Πρόωρες κάλπες αν δεν περάσει το νομοσχέδιο για ΕΡΤ

Εφόσον γίνει δεκτό το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην Βουλή και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά το κλείσιμο

Σε περιδίνηση βρίσκεται η κυβέρνηση, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και των πρόωρων εκλογών μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση αιφνίδιασε με την απόφασή της να κλείσει την εθνική ραδιοτηλεόραση, αιφνιδιάστηκε, όμως, από την έκταση των αντιδράσεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε αδιανόητη την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ.

Σήμερα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νέα Ελληνική Ραδιοτηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση που είχε συντάξει για την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο και είχε υποβληθεί στον τότε υπουργό κ. Ηλία Μόσιαλο. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει καθώς μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να γίνει η εκκαθάριση και να συσταθεί ο νέος φορέας θα χρειαστεί χρόνος -ενδεχομένως και τρεις μήνες- και μέχρι τότε δεν θα εκπέμπει δημόσια τηλεόραση ενώ θα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και η εκμετάλλευση του θέματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε εκεί εστιάζεται η διαφωνία και των δύο μικρότερων κομμάτων της συμπολίτευσης που ζητούσαν η ανασυγκρότηση να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργεία.

Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο. Το μεν Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν κάνει πίσω και ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να κλείσει. Εφόσον μάλιστα γίνει δεκτό το σχέδιό του για την ίδρυση του νέου φορέα θα φέρει προς κύρωση στην Βουλή και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά το κλείσιμο. Η Πράξη μάλιστα μπορεί να εγκριθεί και με την αποχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εφόσον βέβαια πειθαρχήσουν οι βουλευτές της ΝΔ κάτι που δεν θεωρείται βέβαιο αφού και μεταξύ της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει δυσαρέσκεια.

Αν πάλι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμείνουν και απορρίψουν συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης και επιμείνουν ότι θα καταψηφίσουν την Πράξη τότε το πρωθυπουργικό περιβάλλον προειδοποιεί ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές. Οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έχουν διαμηνύσει στον πρωθυπουργός την αντίθεσή τους ωστόσο δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Από την άλλη όπως έχουν προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου -ειδικά η ΔΗΜΑΡ- ότι δεν ελέγχουν τους βουλευτές τους. Ο δε κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες έχει και ως συνταγματολόγος προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι η απόφαση έχει νομικά προβλήματα. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διέψευδαν ότι υπήρξε επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό χθες πέρα από το ότι βρέθηκαν στο γεύμα με τον κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αν και ο πρωθυπουργός είχε πει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η σύσκεψη θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Γιουνκέρ στην χώρα μας, σήμερα ή αύριο, τελικά αυτή θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί. «Μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα έχει νόημα για να επισφραγίσει την κοινή πορεία των τριών κυβερνητικών εταίρων και όχι την μεταξύ τους διάσταση» έλεγε τη νύχτα της Τρίτης άνθρωπος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αυτό δε ενώ υπάρχουν κι άλλα ανοικτά θέματα με πρώτο το αντιρατσιστικό αλλά και την γενικότερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος που αποκτά νέα διάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να γίνει η συνολική συζήτηση. Ο κ. Σαμαράς προτιμά να αντιμετωπισθεί το κάθε θέμα ξεχωριστά και δεν αποκλείεται να αναβάλλει την σύσκεψη.

Το κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο οποίο βασίστηκε η εξουσιοδότηση για την ΕΡΤ συντάχθηκε την Κυριακή και μέχρι την Δευτέρα είχαν συγκεντρωθεί οι υπογραφές των υπουργών και είχαν ενημερωθεί οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι διαφώνησαν και γι αυτό δεν υπάρχουν οι υπογραφές των δικών τους υπουργών. Το σχέδιο για το κλείσιμο βέβαια είναι παλαιότερο και είχε τεθεί στην προηγούμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η απόφαση όμως ελήφθη υπό την πίεση της αποτυχίας του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ήταν ωστόσο έτοιμο το non paper με τις επόμενες κινήσεις ενώ την Τρίτη το μεσημέρι εκλήθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ομάδα βουλευτών προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στα κανάλια την επόμενη ημέρα. Τελικά δε χρειάστηκε γιατί η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία σήμερα σε όλα τα ραδιοτηλεπτικά Μέσα.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα διακυβεύεται το κύρος του πρωθυπουργού αλλά και ο γενικότερος κυβερνητικός σχεδιασμός. Ο κ. Σαμαράς θέλησε να κάνει μία κίνηση με πολλαπλό συμβολισμό. Κατ' αρχήν ήταν επικοινωνιακός αντιπερισπασμός στο φιάσκο της ΔΕΠΑ. Ακολούθως ήθελε να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει παρά τα επιμέρους προβλήματα τις μεταρρυθμίσεις με μία κίνηση που ο έντονος συμβολισμός της θα είχε απήχηση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Εντός γιατί θα έστελνε ένα μήνυμα στην κοινωνία και στους εργαζόμενους των άλλων οργανισμών που θα κλείσουν ότι ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί και οι αντιδράσεις τους είναι μάταιες. Εκτός συνόρων ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αν και ο κ. Σαμαράς δεν έχει προγραμματίσει εκλογές είναι αρκετά πιθανό να τις κάνει αν δεν αρθεί το αδιέξοδο με το δίλημμα προς την κοινωνία ανανέωση της εντολής για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της σωτηρίας της χώρας ή οπισθοδρόμηση και χάος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr