Κουτσούμπας: «Τι εννοεί ο καθένας αριστερά, ο Θεός και η ψυχή του»

Κουτσούμπας: «Τι εννοεί ο καθένας αριστερά, ο Θεός και η ψυχή του»

«Ορισμένες φορές μπορεί να σε πιάνει δέος» λέει για το γεγονός ότι βρίσκεται στη θέση που κατείχαν Φλωράκης, Ζαχαριάδης και Σιάντος

Κουτσούμπας: «Τι εννοεί ο καθένας αριστερά, ο Θεός και η ψυχή του»
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι η δομή και η λειτουργία του κόμματος έχει μόνο πλεονεκτήματα και κανένα αρνητικό.
«Βλέπω μόνο πλεονεκτήματα. Αντικειμενικά, όχι επειδή είμαι στη θέση του γραμματέα. Η οργάνωση του ΚΚΕ συνδέεται με το λόγο της ύπαρξής του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ιδρύθηκε, υπάρχει και θα υπάρχει για να μπορέσει να κάνει πράξη, όχι γενικά και αφηρημένα κάποια ιδανικά, αλλά να οδηγήσει την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο καπιταλισμός έχει ξεπεραστεί ιστορικά».
«Νιώθω δέος που βρίσκομαι στη θέση κορυφαίων προσωπικοτήτων»
Κλείσιμο
Ο νέος γενικός γραμματέας δεν κρύβει ότι πολλές φορές νιώθει δέος που βρίσκεται στο τιμόνι ενός κόμματος που υπηρέτησαν προσωπικότητες όπως ο Ζαχαριάδης, ο Σιάντος, ο Φλωράκης και άλλοι. «Ορισμένες φορές μπορεί να σε πιάνει δέος, αλλά μην ξεχνάτε ότι η κάθε προσωπικότητα, το κάθε στέλεχος, δρα και είναι γέννημα της εποχής του».

Παράλληλα επιχειρεί να βάλει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς:
«Τι εννοεί ο καθένας αριστερά, «ο θεός και η ψυχή του», που λένε στο χωριό μου. Άλλος το εννοεί έτσι, άλλος αλλιώς, άλλος λέει ότι είναι αριστερός και μπορεί να είναι γκαραντί δεξιός εντός εισαγωγικών πάλι όλα αυτά, στη νοοτροπία, στην αντίληψη, στη γραμμή, στη στρατηγική» τονίζει σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ο γραμματέας του ΚΚΕ επιμένοντας ότι τελικά η αλήθεια βρίσκεται στον ταξικό διαχωρισμό.

«Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα»
Αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή του κόμματος τα τελευταία 95 χρόνια από την ίδρυσή του υπογραμμίζει: «Όλοι μας θεωρούσαν τελειωμένους μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάσπαση του κόμματος. Μας έλεγαν ότι είναι ζήτημα ημερών, ζήτημα μηνών. Κι όμως το κόμμα άντεξε. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, στην πορεία των 95 χρόνων». Παράλληλα παίρνει αποστάσεις από τις εκτιμήσεις διαφόρων πολιτικών αναλυτών ότι το ΚΚΕ είναι σταλινικό κόμμα, αλλά όπως λέει «δεν μπορείς να αποκηρύξεις την ιστορία».

Πιο συγκεκριμένα σε όλες αυτές τις κατηγορίες ο κ. Κουτσούμπας απαντά: «Πως θα τα αγνοήσεις όλα αυτά και θα συμφωνήσεις με την αντίληψη που είναι έξω από κάθε ιστορική πραγματικότητα και κάθε ιστορική μνήμη των λαών και θα μιλήσεις για εξομοίωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, ή του Χίτλερ με τον Στάλιν. Αν είναι δυνατόν. Προσβάλλεις πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, Σοβιετικούς, και άλλους τόσους σ’ όλο τον κόσμο που πέθαιναν στα εκτελεστικά αποσπάσματα και φώναζαν ζήτω η Σοβιετική Ένωση, ζήτω ο Στάλιν, ζήτω η αντιφασιστική συμμαχία. Στερείται κάθε σοβαρότητας αυτή η άποψη».

«Η Χρυσή Αυγή είναι τσιράκια του συστήματος»
Αναφερόμενος στη  Χρυσή Αυγή είναι ιδιαίτερα καυστικός:
«Η Χρυσή Αυγή και τα ναζιστικά κόμματα και ιστορικά και διεθνώς και στη χώρα μας- είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος. Τους αξιοποιεί το σύστημα. Όταν λέμε ότι είναι τσιράκια του συστήματος, το εννοούμε. Τους αξιοποιεί για παράδειγμα για τη θεωρία των δύο άκρων. Τους βολεύει. Για να επιτεθούν ενάντια στο εργατικό κίνημα, στην πορεία της ταξικής πάλης».
Τέλος σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλύψει το κενό της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά, όπως λέει, δεν θα τα καταφέρει: «Τη σοσιαλδημοκρατία εννοείτε και η σοσιαλδημοκρατία αναμορφώνεται. Το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας πάει να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κυρίαρχο ρόλο, και όχι το ΠαΣοΚ, δεν φαίνεται ότι έχει πολλά ψωμιά ακόμη ως τέτοιο κόμμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης