Εκλογές αν δεν περάσει το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

Το δίλημμα που θέτει ο Σαμαράς σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ -Σήμερα Τετάρτη κατατίθεται το σχέδιο νόμου για το νέο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης στη βάση της εισήγησης Μόσιαλου-Αλιβιζάτου επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου - Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα κυρωθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (εφ' όσον αυτό περάσει)

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκαλεί η κυβερνητική απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ και στη θέση της να δημιουργηθεί μία νέα κρατική τηλεόραση. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι είναι ανυποχώρητος στο σχέδιό του, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι του, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αντιδρούν έντονα και προειδοποιούν με κινήσεις αμφισβήτησης των κυβερνητικών ενεργειών. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση, ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι έντονες, με συγκεντρώσεις κόσμου να εξελίσσονται σε πολλά σημεία με κυριότερη αυτή έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Όλα θα κριθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, με το ενδεχόμενο ακόμη και της προσφυγής στις κάλπες να είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ. Το σχέδιο είναι βασισμένο στο πόρισμα της περίφημης επιτροπής του καθηγητή Νίκου Αλεβιζάτου, που εκπονήθηκε επί ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου και υπουργίας του Ηλία Μόσιαλου. Η προώθηση της συγκεκριμένης πρότασης αποτελεί προφανώς και μία επιχείρηση της κυβέρνησης να απαντήσει στις επικρίσεις ότι καταργεί τη δημόσια τηλεόραση, ότι παραδίδει την ενημέρωση σε ιδιωτικά συμφέροντα και ισοπεδώνει εργαζόμενους και δημόσια αγαθά. Τουναντίον επιδιώκει πολύ σύντομα, μία μόλις ημέρα μετά το κλείσιμο της γνωστής ΕΡΤ να αποδείξει ότι ο μοναδικός της στόχος είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης, με μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματά της.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν γίνει αποδεκτό τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν μπορεί να πείσει τους κυβερνητικούς εταίρους της, καθώς φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους. ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά αντέδρασαν μεν έντονα και σε υψηλούς τόνους στην κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν πτώση της κυβέρνησης πάση θυσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών έχει ήδη συζητηθεί στο ΠΑΣΟΚ. Σε κλειστή σύσκεψη στην Ιπποκράτους το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε στους συνεργάτες του τα σενάρια της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Κατά τον κ. Βενιζέλο ο κ. Σαμαράς δεν έχει τη δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Δεδομένου ότι η ΝΔ δεν είναι κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε περίπτωση καταψήφισης της εισήγησης που είχε κάνει ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, πρώην υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, θα ακολουθήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφ' όσον διαπιστωθεί πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει τη δεδηλωμένη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει την συνταγματική προβλεπόμενη διαδικασία.
 
Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε θα έλθει στη Βουλή προς κύρωση και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. Διαφορετικά η τροπή στις πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτη, ου μην και ανεξέλεγκτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr