Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση

Ιδιωτικοποιήσεις, ανασχηματισμός και ανακεφαλαιοποίηση στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Με ένα μακροσκελές διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θέλησε να δώσει προσωπικά το σύνθημα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησής του για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει επικρατήσει στην οικονομία και στην κοινωνία λόγω και της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. (διαβάστε εδώ)

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε το τέλος της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση πέτυχε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε την μείωση στο χαράτσι κατά 15% καθώς επίσης ότι με τη νέα συμφωνία η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι πιο ευέλικτη και με περισσότερες δόσεις.

Περιγράφοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης είπε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ζητήσει νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους ενώ προσπάθησε να εμφυσήσει αισιοδοξία ότι σύντομα η χώρα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια και θα είναι μια χώρα αναπτυξιακή, ανταγωνιστική, εξωστρεφής και ισχυρή.

Για τον πρωθυπουργό είναι πολύ σημαντικό, ότι για πρώτη φορά το «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ενώ όπως είπε σε μία στιγμή που σε όλο τον κόσμος κλιμακώνεται η αβεβαιότητα η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση της θωρακίζεται.

“Δεν σας λέω - κάθε άλλο - ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα εξεταστεί η μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση καθώς επίσης ότι ξεκινούν άμεσα προγράμματα για την ανακούφιση των χρόνια ανέργων και των οικογενειών χωρίς εργαζόμενο με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξωραΐσει την ρύθμιση για τις απολύσεις στο δημόσιο που ήταν απαίτηση της Τρόικας λέγοντας ότι δεν είναι «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους, είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου και είναι και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς καθησύχασε τους καταθέτες λέγοντας ότι “έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας και περιέγραψε τον στόχο του: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο Ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης”.

Παρά τους αισιόδοξους τόνους που είναι απαραίτητοι για να ανανεώσει την ανοχή της κοινωνίας τα δύσκολα για τον κ. Σαμαρά είναι μπροστά. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει καθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Το μεγαλύτερο όμως προσωπικό στοίχημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κυρίως η εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων από την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να αποφύγει την υπαγωγή στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν χαθεί η Εθνική η ελληνική κυβέρνηση θα απολέσει ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής ενώ παράλληλα ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας θα περάσει σε ξένο έλεγχο. Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ενεργοποιήσει Έλληνες επιχειρηματίες να συμβάλλουν στην συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού.

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα συνοδεύθηκε με φήμες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό παρότι είναι γνωστό ότι ακόμη και τώρα ο κ. Σαμαράς θα προτιμούσε να τον αποφύγει. Ωστόσο πέρα από τις υστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και τις συγκεκριμένες ευθύνες που έχουν εντοπιστεί για τον ανασχηματισμό πιέζει και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια για τον πρωθυπουργό το να δει τον κ. Βενιζέλο υπουργό πλαισιωμένο από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα δημιουργήσουν κυβερνητικό παράκεντρο δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη. Από την άλλη θεωρείται βέβαιο ότι ένας ανασχηματισμός θα δώσει αίσθηση ανανέωσης σε ένα κουρασμένο και άκεφο κυβερνητικό σχήμα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr