Μαρτυρία εφοριακού: Ο Άκης πήρε μίζα 25 εκατ για τους TOR-M1

Ποσοστό 10% του κόστους αγοράς των ρωσικών συστημάτων κατέληξε σε offshore πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο κατηγορούμενος

Ποσοστό 10% επί του συνολικού ποσού των 250 εκατ. δολαρίων που πιστώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην εταιρεία «Antey» για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων «TOR-Μ1», διοχετεύτηκε στη συνέχεια σε εταιρείες πίσω από τις οποίες βρίσκεται, κατά τη Δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Π. Παναγιωτόπουλου, ο εφοριακός Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος συνέχισε σήμερα την κατάθεσή του, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμη πρόσωπα κατηγορούμενοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, προερχόμενο, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι η «Antey» έστειλε 25 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού ποσού των 250 εκατ. που πιστώθηκε από το υπ. Εθνικής Άμυνας στην Antey. Τι συμπέρασμα βγάζετε από αυτό;

Μάρτυρας: Ότι υπήρχε προσυνεννόηση

Κατά τ’ άλλα, ο κ. Βλάχος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η εταιρεία «BlueBell» είχε συγκροτηθεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό, αφήνοντας με σαφή τρόπο να εννοηθεί ότι αυτός δεν ήταν άλλος από την αγορά ακινήτων που κατέληξαν στην Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερωτήσεις του κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζοπούλου, για το εάν έχει να προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους από την κόρη του πρώην υπουργού έγινε με χρήματα που προέρχονται από τις εταιρείες «Ferrostaal» και «Antey», o μάρτυρας απάντησε ότι δεν διαθέτει τέτοια στοιχεία διότι όπως είπε ο ίδιος και η υπηρεσία του δεν ασχολήθηκαν με αυτό το κομμάτι.

Μ. Δημητρακόπουλος: Αφού η «Blubell» δημιουργήθηκε για να αγοράσει κατά το κατηγορητήριο γιατί υπάρχουν ροές χρημάτων προς αυτή από το 2000 και μετά; Το ακίνητο της Δεινοκράτους αγοράστηκε το 1998...

Μάρτυρας: Η παλαιότερη κατάθεση είναι το 1997 σε λογαριασμό του Νίκου Ζήγρα. Είναι 5.100.000 γαλλικά φράγκα. Τα λεφτά όμως κινούνταν σε πολλές περιπτώσεις με μετρητά και με βαλίτσες.

Πάντως, η αναφορά του κ. Βλάχου για μη προσκόμιση στοιχείων από την πλευρά της Αρετής Τσοχατζόπουλου σχετικά με την αγοραπωλησία του ακινήτου, προκάλεσε την αντίδραση της κόρης του πρώην υπουργού, η οποία ήταν και σήμερα παρούσα στο δικαστήριο. «Πως να φέρω τα στοιχεία, αφού είμαι στη φυλακή» είπε η κ. Τσοχατζοπούλου απευθυνόμενη προς τον μάρτυρα.

Η Βίκυ και η UBS
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε όμως και στους λογαριασμούς της Βίκυς Σταμάτη στην τράπεζα «UBS» στη Ζυρίχη. Πρόκειται -όπως είπε- για τρία εμβάσματα των 40.000 ελβετικών φράγκων τα οποία προέρχονται -κατά τον ίδιο μάρτυρα- από τον Νικόλαο Ζήγρα. Υπενθυμίζεται ότι για τα χρήματα αυτά ο κ. Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης της κυρίας Σταμάτη, έχει υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι προέρχονται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ωστόσο, όπως είπε σήμερα, ο κ. Βλάχος τα χρήματα αυτά αν προέρχονταν από ασφαλιστήριο συμβόλαιο δε θα είχαν κατατεθεί από τον Νίκο Ζήγρα.

«Η κυρία Σταμάτη διαχειριζόταν αυτό το λογαριασμό με πιστωτική κάρτα κάνοντας αγορές σε Ελλάδα και Ρώμη», είπε, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας.

Ακόμη, ο κ. Βλάχος απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής ανέφερε ότι πιστεύει πως η κατηγορουμένη Ευφροσύνη Λαμπροπούλου γνώριζε ως λογίστρια ποιοι ήταν οι πραγματικοί εντολείς της και ποιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Συνήγοροι Άκη: «Η “Antey” επέστρεψε 14 εκατ. $»
Εν τω μεταξύ, η υπεράσπιση του Ακη Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Παγορόπουλους, προσκόμισε έγγραφο στο δικαστήριο, το οποίο, όπως είπε, υπάρχει και στη σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό -που δεν έχει μεταφραστεί- η ρωσική εταιρεία «Antey» επέστρεψε πίσω στην ελληνική «Drumilan» ποσό 14 εκατ. δολαρίων από την σύμβαση για τα TOR-Μ1.

Με το έγγραφο αυτό η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου επιχείρησε να «κλονίσει» τον ένα από τους δύο «πυλώνες» (“Ferrostaal”, “Antey”), που, κατά τη Δικαιοσύνη, τροφοδοτούσαν με «μαύρο» χρήμα εταιρείες πίσω από τις οποίες φέρεται να βρίσκεται ο πρώην υπουργός.

Η πολιτική αγωγή, δηλαδή οι συνήγοροι του ελληνικού δημοσίου, ζήτησαν το έγγραφο να εξεταστεί από το δικαστήριο σε συνδυασμό με την απόφαση της ρωσική δικαιοσύνης, προκειμένου να δουν -όπως είπαν- τι πραγματικά συμβαίνει. Τελικά, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αξιολογήσει το έγγραφο, αφού αυτό μεταφραστεί (σ.σ. είναι στα αγγλικά) και τεθεί υπ' όψιν των παραγόντων της δίκης, αλλά και του μάρτυρα κ. Βλάχου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξή του.

Πάντως, σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής χαρακτήρισαν το έγγραφο «πυροτέχνημα» και ανέφεραν ότι, σε καμία περίπτωση, τα ποσά, που επικαλείται η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου δε μειώνουν τα 25 εκατομμύρια, που μπήκαν στους λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων του Νίκου Ζήγρα.

Ο Ζήγρας στοχοποίησε ξανά τον εξάδελφό του Άκη
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, τρεις φορές ο Νίκος Ζήγρας «κάρφωσε» τον εξάδελφό του, Άκη Τσοχατζόπουλο, δείχνοντας τον ευθέως ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη ροή του «μαύρου» χρήματος. Την πρώτη φορά, ο κ. Ζηγρας, μέσω του δικηγόρου του, Στέλιου Γκαρίπη, ανέφερε στο δικαστήριο ότι χρήματα διακινούνταν με βαλίτσα από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη. Η διακίνηση αυτή των χρημάτων έγινε, σύμφωνα με την πλευρά του Νίκου Ζήγρα, πριν αγοραστεί το ακίνητο της Δεινοκράτους από την Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Τη δεύτερη φορά που ο Νίκος Ζήγρας «έδειξε» προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν όταν έλαβε τον λόγο, για να πει στο δικαστήριο, ότι ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ καμία εντολή στον Μιχαήλ Ματαντό, εκπρόσωπο της εταιρείας «ΜΙΕ» να διακινήσει χρήματα. «Ο κ. Μπέλτσιος μέσω του κ. Τσοχατζόπουλου έδωσε εντολή στον Ματαντό», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ζήγρας.

Την τρίτη φορά ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου επανέλαβε στο δικαστήριο ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας χρησιμοποιούσε το διαβατήριό του συστηματικά χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, για να διαχειριστεί λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα «UBS».

Η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr