Ανοικτό το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Προετοιμασία για την επανάληψη των ελέγχων της Τρόικας

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών εντός των προσεχών ημερών -ακόμη και σήμερα- στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο και ενόψει της επιστροφής της Τρόικας στην χώρα μας για την επανάληψη των ελέγχων.

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι προβληματισμένη από την ευρωπαική λύση τόσο για τις συνέπειες που θα έχει στην ίδια την Κύπρο όσο και για τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία. Οι συνέπειες δεν εξαντλούνται στους κραδασμούς που θα μεταφερθούν στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και που έχουν ήδη βρεθεί τρόποι για να απορροφηθούν με σχετικά μικρό κόστος. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για να περάσουν τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών -Κύπρου, Λαικής και Ελληνικής- στην χώρα μας στην Τράπεζα Πειραιώς και να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν ακόμη και σήμερα.

Όμως θα υπάρξουν συνέπειες που ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν, στην πραγματική οικονομία λόγω της αυξημένης διασύνδεσης των οικονομιών Ελλάδας και Κύπρου και λόγω των σχέσεων πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες. Είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει συζήτηση των ελλήνων αρμοδίων με τους παράγοντες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κόστους στην πραγματική οικονομία. Εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινωθούν τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που θα μεταφερθούν στους πολίτες.

Η εξέλιξη της Κύπρου όμως έχει επιπτώσεις και στο πολιτικό πεδίο με αντιπαράθεση μεταξύ της τρικομματικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνούν ότι είναι μία επώδυνη απόφαση η οποία όμως αποτρέπει τον αιφνίδιο θάνατο και την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άφησε την Κύπρο μόνη της χωρίς υποστήριξη και ότι ευθυγραμμίστηκε με τις εντολές του Βερολίνου. Τα κυβερνητικά κόμματα θεωρούν ότι η εξέλιξη στην Κύπρο και η επώδυνη λύση μετά το “όχι” δείχνει ότι η δική τους ρεαλιστική συμπεριφορά είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι αντιτείνει ότι η ελληνική κοινωνία αποδοκιμάζει την συμβιβαστική συμπεριφορά της κυβέρνησης.


Επανάληψη των ελέγχων της Τρόικας
Σε αυτό το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο αναμένεται στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου η επιστροφή του κλιμακίου της Τρόικας για την ολοκλήρωση των ελέγχων της ελληνικής οικονομίας ενώ υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας. Η κυβέρνηση και τα κόμματα της συμπολίτευσης εκτιμούν ότι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο η Τρόικα δεν θα επιστρέψει με άγριες διαθέσεις και δεν θα τηρήσει άκαμπτη στάση. Αγκάθια παραμένουν οι απολύσεις στο δημόσιο και η παράταστη του “χαρατσιού” για τα οποία όμως υπάρχουν και διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Στο θέμα του δημοσίου τομέα η μείωση του προσωπικού θα περιοριστεί στους επίορκους -η απομάκρυνσή τους όμως θα προωθηθεί άμεσα- και κατά τα λοιπά θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα του αρμόδιου υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη. Διάσταση υπάρχει και στο θέμα του χαρατσιού. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε ότι η είσπραξη του Τέλους Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα παραταθεί και το 2013 αλλά θα είναι μειωμένο για τους πολίτες. Κάθετη όμως είναι η αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος επιμένει όπως άλλωστε έχει δηλώσεις επισήμως ότι δεν θα ψηφίσει παράταση του Τέλους που συνιστά νέο μέτρο. Η στάση της ΔΗΜΑΡ αφήνει εκτεθειμένο το υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεν έχει διαμορφώσει ακόμη αξιόπιστο εισπρακτικό μηχανισμό ώστε να συναινέσει και η Τρόικα στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Παράγοντες της ΔΗΜΑΡ λένε ότι υπάρχει χρόνος ας επισπεύσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να δημιουργήσουν αξιόπιστο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr