Δεν παραιτείται και απειλεί ο Α. Παυλίδης
Ναι στην προανακριτική, όχι στην παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο είναι η γραμμή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην υπόθεση Παυλίδη.
Η υπερψήφιση της πρότασης (με 215 βουλευτές υπέρ ,67 κατά , 6 ψήφισαν παρόν και 6 ψήφισαν λευκό) για την παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη σε προανακριτική επιτροπή ήταν προαποφασισμένη.
Ωστόσο βουλευτές της πλειοψηφίας μεταξύ των οποίων και ορ
Ναι στην προανακριτική, όχι στην παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο είναι η γραμμή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην υπόθεση Παυλίδη.
Η υπερψήφιση της πρότασης (με 215 βουλευτές υπέρ ,67 κατά , 6 ψήφισαν παρόν και 6 ψήφισαν λευκό) για την παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη σε προανακριτική επιτροπή ήταν προαποφασισμένη.
Ωστόσο βουλευτές της πλειοψηφίας μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που θα συμμετέχουν στην προανακριτική έλεγαν ότι «από τον φάκελο που διαβίβασε ο εισαγγελέας στην βουλή δεν προκύπτουν στοιχεία ενοχής του πρώην υπουργού».
Πρόσθεταν ότι κατά την δική τους άποψη ο κ. Παυλίδης μπορούσε να δικαιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε μεταξύ των οποίων και η οικία που αγόρασε στο Νέο Ψυχικό για την κόρη του. Επίσης ότι δικαιολογούσε όχι μόνο το ποσό της αντικειμενικής αξίας αλλά και το πραγματικό που εικάζεται ότι έδωσε αφού βέβαια το σπίτι των 130 τ.μ. δεν κόστισε μόνο 250 χιλιάδες ευρώ. Αντίθετα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ακριβώς το αντίθετο δηλαδή ότι από την δικογραφία δεν δικαιολογούνται τα ποσά.
Βουλευτές και των δύο κομμάτων πάντως σημείωναν ότι κανείς δεν ξέρει αν κατά την διάρκεια των εργασιών της προανακριτικής προκύψουν κι άλλα στοιχεία που ενδεχομένως επιβαρύνουν την θέση του κ. Παυλίδη.
Ο πρώην υπουργός στην ομιλία του- χθές αργά το βράδυ στη Βουλή- ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται υποδείξεις ,δείχνοντας προς τη πλευρά του Μαξίμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πετάς το εμπόρευμα στη Θάλασσα και μάλιστα χωρίς αποζημίωση για να σωθείς. Απο αρκετούς συναδέλφους του η συγκεκριμένη φράση εκλήφθηκε ως άμεση απειλή προς την ηγεσία της Ν.Δ.
Ωστόσω οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκφράζουν δυσαρέσκεια καθώς θεωρούν ότι η εξέλιξη της υπόθεσης θα προκαλέσει επιπλέον πολιτικό κόστος. Κατά την συζήτηση στην προανακριτική θα προκύψουν οι ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου που στα αρχικά στάδια «κουκούλωσε» το ζήτημα. Επιπλέον οι βουλευτές θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις και ότι ακόμη και τώρα δεν έχει «πλήρη κατόπτευση του τοπίου».
Οπως και να έχει η υπόθεση Παυλίδη αποσταθεροποιεί περαιτέρω την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή. Έρχεται σε συνέχεια άλλων υποθέσεων διαφθοράς με κορυφαία την υπόθεση Βατοπεδίου και σε ένα πολιτικό τοπίο που προσδιορίζεται από την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που βαρύνει όλο και περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Σε ένα άλλο επίπεδο επιβαρύνει το εσωκομματικό κλίμα καθώς ήδη έχουν αρχίσει η διεργασίες της επόμενης ημέρας λόγω «της κούρασης του κ. Καραμανλή».
Το ερώτημα πάντως για την στάση του πρωθυπουργού δεν έχει απαντηθεί.
Το σενάριο να εκμεταλλευθεί ο κ. Καραμανλής την υπόθεση Παυλίδη να προβάλλει ότι δεν μπορεί να στηρίζεται σε έναν υπό κατηγορία Βουλευτή και να προσφύγει σε εκλογές αν και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες δεν έχει αποκλεισθεί. Αν οι εξελίξεις ξεφύγουν και ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο τότε είτε θα πρέπει να παραιτηθεί από την βουλευτική έδρα είτε ο κ. Καραμανλής να πάει σε εκλογές αφού δεν θα μπορεί να βασίζεται σε έναν υπόδικο βουλευτή.
Ορισμένοι επισημαίνουν ότι οι ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα συμπίπτουν σε διπλές εκλογές τον Ιούνιο μετά την προανακριτική.
Τι είπε ο Α.Παυλίδης
Των απόψεών του υπεραμύνθηκε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Αριστοτέλης Παυλίδης.
Όπως δήλωσε στην ομιλία του στη Βουλη,δεν παραιτείται, ούτε ανεξαρτητοποιείται. Τόνισε πως στην περίπτωση που συνέβαινε το τελευταίο και για κάποιο άλλο λόγο η κυβέρνηση έχανε τη δεδηλωμένη, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγή στις κάλπες, αυτό αυτομάτως θα σήμαινε και παραγραφή για τον ίδιο.
Εγώ πληρώνω Μανούση τόνισε προς τους συναδέλφους του βουλευτές ενώ κατήγγειλε τον συγκεκριμένο εφοπλιστή για εκβιασμό. Όπως υπογράμμισε, είχε οικονομικό συμφέρον και ο καβγάς έγινε για το πάπλωμα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αρ. Παυλίδης έδωσε έμμεση αλλά σαφή απάντηση προς όλους εκείνους που του υπέδειξαν το δρόμο της παραίτησης εκφράζοντας άρνηση στις οδηγίες προς ναυτιλομένους. Αναρωτήθηκε εάν διευκολύνεται ένα κόμμα όταν ένα μέλος του παραδέχεται ότι είναι κατεργάρης ενώ υποστήριξε ότι εάν ψήφιζε θα έλεγε ναι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τον Αρ. Παυλίδη, ο εφοπλιστής Μανούσης δεν πήρε διαγωνισμό που θα του απέφερε συνολικά άνω των 20 εκατ. ευρώ και αυτός στάθηκε ο λόγος για να κινηθεί εναντίον του.
Η σύσταση της προανακριτικής
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των 13 βουλευτών (επτά της ΝΔ, τρεις του ΠΑΣΟΚ και από ένας για ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ) που θα συμμετάσχουν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης της υπόθεσης Παυλίδη.
Βάσει των έγγραφων υποδείξεων των κοινοβουλευτικών ομάδων και μετά από σχετική απόφαση του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, η επιτροπή συγκροτείται ως ακολούθως:
Από τη ΝΔ οι κ. Γρ. Αποστολάκος, Θ. Θαλασσινός, Α. Κουτσούμπας, Π. Μπουζάλη, Αν. Νεράντζης, Κ. Τζαβάρας και Μ. Τζίμας, από το ΠΑΣΟΚ οι κ. Μ. Μπόλαρης, Γ,. Πεταλωτής και Π. Ρήγας, από το ΚΚΕ η κ. Βέρα Νικολαΐδου, από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Τσούκαλης και από το ΛΑΟΣ ο κ. Αθ. Πλεύρης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr