Απόστρατοι αξιωματικοί: Μόνο Έλληνες στο γένος στις στρατιωτικές σχολές
23.05.2013
17:56
Απάντηση στο εάν μπορούν να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι οι οποίοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν είναι Έλληνες στο γένος, καλείται να δώσει το ΣτΕ
Απάντηση στο εάν μπορούν να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι οι οποίοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν είναι Έλληνες στο γένος, καλείται να δώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από σχετική προσφυγή που έχουν καταθέσει ενώπιον της απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλεων Δυνάμεων.
Με την προσφυγή τους -η οποία συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας- οι απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν την ακύρωση ως αντισυνταγματικών και παράνομων των αποφάσεων του υπουργού Εθνικής Αμύνης, κ.λπ. με τις οποίες το 2011, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών υποψηφίων που δεν είναι Έλληνες στο γένος, έχουν όμως την ελληνική ιθαγένεια.
Μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους οι απόστρατοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για παραβίαση των άρθρων 4 και 110 του Συντάγματος που αποκλείουν από την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να είναι Έλληνες στο γένος.
Μάλιστα, οι απόστρατοι αξιωματικοί επισημαίνουν στην προσφυγή τους πως «την ελληνική ιθαγένεια αιτούνται πολίτες χωρών, με τις οποίες η πατρίδα μας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση και κάποιες εξ αυτών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) εξακολουθούν να διατηρούν και να διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας». Συνεπώς, συνεχίζουν οι στρατιωτικοί, «θα ήτο παράλογη η απόκτηση της ιδιότητας του σπουδαστού Στρατιωτικής Σχολής και εν συνεχεία αξιωματικού υπηρετούντος εις τον Ελληνικό Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, ατόμων, τα οποία έτυχαν μεν της κτήσεως ελληνικής υπηκοότητας, έλκουν όμως την καταγωγήν από έθνη μέχρι και σήμερον εχθρικά διακείμενα έναντι της Ελλάδος....».
Πάντως, στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος Επικρατείας Μ. Πικραμένος, εισηγητής στην υπόθεση, τόνισε πως οι προσφεύγοντες κατέθεσαν την αίτησή τους υπό την ιδιότητά τους ως Έλληνες που έχουν όχι μόνο την ελληνική ιθαγένεια αλλά είναι Έλληνες στο γένος. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εισηγητής υπάρχει ζήτημα για το αν αρκεί η επίκληση αυτή και μόνο για να θεμελιωθεί το έννομο συμφέρον τους που τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουν προσφυγή.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr