Σαμαράς: Δεν μας κολακεύουν οι αρρυθμίες στο νομοθετικό έργο

- Ζήτησε από τους υπουργούς καλύτερη συνεργασία και ενημέρωση των τριών κομμάτων
- Λίγες ώρες μετά την ανοικτή, δημόσια κόντρα του με τον Αντ. Ρουπακιώτη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέλεξε να απουσιάσει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
- Τριψήφιο δεν έχεις; «μάλωσε» ο κ. Σαμαράς την υφυπουργό Υγείας, Φ. Σκοπούλη

Στα «θετικά» αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και στις αισιόδοξες εξελίξεις στην οικονομία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς του καλύτερο συντονισμό και ενημέρωση όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να μην δημιουργείται κακή εικόνα στην κοινωνία.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε ξανά να στείλει αισιόδοξο μήνυμα: «Είμαστε κοντά στον στόχο μας. Τώρα ξαναγεννιέται η Ελλάδα, αύριο θα είναι ορατή σε όλους η προοπτική, ο ελληνικός λαός ήδη βλέπει κάτι να αλλάζει και σύντομα θα αρχίσει και πάλι να ελπίζει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην “επιτυχή” διαπραγμάτευση με την Τρόικα, μίλησε για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ότι “δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, δεν πρέπει για μικροδιαφωνίες να τα χαλάσουμε”.

Επιμένοντας στο αισιόδοξο μήνυμα, ο κ. Σαμαράς είπε: “Πριν από μερικούς μήνες, οι συνθήκες ήταν αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε καλά τα δύσκολα μέτρα, τώρα ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά, δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε λάθη”.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, επισήμανε:

- Το όποιο δημοσιονομικό κενό εντοπίστηκε δεν χρειάστηκε νέα μέτρα

- Για πρώτη φορά υπήρξαν ελαφρύνσεις φορολογικών συντελεστών κυρίως στο φόρο ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

- Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος.

- Για πρώτη φορά θεσπίστηκαν πολλές δόσεις για την εξόφληση των οφειλων των ιδιωτών προς την εφορία και προς τις τράπεζες

- Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες προχωρά, ενώ στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προωθείται ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, με σημαντικότερη τη μετακίνηση των 25 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή τη διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, 15 χιλιάδες θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Για όσους απομακρύνονται, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα προσλαμβάνονται ισάριθμοι νέοι μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. “Δεν χωράνε ούτε παιχνίδια ούτε παρελκυστικές τακτικές, η ελληνική κοινωνία περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το ταμπού και θα είναι μαζί μας” υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται “ευτυχώς όχι σε πολλές περιπτώσεις, όταν κατατίθενται τροπολογίες σε νομοσχέδια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων”.

Επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του “όταν έχουν νομοθετική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Όταν κατά τη διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις, θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας, προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα, πριν φτάσουν στη Βουλή”.

Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θετικά σημάδια:

- Η ανεργία φρενάρει

- Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκέφτονται επενδύσεις

- Μεγάλες ξένες επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα

- Τα μεγάλα έργα ξεκινάνε πάλι

- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
   
- Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ
   
- Ο φετινός τουρισμός θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πήρε το λόγο η υφυπουργός Υγείας, κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία μίλησε για ελλείψεις στο υπουργείο, ενώ είπε και ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία της με συναρμόδιους υπουργούς, για να λυθούν τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός την ρώτησε γιατί δεν τον ενημέρωσε και εκείνη απάντησε ότι προσπάθησε μέσω των συνεργατών του. Τότε, ο πρωθυπουργός την ρώτησε “γιατί δεν τον πήρε στο τριψήφιο;”.

Απουσία Μανιτάκη


Στο μπρα ντε φερ των κυρίων Μανιτάκη και Ρουπακιώτη κερδισμένος βγηκε ο υπουργός Δικαιοσυνης που διεμήνυσε ότι δεν υπογράφει την προωθούμενη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρύθμιση και κατάφερε να πετύχει την απόσυρση της διάταξης. 

Το «άδειασμα» του κ. Μανιτάκη έχει τριπλή διάσταση, αφού ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έμεινε εκτεθειμένος από το κόμμα που τον στηρίζει (δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να ακολουθήσει την γραμμή του κ. Ρουπακιώτη), δεν στηρίχθηκε δημοσίως από άλλα κυβερνητικά στελέχη παρ' ότι εφαρμοζε κυβερνητικές αποφάσεις και μάλιστα δέχθηκε και δημόσια επίπληξη από κυβερνητικό στέλεχος που δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βουλή για τη ρύθμιση Μανιτάκη ότι «η διάταξη έτσι όπως ήρθε, δεν έστεκε».

Επειτα από τις εξελίξεις αυτές ο κ. Μανιτάκης δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε στις 18:30 στη Βουλή και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00. επικαλούμενος ασθένεια. Ουδείς μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι η ασθένεια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι προσχηματική, ωστόσο η απουσία του κ. Μανιτάκη από το υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να δημιουργήσει συνθήκες κρίσης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr