. Τελευταίος, όπως προβλέπετο, έφθασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, τον οποίο επίσης σηκώθηκαν για να χαιρετίσουν όλοι οι παριστάμενοι.

Στον Κώστα Μητσοτάκη σταμάτησε και αντάλλαξαν δύο λόγια: “Κάρολε τι κάνεις”, “Ήμουν στα Γιάννενα” είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , “Καλώς ήρθες” του είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ των ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου, στην πρώτη σειρά μαζί με τους πρώην προέδρους, καθόταν ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης ο οποίος ήλθε συνοδευόμενος από την σύζυγό του.

Καθυστερημένος προσήλθε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα, ενώ η εκδήλωση είχε αρχίσει και ήταν στο πόντιουμ ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής που φιλοξενούσε την εκδήλωση κ. Ιωάννης Μάνος.
 
Την πολιτική εισαγωγή έκανε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ μετά τον πρωθυπουργό έκλεισε ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής. Το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε να αλλάξει η σειρά των ομιλητών, που αρχικά είχε καθοριστεί,  με πρώτο τον κ. Σαμαρά και ακολούθως κατά την δύναμη των κομμάτων.

Έτσι, ξεκίνησε ο κ. Φώτης Κουβέλης, μετά ο κ. Βενιζέλος και έκλεισε ο κ. Σαμαράς προφανώς για να έχει τον τελευταίο λόγο αλλά και για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα. Μόνο που η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ προσεκτική και δεν έδωσε λαβή για αντιπαράθεση.

Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς ήταν σκληρός με πολλά υπονοούμενα για την τωρινή στάση της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας ότι αρχικά είχε δυσαρεστηθεί από την πρόσκληση στον κ. Τσίπρα που άρει την πολιτική του απομόνωση.

Αιχμές όμως, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, είχε για την αξιωματική αντιπολίτευση και η ομιλία του κ. Βενιζέλου, όχι όμως του κ. Φώτη Κουβέλη που διαπνεόταν από τον γνωστό πολιτικό πολιτισμό του.

Πάντως, το Μέγαρο γέμισε από το κοινό και αρκετοί δεν χωρούσαν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν την εκδήλωση από οθόνες που είχαν τοποθετηθεί στους διαδρόμους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr