Αμηχανία στην κυβέρνηση από την ακύρωση της συγχώνευσης

Η διαχείριση του ζητήματος λένε τώρα κυβερνητικά στελέχη είχε πολλά λάθη στο οικονομικό, πολιτικό και επικοινωνιακό πεδίο

Τραυματισμένη βγήκε η κυβέρνηση από το μπλόκο της Τρόικα στην συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.
Η διαχείριση του ζητήματος λένε τώρα κυβερνητικά στελέχη είχε πολλά λάθη στο οικονομικό, πολιτικό και επικοινωνιακό πεδίο. Στο οικονομικό επιρρίπτουν ευθύνες στον διοικητή κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά –αν και με προσοχή αφού είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού- γιατί δεν έκανε εγκαίρως τις προπαρασκευαστικές κινήσεις για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Στο πολιτικό πεδίο, το θέμα πήρε επάνω του ο κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έναντι της κοινής γνώμης χρεώνεται την υποχώρηση στις απαιτήσεις της Τρόικας. Στο επικοινωνιακό πεδίο προκύπτει το ερώτημα γιατί τις προηγούμενες ημέρες καλλιέργησαν προσδοκίες, η διάψευση των οποίων δημιούργησε εντύπωση ήττας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Πάντως από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη και ότι «υπάρχει ουρά» αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται κινήσεις σε άλλα επίπεδα που μπορεί να ανατρέψουν τις πρώτες εντυπώσεις.

Φυσικά υπάρχουν και οι πιο βαθιές αναλύσεις για τις συνέπειες που θα έχει η ματαίωση της συγχώνευσης στον τραπεζικό τομέα, στην πραγματική οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Ένα τμήμα τουλάχιστον της οικονομικής ελίτ αμφιβάλλει πλέον για το σχέδιο του πρωθυπουργού ενώ κλονίζεται η αξιοπιστία του και στο εξωτερικό. Είτε η συγχώνευση όταν αποφασίστηκε ήταν επιτυχία της κυβέρνησης και θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία είτε η λύση που προκρίθηκε μέσω της τρόικας είναι η πλέον ενδεδειγμένη οπότε τόσους μήνες η κυβέρνηση κινούνταν σε λάθος δρόμο. Εφόσον είχε προβληθεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση και η δημιουργία του μεγάλου ομίλου θα έδινε ένα εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής στην κυβέρνηση και υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας μέσω ρευστότητας στην αγορά τώρα αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν ή μειώνονται.

Ερωτηματικά πάντως δημιουργούν οι ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίες εκ των υστέρων τάσσονται υπέρ της συγχώνευσης αφήνοντας μόνο του με τις ευθύνες του τον πρωθυπουργό.
 
Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να αφήσει πίσω την υπόθεση της συγχώνευσης και να επικεντρώσει στα άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που είναι ακόμη ανοικτά και για τα οποία εκφράζει όπως έλεγες συνεργάτης του πρωθυπουργού «συγκρατημένη αισιοδοξία». Μοιάζει παράδοξο ότι η Τρόικα δέχθηκε την αντικατάσταση των επίορκων με νέους υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ την ίδια ώρα που επιμένει στον στόχο των 20.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014. Στο θέμα πάντως εξακολουθεί να είναι ανυποχώρητος ο αρμόδιος υπουργός και η ΔΗΜΑΡ που  τον στηρίζει παρότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει περάσει στον κ. Στουρνάρα.

Θετικό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης περιμένει η κυβέρνηση πάντως στο θέμα της ρύθμισης των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αισιοδοξία εμφανίζει και για το θέμα του χαρατσιού εφόσον η τρόικα δεχθεί την ρύθμιση για μείωση κατά 15% περίπου της επιβάρυνσης.

Πάντως η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η συζήτηση το συντομότερο δυνατόν και να απελευθερωθούν οι δόσεις των 8,8 δις ευρώ. Η αναβολή για σήμερα της προγραμματισμένης συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τους τροϊκανούς δεν αποτελεί καλό μήνυμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr