«Κεραυνοί» Πολύδωρα για το ρουσφέτι στους πλούσιους

Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για «ύποπτες και επικίνδυνες διακρίσεις» αφήνοντας και βαρείς υπαινιγμούς - Είχαν προηγηθεί ερωτήσεις από ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και Λοβέρδο-Αηδόνη

Σε διαρκές πολιτικό σφυροκόπημα για το υπουργείο Οικονομικών, απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, εξελίσσεται η υπόθεση με τη σκανδαλώδη ρύθμιση, που επιτρέπει σε πλούσιους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι έβγαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό να «ξεπλύνουν» κάθε είδους παρανομίες και να μην εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, επικαλούμενοι εικονικές δωρεές από συγγενικά τους πρόσωπα και καταβάλλοντας τελικά ένα ευτελές αντίτιμο.

Την Πέμπτη ήταν η σειρά του ιστορικού στελέχους και πρώην προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα να καταθέσει μία άκρως σκληρή και επικριτική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα, κάνοντας λόγο για «ύποπτες και επικίνδυνες διακρίσεις που δημιουργούν κανόνα πολλαπλής άνισης μεταχείρισης δύο μέτρων και δύο σταθμών». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος πολιτικός «οι νομοταγείς πολίτες με μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ στην τράπεζα και έναν πενιχρό μισθό (εάν τα έχουν και αυτά), καλούνται να πληρώνουν διαρκώς φόρους κατά παράβασιν νομικών κανόνων και συνταγματικών διατάξεων με προέχουσα την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 4 § 5) και προδήλως δυσανάλογους και δυσβάσταχτους σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, ενώ αντιθέτως όσοι φοροδιαφεύγουν και «φυγαδεύουν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό τυγχάνουν προκλητικά ευνοϊκών ‘‘διατάξεων’’!».

Αφήνει δε βαρύτατους υπαινιγμούς – που σε κανονικές συνθήκες θα οδηγούσαν σε εισαγγελική παρέμβαση για τους αρμόδιους του υπουργείου – μήπως οι καθυστερήσεις στους ελέγχους για περιπτώσεις κεφαλαίων, που έφυγαν στο εξωτερικό, εντάσσονται τελικώς σε μία προσπάθεια να βρεθεί «φόρμουλα» νομιμοποίησής τους, όπως λέει.

Σημειώνεται ότι ο σάλος που έχει ξεσπάσει μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος», έχει οδηγήσει βουλευτές σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα να καταθέσουν ερωτήσεις. Είχαν ξεκινήσει οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης της Νέας Ελλάδας, ακολούθησαν οι κύριοι Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Γάκης και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου και τώρα ο κ. Πολύδωρας. Ανάλογης ευρύτητας ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις στο Πρώτο Θέμα της περασμένης Κυριακής, από δέκα βουλευτές, που ανήκουν στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη ΔΗΜΑΡ και τη Νέα Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών «κουρελιάζουν» τον πέπλο σιωπής με το οποίο επιχείρησαν οι αρμόδιοι να καλύψουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι «βάφτισαν» το «ρουσφέτι» στους πλούσιους (φίλους τους, προφανώς) ως δήθεν «επαναπατρισμό». Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αμείλικτα και τα κυβερνητικά στελέχη που είτε εισηγήθηκαν, είτε υιοθέτησαν ή συμφώνησαν με το επιχειρούμενο προκλητικό «ξέπλυμα», αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν, έτσι, στο «συνένοχοι ή βλάκες;» που έθεσε το «Πρώτο Θέμα» με το πρωτοσέλιδο της περασμένης Κυριακής.
Η ερώτηση Πολύδωρα

Στην ερώτησή του ο κ. Πολύδωρας θέτει τον προβληματισμό του ως εξής:


«Επειδή κουράστηκε και φθάνει στα όριά του, ο λαός που πένεται και πεθαίνει, από τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και από την δυσβάστακτη και απάνθρωπη φορομπηχτική επιδρομή και από την αθλιότητα των διακρίσεων σε βάρος του και υπέρ ατόμων που παρανομούν εσκεμμένα.


Επειδή την ώρα που ο Ελληνικός λαός καλείται να υποστεί νέα μέτρα, με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση, δεν γίνεται να του δίνεται το παράδειγμα πως όσοι φοροδιαφεύγουν ή διακινούν «μαύρο χρήμα» και καταφεύγουν στις τράπεζες του εξωτερικού μένουν στο απυρόβλητο.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1) Υφίσταται όντως η εν λόγω διάταξη; Και η υπό κατηγορίαν «εγκύκλιος» του Γ. Γραμματέα Εσόδων σε ποιά διάταξη νόμου στηρίζεται και ποιά διάταξη ερμηνεύει;


2) Ποιά είναι τα υπολογιζόμενα κέρδη του Δημοσίου με την «συμβολική» φορολόγηση της τάξεως του 10%; Και κατ’ αντιδιαστολήν, ποιά θα ήταν τα πιθανά κέρδη εάν κινούνταν οι νόμιμες διαδικασίες στο θέμα του ελέγχου και της φορολόγησης των παράνομων ποσών που έβγαλαν οι καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού; Πόσο δε μάλλον, όταν στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται πως η πλειοψηφία των ελεγχόμενων δεν εμπλέκονται μόνο σε υποθέσεις φοροδιαφυγής αλλά κυρίως ξεπλύματος «μαύρου χρήματος»;


3) Μήπως τελικά η καθυστέρηση του ελέγχου από μέρους των Αρχών των στοιχείων όλων όσων έχουν «φυγαδεύσει» υπέρογκα ποσά στο εξωτερικό (τουλάχιστον 22.000 περιπτώσεις και περισσότερα από 12 δις ευρώ σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα), γίνεται με στόχο να βρεθεί «φόρμουλα» νομιμοποίησής τους και όχι συλλογής περαιτέρω στοιχείων όπως υποστηρίζεται;

Β. Οικονόμου: Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με χάρες

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Οικονόμου, στο κείμενο της ερώτησής του, επισημαίνει ότι «αντί το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίζει τους φοροφυγάδες και να φροντίζει ώστε να εισπράττει αυτά που κάθε φορά ο νόμος προβλέπει από όλους τους φορολογούμενους, επαινεί και διευκολύνει όσους είχαν την δυνατότητα να διοχετεύσουν μη δηλωμένα εισοδήματα στο εξωτερικό στερώντας πολλά αναγκαία έσοδα για το δημόσιο την ίδια στιγμή που αναζητά εναγωνίως τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».

Εκφράζοντας την άποψη ότι «η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με χάρες και ειδική ευνοϊκή αντιμετώπιση των φοροφυγάδων πολύ περισσότερο όταν τα ονόματα αυτών περιλαμβάνονται και στη “λίστα Λαγκάρντ” την οποία εξετάζει η Βουλή για τέλεση αξιόποινων πράξεων», ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «προσβλητικό» τον ισχυρισμό του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη ότι η εγκύκλιος είναι καθ' όλα νόμιμη και δεν πρόκειται να ανακληθεί.

Απευθυνόμενος δε στον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος, τον καλεί να απαντήσει στη Βουλή, να απαντήσει για τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με βάση τα στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009 - 2011. Να ενημερώσει επίσης για το ύψος των κεφαλαίων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο (ΠΟΛ 1033/21-02-2013), διεκδικώντας και εισπράττοντας για λογαριασμό του δημοσίου τους φόρους που αναλογούν.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr