Γιάννα Αγγελοπούλου: Δεν φταίει ο ελληνικός λαός, αλλά η ηγεσία του
14.05.2013
11:51
«Αν είχαμε διδαχθεί σωστά από τους Αγώνες, θα χειριζόμασταν και την κρίση αλλιώς. Όχι ζητιανεύοντας, χάνοντας και την ανεξαρτησία μας»
Σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής τάξης της χώρας, για τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, αφήνει η Γιάννα Αγγελοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλική έκδοση του Εθνικού Κήρυκα της Ν.Υόρκης, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της My Greek Drama.
Σχολιάζει δε ότι «από το 1995 ακαδημαϊκοί και ερευνητές προειδοποιούσαν ότι η Ελλάδα αργοπορούσε και ότι έμπαινε σε ένα μονοπάτι που θα έφερνε επώδυνες καταστάσεις. Εάν η ελίτ στην Ελλάδα τους είχε ακούσει τα πράγματα ίσως να ήταν τώρα διαφορετικά. Αν είχαμε διδαχθεί σωστά από τους Αγώνες, θα χειριζόμασταν και την κρίση αλλιώς. Όχι ζητιανεύοντας, χάνοντας και την ανεξαρτησία μας. Αλλά δείχνοντας την καλύτερη ποιότητά μας». Και τονίζει: «Δεν πρέπει να είμαστε σκληροί με τον λαό, αλλά με αυτούς που ηγούνται του λαού που τώρα υποφέρει...Αν οι Έλληνες θυμηθούν τους θριάμβους της ιστορίας τους, τότε μπορούν να πετύχουν πολλά. Και εγώ έγραψα το βιβλίο για να τους το θυμίσω αυτό».
Ωστόσο η κυρία Αγγελοπούλου σπεύδει να διευκρινίσει - απαντώντας σε ερώτηση, εάν θα έπαιρνε δημόσιο αξίωμα- ότι «είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και η ευθύνη αρχίζει πλέον από τον καθένα μας. Εγώ δεν χρειάζομαι έναν τίτλο ή την ταμπέλα του πολιτικού για να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Όποτε κλήθηκα να προσφέρω, ήμουν εκεί». Αν και η απάντησή της κλείνει τη φιλολογία περί σχεδίου πολιτικών βλέψεων από την ίδια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής εμπλοκής της, εάν έτσι έλθουν τα πράγματα ή προσκληθεί.
Όσο για το βιβλίο της, για το οποίο η συζήτηση έχει φουντώσει και αναμένονται αντιδράσεις απ' όσους θεωρήσουν ότι θίγονται με την εξιστόρηση περιστατικών ή τη διατύπωση χαρακτηρισμών από την κυρία Αγγελοπούλου, σημειώνει ότι θέλησε να δείξει την την Ελλάδα που ξέρει να κάνει “θαύματα”, όπως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτό το βιβλίο, όπως επισημαίνει, είναι μια “έκκληση στον ελληνικό λαό, στους νέους”. Πιστεύει σε αυτούς. Την λυπεί το γεγονός ότι κάποιοι πιστεύουν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν ένα όνειρο που δεν μπορεί να επαναληφθεί. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ήλπιζε ότι “η επιτυχία θα ρίζωνε. Τα μαθήματα όμως εγκαταλείφθηκαν από τους πολιτικούς και επιστρέψαμε στα παλιά, στο business as usual…». Προσθέτει δε ότι "πάντα με ενέπνεε ο ελληνικός λαός» προσθέτει και αναφέρεται στους νέους, στα δικά της παιδιά, ως παράδειγμα της πίστης της στην ελληνική νεολαία». Στα παιδιά της αναφέρεται και σε άλλο σημείο της συνέντευξης λέγοντας: «δεν είναι κακομαθημένα, εργάζονται σκληρά… και αγαπούν την Ελλάδα, είναι πατριώτες, τα παιδιά μου μοιράζονται την απελπισία και την αγωνία γι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα».
Οταν ερωτήθηκε για το κόστος των Αγώνων η Γιάννα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι το κόστος ανήλθε στα 6 δις ευρώ, αλλά επέστρεψαν στα κρατικά ταμεία 3,5 δις ευρώ. Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το κόστος των Αγώνων επιβάρυνε την σημερινή κρίση η Γ. Αγγελοπούλου απαντά: «Κάντε τις απλές αριθμητικές πράξεις που όλοι ξέρουν…. Το ελληνικό χρέος είναι 350 δις ευρώ. Το κόστος των Αγώνων ήταν ένα πολύ μικρό μέρος… Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής, προσθέτει, ήταν ισοσκελισμένος και επιπρόσθετα «άφησα μια επιταγή 123,5 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος. Δείξτε μου μια άλλη οργανωτική επιτροπή που έκανε το ίδιο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr