Tι έφερε ο Σαμαράς από την Κίνα

Tι έφερε ο Σαμαράς από την Κίνα

Ποιες συμφωνίες έχει στη βαλίτσα του - Θετικό μήνυμα στις αγορές οι υποσχέσεις  για επενδύσεις - Στο επίκεντρο των συνομιλιών τουρισμός, ναυτιλία και μεταφορές, με προσωπικές δεσμεύσεις του Κινέζου πρωθυπουργού

Tι έφερε ο Σαμαράς από την Κίνα
Το τάιμινγκ είναι ιδανικό για μια ουσιαστική οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών - και πέραν αυτού την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης, την οποία επανέλαβαν στις επίσημες δηλώσεις τους και στο κοινό ανακοινωθέν οι δύο κυβερνήσεις. Η νέα κινεζική ηγεσία καταστρώνει τα κεντρικά πλάνα της για την επόμενη δεκαετία. Οπως έλεγαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι, υπάρχει πρόβλεψη σε αυτά τα πλάνα για την Ελλάδα εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον. Οσον αφορά δε στη χώρα μας, χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις, αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες για την προώθηση των προϊόντων της στην τεράστια αγορά της Κίνας. Για τον κ. Σαμαρά έχει και μία επιπλέον διάσταση το ταξίδι στην Κίνα, καθώς χρειάζεται «καλές» ειδήσεις προκειμένου να διατηρήσει στη χώρα την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική γαλήνη, παράγοντες καθοριστικούς για την ανάκαμψη της οικονομίας. Βεβαίως, ακόμη κι αν όλα τα πρότζεκτ με την Κίνα επιβεβαιωθούν, στην πράξη θα χρειαστεί χρόνος -υπολογίζεται πάνω από 12 μήνες- για να υπάρξει αποτέλεσμα στη μείωση της ανεργίας. 

Επίσημες συναντήσεις 

Ο πρωθυπουργός της Κίνας ήταν σαφής στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά: «Η Κίνα επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου και μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές της από την Ελλάδα σε ποιοτικά προϊόντα. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ζητά και κατάλληλες συνθήκες. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα σας, θα επεκτείνουμε τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και θα διευρύνουμε τη συνεργασία στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών». Ο κ. Σαμαράς ήταν εντυπωσιασμένος από την υποδοχή και το επίπεδο των συνομιλιών που επιφύλαξε η ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη στην κυβέρνηση της Σι Λα - όπως λένε οι Κινέζοι την Ελλάδα, που σημαίνει «ο άλλος πολιτισμός». Για τους Κινέζους, που είναι περήφανοι για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά, η Ελλάδα είναι «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός». Οι Ελληνες κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με σχετική έκπληξη ότι αυτή η αίσθηση δημιουργούσε μια θετική προδιάθεση, ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για την επιτυχία των συνομιλιών. 
Κλείσιμο

Μετά τις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «η επίσκεψη πήγε καλύτερα του αναμενομένου». Ειδικά για τον πρωθυπουργό της Κίνας, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία, υπογράμμισε ότι «εκφράζει τη νέα γενιά των Κινέζων πολιτικών και συνδυάζει την οικονομική θεωρία -καθότι οικονομολόγος- με τη γνώση της πιάτσας. Ηταν ενήμερος όχι μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, αλλά και για τη διακύμανση των spreads το τελευταίο δεκαήμερο. Ξέρει τι χρειάζεται η χώρα μας και πώς μπορεί να απογειωθεί η ελληνική οικονομία». 

Μέσα στο γενικό πλαίσιο της στρατηγικής και οικονομικής σχέσης, ο πρωθυπουργός της Κίνας μίλησε για συγκεκριμένα πλάνα. Ζήτησε επέκταση της παρουσίας στο λιμάνι του Πειραιά, μέχρι και την ολοκληρωτική διαχείριση, που συμπεριλαμβάνει ακόμη και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Το μέχρι πού θα φτάσει η επέκταση της δραστηριότητας θα εξεταστεί στο προσεχές διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία και με την Κομισιόν. Ο κ. Σαμαράς έλεγε: «Από τη δική μου πλευρά, όταν παραχωρώ κάτι, θέλω να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, δεν με ενδιαφέρει απλώς το ίδιο προϊόν αντί από μια δημόσια επιχείρηση να παράγεται πια από μια ιδιωτική, ελληνική ή ξένη».

Οπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, αν υλοποιηθούν τα σχέδια, ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και η κύρια πύλη εισαγωγής των προϊόντων της Κίνας στον ευρωπαϊκό χώρο και θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. «Χρειάζονται ωστόσο προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να μην προβάλλουν προσκόμματα», επισήμανε το ίδιο στέλεχος. Στο πλαίσιο του ίδιου στρατηγικού σχεδιασμού, οι Κινέζοι θέλουν να πάρουν τη συνολική διαχείριση των σιδηροδρόμων και θα «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το δίκτυο, ωστόσο, θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι Κινέζοι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συντήρηση και την τεχνική βάση των σιδηροδρόμων που ανήκει στην COSCO, δεν αποκλείεται όμως να μπουν και σε αυτόν τον διαγωνισμό αν εξυπηρετεί τον σχεδιασμό τους. Εκεί πάντως έχει εκδηλωθεί αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους Γάλλους και τους Ρώσους που, όπως έλεγε έτερο κυβερνητικό στέλεχος, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. 

Oι διαδικασίες κινήθηκαν πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμενε η ελληνική κυβέρνηση. Για να γίνει μια κινεζική επένδυση χρειάζεται συνδυασμός παραγόντων. Καταρχάς να εκδηλώσει ενδιαφέρον η εταιρεία που θα αναλάβει την επένδυση στο επίπεδο της διαχείρισης και της τεχνογνωσίας - για το λιμάνι του Πειραιά είναι η COSCO, για τους σιδηροδρόμους είναι η China Railways, για το αεροδρόμιο των Σπάτων είναι το αεροδρόμιο της πόλης Σεν Τζεν. Στη συνέχεια να συμφωνήσει στη χρηματοδότηση της επένδυσης μία από τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες. Ακολούθως να δηλώσει ενδιαφέρον ένα από τα τρία κρατικά επενδυτικά funds της χώρας, που επίσης θα συμβάλει και θα συμμετάσχει στην επένδυση. Στην Κίνα, βέβαια, τον τελικό λόγο έχει η κυβέρνηση - από αυτή ξεκινά η υπόδειξη του ενδιαφέροντος και αυτή δίνει την τελική έγκριση. Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον υπεύθυνο της COSCO που θα διαχειριστεί την υπόθεση του λιμανιού του Πειραιά, τους εκπροσώπους δύο κρατικών τραπεζών, της China Investment Bank και της China Import Export Bank, καθώς και με τους εκπροσώπους του CIS, που είναι το ένα από τα τρία κρατικά fund. 

Συμπληρωματικά, οι Κινέζοι αξιωματούχοι εκδήλωσαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το Καστέλι της Κρήτης, που συνδέεται με τη γενικότερη και εκτεταμένη δραστηριοποίησή τους στη Βόρεια Αφρική, όχι όμως για το αεροδρόμιο στο Τυμπάκι της Κρήτης, ούτε για άλλα περιφερειακά αεροδρόμια ή λιμάνια - επί του παρόντος τουλάχιστον. Στις συνομιλίες οι Κινέζοι ζήτησαν και το αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου όμως το θέμα είναι πιο περίπλοκο λόγω και της εξαγοράς του μεριδίου της Hochtief από καναδικά κεφάλαια. Καταρχάς για να τελεσφορήσει η εξαγορά από τους Καναδούς θα πρέπει να συμφωνήσει και το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ - είναι όρος του συμβολαίου. Από την άλλη, για να μπουν οι Κινέζοι στην εταιρεία του αεροδρομίου θα πρέπει να συμφωνήσουν είτε η Hochtief είτε το καναδικό fund - εφόσον έχει ολοκληρωθεί το deal. Οπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, «είναι ένα κλειδί με δύο εξόδους», αλλά έδειχνε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Ο κ. Σαμαράς είχε επαφές και με εκπροσώπους επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για logistics σε συνδυασμό είτε με το λιμάνι του Πειραιά είτε με το αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς και με εταιρείες λογισμικού και σύγχρονων τεχνολογιών. Στη συνάντηση που είχαν ο Κινέζος ομόλογός του εκδήλωσε συγκεκριμένη πρόθεση και για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αν και η προθεσμία έχει κλείσει, οι Κινέζοι συμμετέχουν μέσω εταιρείας που έχει υποβάλει ήδη προσφορά.

Επιχειρηματική κινητικότητα 

Το λόμπι του ξενοδοχείου «Westin» στο Πεκίνο ήταν γεμάτο από μικτές ομάδες Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών που αναζητούσαν πεδίο αμοιβαίου οφέλους, ενώ η σύνθεση των τραπεζιών συνέχεια άλλαζε. Περίπου 80 Ελληνες επιχειρηματίες και 120 Κινέζοι έκαναν 257 bussiness to bussiness (b2b) συναντήσεις. Το μαγικό σύνθημα για να προχωρήσουν οι συζητήσεις και οι προκαταρκτικές συμφωνίες σε μια σειρά τομείς έδωσαν οι δύο βασικές τράπεζες της Κίνας, οι οποίες ήραν τις επιφυλάξεις τους για χρηματοδότηση των συνεργασιών. Η βασική απόφαση ήταν πολιτική από την κινεζική κυβέρνηση - σε αυτή συνέβαλε βέβαια και το τέλος της ανασφάλειας γύρω από το Grexit, ενώ προοπτικές δημιουργεί η εσωτερική υποτίμηση. Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν έλεγαν ότι «υπάρχει πράγματι πολύ χρήμα που αναζητά επικερδή τοποθέτηση». Και μόνο ότι η China Development Bank διακινεί 1 τρισ. δολάρια για επενδύσεις και ενισχύσεις είναι αρκετό.Ελληνας φαρμακοβιομήχανος έλεγε ότι συναντήθηκε με εκπρόσωπο κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας που κάνει ετήσιο τζίρο 10 δισ. δολάρια. Εκείνο που του ζητούσαν είναι, μετά την αυστηροποίηση των ελέγχων στην κινεζική αγορά, τεχνογνωσία για την ποιοτική παραγωγή φαρμάκων, την οποία διαθέτει σε υψηλό επίπεδο η χώρα μας. Εκπρόσωπος ελληνικής τράπεζας είχε συναντήσεις με κινεζικά funds που θα μπουν στην διαχείριση των προβληματικών δανείων, ενώ βιομήχανος παιδικών τροφών που δραστηριοποιείται στην Κίνα εδώ και δύο χρόνια ήταν αισιόδοξος ότι μετά τις συναντήσεις κορυφής θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που έβαζαν μέχρι τώρα οι Κινέζοι. Σημαντική συμφωνία εξάλλου υπέγραψε η Ικτίνος Ελλάς για εξαγωγή μαρμάρων και αγροτικών προϊόντων ύψους 60 εκατ. ευρώ, καθώς και η εταιρεία του κ. Βοτζάκη για εξαγωγή ελαιολάδου. Συμφωνίες υπέγραψαν και ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες.  Τα συναισθήματα πάντως στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή ήταν ανάμικτα. Αρκετοί επιχειρηματίες ήταν αισιόδοξοι, αλλά οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί. Ενας από αυτούς έλεγε: «Σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα δείχνουν καλά, αλλά πρέπει να δούμε αν θα συνεχίσουν. Εμένα μου ζήτησαν συνεργασία με ποσοστό κέρδους γι’ αυτούς 20%. Είναι πολύ μεγάλο. Επίσης δεν τους γνωρίζουμε, δεν είναι σαν τους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους που ξέρεις με τι έχεις να κάνεις, έχουν άλλους κώδικες, είναι πάντα χαμογελαστοί και ευγενικοί, αλλά αυτό μπορεί και να ξεγελά». Οινοπαραγωγός που δραστηριοποιείται στην Κίνα έλεγε με επιφύλαξη ότι «παρά τα καλά λόγια, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι γνωστά, χρειάζεται δουλειά για να ανταγωνιστούμε το αντίστοιχο προϊόν του παλαιού και του νέου κόσμου». Οι περισσότεροι πάντως έκλεισαν κι άλλες συναντήσεις. Και μπορεί η ελληνική παρουσία στο Πεκίνο να είναι περιορισμένη, στη Σανγκάη όμως, που παραδοσιακά κρατά τα σκήπτρα της οικονομικής και εμπορικής πρωτεύουσας, είναι αρκετά μεγαλύτερη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης