Nomosxedio place holder
26.04.2013
16:37
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία θα καταγραφεί στην κοινοβουλευτική ιστορία ως η συνεδρίαση με την παρουσία των περισσότερων υπουργών.
Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Υπο αυτά τα δεδομένα, αύριο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την σχετική ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν ενταχθεί σε ένα άρθρο, ενώ τα σημεία που φαίνεται να δημιουργούν ήπιες για την ώρα ενδοκυβερνητικές τριβές είναι η ρύθμιση που απελευθερώνει την πώληση των προϊόντων προψημένης ζύμης για την οποία έχουν εκφράσει ενστάσεις βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επίσης εστία έντασης φαίνεται να δημιουργούν και οι διατάξεις για τους ανέργους που έχει εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με σχετική τροπολογία αλλά ακόμα δεν τις έχει κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομιών Γιάννης Στουρνάρας.
Κόντρα για την ψήφιση του ως κατεπείγοντος
Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τους λόγους που αναγκάζουν την κυβέρνηση να εισάγει το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή με κατεπείγουσα διαδικασία και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη να ανεβάζει τους τόνους και να μιλά για «επιβολή μνημονιακής τροϊκανής δικτατορίας».
Να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν το Σάββατο σε μια συνεδρίαση τις κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,2 δισ. ευρώ και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον γιατί την Δευτέρα συνεδριάζει το euroworking group προκειμένου να εγκρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ και στις 13.5.2013 συνεδριάζει το eurogroup για να εγκρίνει τη δόση των 6 δισ. ευρώ».
Την κρισιμότητα των διατάξεων επισήμανε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λέγοντας πως «σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και μια σημαντική διάταξη που αφορά την ρύθμιση για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Δεν αμφισβητεί κανείς της αναγκαιότητα ψήφισης αυτής της ρύθμισης, χιλιάδες νοικοκυριά θα ανακουφιστούν, είναι μία ακόμα ρύθμιση που επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του εκτάκτου».
Από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «περιορισμό της Δημοκρατίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αν και είχε όλο τον χρόνο να φέρει το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες προτίμησε να το εισάγει στην Βουλή την τελευταία στιγμή.
Πιο οξύς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης που υποστήριξε ότι «το θέαμα που εμφανίζουν οι τρεις παρόντες υπουργοί είναι θλιβερό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Μίλησε επίσης για «δημοκρατία εκτροπής» και για πολίτευμα «Μνημονιακής Τροϊκανής δικτατορίας».
Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης λέγοντας πως «η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «δεν σέβεται την αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας,, ότι δηλαδή η πλειοψηφία αποφασίσει και η μειοψηφία σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας» ενώ στις καταγγελίες Λαφαζάνη περι μη έννομων αποτελεσμάτων είπε πως «αυτά συμβαίνουν μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που έχετε υπερασπιστεί. Αναίρεση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας δεν μπορούμε να ακούμε εδώ μέσα, και μάλιστα με επίκληση του Συντάγματος – είναι κωμικό».
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Νότης Μαριάς σημείωσε ότι αποτελεί «συστηματική κυβερνητική επιλογή η απαξίωση της Βουλής» ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α) υποστήριξε πως «δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα, το αποδεικνύετε ακόμα μια φορά γιατί υπακούετε στις επιταγές της τρόικα».
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ) κατήγγειλε «την διαδικασία, κλιμάκωση βάρβαρης; και αντιλαϊκής επίθεσης».
Από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει χρόνο ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ είπε «είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος ειδικά όταν συζητάμε σημαντικές ρυθμίσεις για όλα τα θέμα, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι αποτελούν εφαρμογή του νόμου του 2012 κυρίως όμως αποτελούν εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις για φορολογική πολιτική και δημόσια διοίκηση, που πολλές από αυτές είναι μάλλον θετικές για την κοινωνία».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις και τις εμπειρίες του για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Καταθέσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανεργία. Χθες βράδυ αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε ως βουλευτική τροπολογία την πρότασή μας και είμαστε σίγουροι ότι θα την υιοθετήσετε γιατί έχει να κάνει με χιλιάδες άνεργους. Εκτός αυτού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική σε «συμβούλους υπουργών» σημειώνοντας ότι «γίνονται πιο τροικανοί και από τους τροικανούς και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από την τρόικα». Επιπροσθέτως επέκρινε ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης λέγοντας ότι «ρυθμίσεις που έρχονται και βαφτίζονται υποχρεώσεις και σήμερα επανεμφανίζονται οι γνωστοί – άγνωστοι που έβγαλαν ρυθμίσεις από αλλού και τα έβαλα εδώ».
Τι θα πει ο Μανιτάκης;
Πέραν όμως των αντεγκλήσεων που αναμένονται μεταξύ κυβερνητικών εταίρων και αντιπολίτευσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε ορισμένα σημαντικά θέματα. Ειδικότερα στην συνεδρίαση παρίσταται και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, του οποίου η τοποθέτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την ενδοκυβερνητική εμπλοκή που προκάλεσαν διατάξεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Τελικά, οι διατάξεις αποσύρθηκαν το γεγονός όμως ότι η εμπλοκή έχει χρεωθεί αποκλειστικά στον κ. Μανιτάκη φαίνεται ότι τον έχει ενοχλήσει.Τι θα γίνει με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους ανέργους
Εκτός αυτού, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν τελικά τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα κάνει αποδεκτή τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους ανέργους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά υπήρχε συμφωνία προκειμένου οι ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Η Ιπποκράτους όμως διαπίστωσε αργά εχθές το βράδυ ότι η συμφωνία δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα βουλευτές της να τις επαναφέρουν με σχετική τροπολογία.Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις και τις εμπειρίες του για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Καταθέσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανεργία. Χθες βράδυ αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε ως βουλευτική τροπολογία την πρότασή μας και είμαστε σίγουροι ότι θα την υιοθετήσετε γιατί έχει να κάνει με χιλιάδες άνεργους. Εκτός αυτού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική σε «συμβούλους υπουργών» σημειώνοντας ότι «γίνονται πιο τροικανοί και από τους τροικανούς και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από την τρόικα». Επιπροσθέτως επέκρινε ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης λέγοντας ότι «ρυθμίσεις που έρχονται και βαφτίζονται υποχρεώσεις και σήμερα επανεμφανίζονται οι γνωστοί – άγνωστοι που έβγαλαν ρυθμίσεις από αλλού και τα έβαλα εδώ».
Τις τέσσερις δεξαμενές του Δημοσίου από τις οποίες θα προκύψουν οι 15.000 απολύσεις υπαλλήλων απαρίθμησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης ο οποίος πάντως, απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην κόντρα που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για τα δικαιώματα των υπό απόλυση εργαζομένων η οποία προκάλεσε ενδοκυβερνητική κρίση.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι ο στόχος των 15.000 απολύσεων (4.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 και ακόμη 11.000 το 2014) θα επιτευχθεί από:
- εκείνους τους επίορκους που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα
- Από την κατάργηση φορέων
- Από την δυνατότητα εθελούσιας εξόδου όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας. Μπορούν να φύγουν εθελοντικά με την εξαγορά 3 ετών αρκεί να απέχουν 3 χρόνια από την συνταξιοδότηση
- Από την αξιολόγηση που θα γίνει . Αν εκεί διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν έχουν προσληφθεί με τις τυπικές διαδικασίες, αν δεν έχουν ισχύουσα σχέση με το δημόσιο, αυτοί θα βρεθούν εκτός δημοσίου»
Αναφορικά με την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίων, μέσω της οποίας θα υπάρξουν και αποχωρήσεις, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση των δομών των υπουργείων για 60.000 υπαλλήλους. Θα γίνει γι αυτούς καταγραφή και αποτίμηση των τυπικών τους προσόντων».
Μικρό καλάθι για νέες προσλήψεις
Επιπροσθέτως, ο υπουργός σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων προσλήψεων μέσω του μέτρου που θέλει μια ρόσληψη για κάθε αναγκαστική αποχώρηση εξηγώντας ότι ήδη υάρχουν 10.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, πολλοί εκ των οποίων από το 2009, που αναμένουν τον διορισμό τους. Σημείωσε δε πως «εκείνα τα κενά που θα προκύψουν από τις αποχωρήσεις και μπορούν να καλυφθούν από τους επιτυχόντες θα καλύπτονται. Για τις θέσεις που δεν υπάρχουν επιτυχόντες θα προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός»
Τέλος, ο κ. Μανιτάκης εξήγησε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις αλλά και οι επόμενες που θα έρθουν με νομοσχέδιο που θα αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην «Διαύγεια» έχουν στόχο την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών μέσω της αυτονόμησης της πειθαρχικής διαδικασίας από την ποινική. Είπε μεταξύ άλλων ότι η πειθαρχική διαδικασία διαρκούσε κατά μέσο όρο έως και πέντε χρόνια και εξήγησε ότι πλέον οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα.
Τέλος, ανέφερε ότι «Το πρόβλημα δεν είναι η πειθαρχική αλλά η ποινική διαδικασία. Το πρόβλημα είναι ότι οι εισαγγελείς δεν ξέρω για ποιους λόγους παραπέμπουν σχετικά εύκολα τις υποθέσεις στα δικαστήρια και καθυστερούν πολύ» φράση που από αρκετά μέλη της επιτροπής θεωρήθηκε ως έμμεση αιχμή στον κ. Ρουπακιώτη.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων απαλλαγής από το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ - το γνωστό «χαράτσι» - άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί το αν μπορεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από «το όριο της φτώχειας της Eurostat».
Την πρόταση είχε καταθέσει εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη.
Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό, επίσης, το ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης των οφειλών και προς τους ΟΤΑ στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Ντόλιου. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών «πρώτα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη υποδομή. Το εξετάζουμε, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει η υλική υποδομή για να γίνει αυτό. Θα το εξετάσουμε με το αρμόδιο υπουργείο για να γίνει τους επόμενους μήνες».
Τα «ενθαρρυντικά σημάδια» της ελληνικής οικονομίας απαρίθμησε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου εξηγώντας όμως πως «οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση ούτε εμπορευόμαστε την ελπίδα. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να επιστρέψει η πατρίδα σε ρυθμούς ανάπτυξης και να επιστρέψει η ελπίδα».
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η ελληνική οικονομία στα τρία αυτά χρόνια, έχει καταφέρει να επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα. Ολοι το παραδέχονται αυτό, δεν γίνεται πια κουβέντα για έξοδο της χώρας από το ευρώ» υπενθυμίζοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «εσείς επενδύατε μεχρι πριν από λίγους μήνες στην καταστροφή. Τώρα πρέπει να παραδεχθείτε το λάθος σας». Τόνισε δε πως τον «Μάρτιο έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα: Περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις».
Σε ένα μήνα ο συμψηφισμός οφειλών επιχειρήσεων - δημοσίου
Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πως η θετική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα «κατά την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα το όποιο δημοσιονομικό κενό δεν καλύφθηκε από νέα μέτρα. Απεναντίας συμφωνήθηκε η ελάφρυνση των πολιτών με μείωση του τέλους ακινήτων, βάλαμε στο τραπέζι την μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως για τον ΦΠΑ εστίασης που υπάρχει δέσμευση ότι θα συζητηθεί εκτενώς τον Ιούνιο και ελπίζουμε σε ευτυχή κατάληξη». Σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον συμψηφισμό ποσών ΦΠΑ, συμπληρώνοντας ότι «στόχος πολύ σύντομα, ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα να δώσουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτικών με όλες τις αντίστοιχες από όλο το δημόσιο».
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση της τελευταίας δόσης του πρώτου τριμήνου. Παράλληλα, διευθετούμε τις εκκρεμότητες για να πάρουμε και την επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε πως «η έγκριση των 2,8 δισ ευρώ της Δευτέρας είναι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και τα 6 είναι για να πληρωθεί το ομόλογο που λήγει στις 20 Μαΐου».
«Εμείς σώζουμε τι χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει;»
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Στόχος το 2013 να είναι η πρώτη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα. Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το πλεόνασμα το πρώτο 3μηνο οφείλεται στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και αύξηση των εσόδων δημοσίων επενδύσεων, είναι κακό αυτό;». Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές, σημείωσε όμως πως «εμείς σώζουμε τη χώρα. Εσείς τι θα κάνατε; Νομίζετε ότι με τις προτάσεις που κάνετε θα σας εμπιστευτεί ο λαός;»
Για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ
Αναφορικά με τα μέτρα για την ανεργία που προωθεί το ΠΑΣΟΚ αλλά αρχικά δεν εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με αποτέλεσμα βουλευτές της Ιπποκράτους να τα επαναφέρουν με σχετική τροπολογία είπε ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να τα κοστολογήσουμε αυτά τα μέτρα. Αυτή την ώρα γίνεται συνεργασία των υπουργείων, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε έως αύριο, αν δεν μπορέσουμε εγώ προσωπικά δεσμεύομαι και η κυβέρνηση ότι το υπουργείο Εργασίας θα φέρει μια σχετική διάταξη σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Αν είμαστε έτοιμοι, μπορεί να την κάνουμε δεκτή και αύριο». Φαίνεται όμως ότι η τοποθέτηση του υπουργού δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αναφέρουν ότι «εμάς ο κ. Στουρνάρας δεν μας κάλυψε».
Τέλος, σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων και την επιβολή του σε υπο ανέγερση οικοδομές εξήγησε ότι «η επιβολή του τέλους σε γιαπιά υπήρχε, απλά εμείς την εξορθολογίζουμε» και πρόσθεσε πως «τα καραγιαπιά που δεν έχουν ρεύμα, εξαιρούνται ούτως ή άλλως».
Ενώ για τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ στήριξε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούστη και σημείωσε πως «εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε νομοθετημένη μια εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο κ. Βρούτσης αγωνίζεται να βρει ισοδύναμο μέτρο».
Ενώ για τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ στήριξε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούστη και σημείωσε πως «εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε νομοθετημένη μια εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο κ. Βρούτσης αγωνίζεται να βρει ισοδύναμο μέτρο».
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας έχει εμφανιστεί στην επιτροπή με «ελαστική» διάθεση ως προς τις προτάσεις που καταθέτουν βουλευτές και οι οποίες έχουν φιλοκοινωνικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα, μετά από σχετικές εισηγήσεις της κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) και του κ. Γιώργου Ντόλιου (ΠΑΣΟΚ) άφησε ανοικτό ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης των οφειλών και προς τους ΟΤΑ στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εξηγώντας ότι «πρώτα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη υποδομή. Το εξετάζουμε, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει η υλική υποδομή για να γίνει αυτό. Θα το εξετάσουμε με το αρμόδιο υπουργείο για να γίνει τους επόμενους μήνες». Επιπροσθέτως, για το «επόμενο διάστημα» άφησε και την διεύρυνση των κριτηρίων απαλλαγής από το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ θεσπίζοντας «το όριο της φτώχιας της eurostat»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr