Άνοιγμα Τσίπρα στους νέους και τους συνταξιούχους

Προετοιμάζει την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών για να ψηφίσουν στο συνέδριο - Προσπάθεια διεμβολισμού των συνιστωσών για να προχωρήσει σε «ενιαίο κόμμα»

Τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αρχηγική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα η αναγκαστική αναδίπλωσή του στο εσωκομματικό μέτωπο και τις επιχειρούμενες αλλαγές στη δομή και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ μετρά η ηγετική ομάδα και οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση του κ. Τσίπρα, που όμως γίνεται σε μία κρίσιμη καμπή για τις πολιτικές εξελίξεις: Η κυβέρνηση εκδηλώνει μίας ευρείας κλίμακας πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση, η σύγκριση στην πρωθυπουργική εικόνα των δύο αρχηγών είναι σταθερά υπέρ του Αντώνη Σαμαρά και η γενικότερη δυσπιστία για την κυβερνητική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στη δημοσκοπική στασιμότητα.

Η, έστω και προσωρινή, ήττα που υπέστη ο κ. Τσίπρας, με την άρνηση των συνιστωσών να διαλυθούν άμεσα, τη διαφωνία των εσωκομματικών πτερύγων να αποδεχθούν ένα νέο τρόπο οργάνωσης και τη σφοδρή κριτική, που ασκεί η αριστερή πτέρυγα στην πολιτική γραμμή της ηγετικής ομάδας έφεραν νέα σύννεφα στην Κουμουνδούρου.

Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στα νέα δεδομένα, η ηγετική ομάδα επιταχύνει τη αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, ώστε να στείλει ένα μήνυμα προς τις μικρότερες συνιστώσες ότι δεν μπορούν να επιμένουν στη διατήρησή τους, όταν ο μεγαλύτερος πυλώνας του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τη διάχυσή του στο νέο ενιαίο κόμμα.

Ήδη άρχισε η προετοιμασία για το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ, που θα γίνει περί τα μέσα Ιουνίου και θα πιστοποιήσει τη διάλυσή του.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα στοχεύει στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με εγγραφή χιλιάδων νέων μελών, που θα ψηφίσουν για αντιπροσώπους στο συνέδριο. Ελπίζει ότι η ένταξη νέων μελών θα αλλάξει τη μέχρι τώρα εσωκομματική γεωγραφία και θα ενισχύσει το εγχείρημα για τη δημιουργία του ενιαίου κόμματος. Η αναλογία άλλωστε που εγκρίθηκε, για την εκπροσώπηση της βάσης (ένας σύνεδρος για κάθε δέκα μέλη) είναι τέτοια, που οδηγεί σε ένα πλατύ συνέδριο, τουλάχιστον 4000 ανθρώπων, όπερ σημαίνει ότι οι μηχανισμοί και οι σημερινές ομάδες μπορεί να έχουν μικρότερο ρόλο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας σε συγκέντρωση συνταξιούχων ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «με το δημόσιο πλούτο ξεπουλημένο, με 2 εκατ. άνεργους, με ύφεση και «συνταγματοποιημένη» λιτότητα, ούτε ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχουν, ούτε πρόνοια, ούτε υγεία και παιδεία» και πρόσθεσε: «δεν είμαστε απλά το πολιτικό υποκείμενο που πρωτοστατεί μόνο στις κοινωνικές αντιστάσεις, είμαστε η εναλλακτική πρόταση».


Τα δώδεκα μέτρα που θα αποτελέσουν την απάντηση «στη διαχρονική λεηλασία των ταμείων, στη μαύρη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή» είναι κατά τον κ. Τσίπρα:

  1. Θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων για την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.
  2. Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα: Ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.
  3. Κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των εκάστοτε αναπροσαρμογών της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.
  4. Εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως -δημοσίων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων. Η εισφορά αυτή θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τα πιστωτικά ιδρύματα και θα περιορίζεται σ’ ένα μικρό ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών.
  5. Εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η εισφορά αυτή θα πρέπει να επιβαρύνει αμφοτέρους τους συναλλασσόμενους. Έχει σκεφτεί κανείς αυτές τις ημέρες με το «χρηματιστηριακό ράλι» τι έσοδα θα είχαμε για τα ασφαλιστικά ταμεία;
  6. Ειδικός φόρος υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια, λαχεία, λόττο, προπό, καζίνο, στην ίδια επίσης λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες. Ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει, κατ’ αρχήν, τον απλώς συμμετέχοντα στις δραστηριότητες αυτές.
  7. Πρόσθετος φόρος που θα επιβαρύνει με το ίδιο ποσοστό και τις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογηθούν με βάση όχι τον τζίρο αλλά τα κέρδη τους ,με μεγαλύτερο, βέβαια, συντελεστή. Δείτε, όμως, τι επέλεξε η κυβέρνηση, ο ΟΠΑΠ χαρίστηκε στους φίλους και κολλητούς του κ. Σαμαρά, αντί να αποτελεί εργαλείο σωτηρίας για τα αποθεματικά των ταμείων.
  8. Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και των Τραπεζών.
  9. Τμήμα των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
  10. Αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αύξηση των εσόδων του.
  11. Ακύρωση των πρόσφατων μειώσεων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
  12. «Φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και σταδιακή αποκατάσταση τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.  

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ακόμη τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους. «Πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε στην συγκρότηση μιας πανελλαδικής δομής, όπου θα στηρίζει με όλους τους τρόπους τον συνταξιούχο και θα κάνει αποδοτικότερη τη δουλειά μας και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Γιατί είναι αδιανόητη η συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στους συνταξιούχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr