Ράιχενμπαχ: Ο Μηταράκης θέλει να γίνει πανίσχυρος άρχοντας στο υπουργείο

Δυσαρέσκεια της Ολλανδικής Task Force για χειρισμούς που θέλουν τον υφυπουργό Ανάπτυξης πανίσχυρο «άρχοντα» στον σχεδιαζόμενο φορέα εξωστρέφειας

Ως «πανίσχυρο άρχοντα» που επιθυμεί να είναι κυρίαρχος στο υπουργείο χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, μέσω αιχμηρής επιστολής διαμαρτυρίας στην οποία μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της Task Force για τους χειρισμούς  στο ζήτημα του σχεδιαζόμενου φορέα εξωστρέφειας.

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημειώνει στην επιστολή του ότι οι παρεμβάσεις και το προωθούμενο μοντέλο για τον φορέα εξωστρέφειας που προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης (δηλαδή τη συγχώνευση του Invest in Greece με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών με την παράλληλη μεταφορά των εμπορικών ακολούθων από το ΥΠΕΞ στο ΥΠΑΝ) έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις των ολλανδών εμπειρογνωμόνων της Task Force οι οποίοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της Task Force σημειώνει στην επιστολή ότι η ολλανδική Ομάδα Δράσης δεν μπορεί να είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας, ενώ υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια των τεχνκών συμβούλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των Ολλανδών και του κ. Μηταράκη είναι ότι οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις καθιστούν τον εκάστοτε υφυπουργό Ανάπτυξης πανίσχυρο «άρχοντα» του φορέα εξωστρέφειας, όταν το ολλανδικό μοντέλο προσαρμοσμένο στις ελληνικές ανάγκες έπειτα από πολύμηνη εργασία θέλει μια μονάδα πολιτικής που συντονίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία.

Στη μελέτη για την εξωστρέφεια, που ενσωμάτωσε το πόρισμα των Ολλανδών, γινόταν λόγος για την ανάγκη μιας δομής ευδιάκριτης από το σύστημα επενδύσεων «εσωτερικού» και εξετάζονταν τρία σενάρια· ο φορέας εξωστρέφειας να τεθεί υπό τον Πρωθυπουργό, το ΥΠΕΞ ή το ΥΠΑΝ.

Το σημαντικότερο όμως ήταν να υπάρξει ένα ενοποιημένο σχήμα για την εξωστρέφεια, διότι «η ενοποίηση - συγχώνευση των σημερινών συναρμόδιων φορέων για ενέργειες στο εξωτερικό, πέρα από τη διασφάλιση μείωσης κόστους, συνεργειών και αποτελεσματικότητας, αναβαθμίζει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας στο εξωτερικό και καθιστά τις πρεσβείες μας πραγματικά selling points» αναφέρεται στο κείμενο.

Ετσι προτάθηκε η συγκρότηση μιας ενιαίας ομπρέλας από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και του ΥΠΑΝ, που θα απορροφούσαν τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τον ΟΠΕ και το Invest in Greece, εν είδει κοινοπραξίας, που θα συντονίζονταν από μόνιμη διυπουργική επιτροπή. Μάλιστα οι Ολλανδοί είχαν φτιάξει και σενάρια με τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της υπαγωγής του φορέα εξωστρέφειας στο ΥΠΕΞ, στο ΥΠΑΝ και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, στην υπαγωγή τους στο ΥΠΑΝ αντιδρούν και οι εμπορικοί ακόλουθοι, οι οποίοι παλαιότερα ανήκαν στο πρώην υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως λένε, η μεταφορά τους θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας, διότι το ΥΠΑΝ δεν έχει αντίστοιχες δομές, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να τις στήσει εκ νέου, ενώ η διαδικασία θα προκαλέσει σύγχυση και προστριβές με τις πρεσβείες, υπονομεύοντας το εγχείρημα της εξωστρέφειας. Αλλωστε πρόκειται για κάτι που δεν πρότειναν οι Ολλανδοί, υποστηρίζουν, οι οποίοι σημειωτέον στο δικό τους υπουργείο Εξωτερικών έχουν δώσει προτεραιότητα αυστηρά στην οικονομική διπλωματία.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr