Προς κατάργηση 20.000 θέσεων στο Δημόσιο
Προς κατάργηση 20.000 θέσεων στο Δημόσιο
Μείωση του προσωπικού μέσω κατάργησης θέσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών, ώστε να καλυφθεί ο αριθμός των απολύσεων πέρα από τους επίορκους
UPD:
22
ΣΧΟΛΙΑ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανήλθε εχθές η μείωση του αριθμού του προσωπικού στο δημόσιο τομέα μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας εμφανίζονται ανυποχώρητα στις 20000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 και ως εκ τούτου αναζητούνται τρόποι που θα επιτρέψουν την άμεση εφαρμογή της απαίτησής τους. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας εδώ και καιρό έχουν ξεκαθαρίσει πως η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 9500 το 2013 και κατά 10500 το 2014, είναι προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση.
Έτσι ήδη από εχθές επανήλθε στην συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση η πρόταση περαιτέρω μείωσης των θέσεων εργασίας με την συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων, οι οποίοι θα εκτιμηθεί ότι δεν καλύπτουν άμεσες ανάγκες. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις κατάργησης θέσεων ή οργανισμών, οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταλαμβάνουν τις θέσεις ή απασχολούνται στους συγκεκριμένους φορείς, δύναται να οδηγηθούν σε υποχρεωτική έξοδο. Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα επιταχυνθεί αποφασιστικά η διαδικασία μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων που ζητάει η Τρόικα.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και όχι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των υπουργών με την Τρόικα. Έτσι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να έχει εκ νέου συνάντηση με την Τρόικα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Στο μεταξύ εχθές κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών των κκ Μανιτάκη και Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκαν για ακόμη μια φορά θέματα επιτάχυνσης της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Έγινε διεξοδική κουβέντα για την συχνότητα των συνεδριάσεων των πειθαρχικών καθώς και για την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης συμφωνήθηκε ότι τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους, κάθε φορά, ολοκληρωμένο φάκελο της υπόθεσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει με ακρίβεια το υπό εξέταση παράπτωμα, αφού έχει παρατηρηθεί πως ένας από τους λόγους των καθυστερήσεων είναι η ασάφεια των φακέλων που φτάνουν στα χέρια των ελεγκτών. Μέχρι στιγμής ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 5000, οι περισσότεροι των οποίων όμως δύσκολα θα αποχωρήσουν ως τα τέλη τον Ιούνιο, όπως απαιτεί η Τρόικα.
Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η απόδοση δικαιοσύνης στις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ενδέχεται να περάσει, τελικά, σε μια νέα φάση. Ήδη συζητείται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές στην λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων. Για παράδειγμα υπάρχει η σκέψη να μειωθεί το χρονικό διάστημα που δίνεται στον κάθε υπάλληλο να υποβάλει έφεση στην απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού. Σήμερα ο χρόνος αυτός είναι οι 60 ημέρες και ήδη συζητείται να μειωθεί στο μισό ή και περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης στο πλαίσιο των συμβουλίων.
Επίσης κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών με την Τρόικα επανήλθε το θέμα της αξιολόγησης των φορέων, η πορεία του προγράμματος Διαθεσιμότητας και της Κινητικότητας, όπως επίσης η αντικατάσταση υπαλλήλων οι οποίοι αποχωρούν, με νεότερους, οι οποίοι θα έχουν αυξημένα προσόντα.
UPD:
22
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα