Τα «αγκάθια» της νέας ηγεσίας του υπ. Υγείας

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ τα «καυτά» θέματα που καλούνται να λύσουν οι υπουργοί

Το ότι το υπουργείο Υγείας ήταν το τελευταίο έτος ένα από τα λιγότερο «αποδοτικά» υπουργεία, παρότι βρισκόταν πολύ ψηλά στη μνημονιακή ατζέντα και στις συναντήσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση, δεν είναι είδηση για τους παροικούντες τον χώρο της υγείας. Αυτό που αποτέλεσε αναμφισβήτητα είδηση ήταν η αμιγώς «γαλάζια» σύνθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου, κατά τον ανασχηματισμό, και μάλιστα στην πιο εξωστρεφή έως κι εκκωφαντικά επικοινωνιακή εκδοχή της.

Οι υπουργικοί θώκοι είναι πλέον παρελθόν για τους κκ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά, υπουργό και αναπληρωτή υπουργό, αντιστοίχως, καθώς και για την υφυπουργό της ΔΗΜΑΡ, κυρία Φωτεινή Σκοπούλη. Στην Αριστοτέλους σήμερα εγκαθίστανται ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός), ο κ. Αντώνης Μπέζας ( υφυπουργός) και η κυρία Ζέτα Μακρή (υφυπουργός). Η επιλογή τριών γνωστών αλλά και «δοκιμασμένων» σε άλλα υπουργεία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας υποδηλώνει και τη σημασία που δίδεται πλέον από τον Πρωθυπουργό στο υπουργείο Υγείας.

Με αυτήν την ηγεσία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα στον χώρο της υγείας, με μείζον εκείνο που αφορά στον υπερ-ασφαλιστικο φορέα ΕΟΠΥΥ και την επαπειλούμενη κατάρρευσή του. Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το έλλειμμα ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, «ρούφηξε» με συνοπτικές διαδικασίες σύσσωμη την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, και όχι μόνο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, στον οποίο χρεώνονταν κατά κύριο λόγο το έλλειμμα και η δυσλειτουργία του ασφαλιστικού Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς η Τρόικα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών του, έχοντας δώσει μάλιστα τελεσίγραφο δυο εβδομάδων στην προηγούμενη ηγεσία. Με αυτό το δεδομένο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατανομή των αρμοδιοτήτων των τριών προσώπων στην Αριστοτέλους: ο ΕΟΠΥΥ θα περιληφθεί στις αρμοδιότητες του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως ένδειξη και της σημασίας που αποδίδεται στον φορέα και της νευραλγικής θέσης του στην οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας ή θα δοθεί στον κ. Μπέζα, παρότι υφυπουργός, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομίας;

Βάσει της προηγούμενης κατανομής αρμοδιοτήτων ο ΕΟΠΥΥ και η φαρμακευτική δαπάνη ήταν αντικείμενο του κ. Σαλμά. Οποιος κι αν πάρει τώρα τη σκυτάλη εκ των τριών προαναγερθέντων καλείται να πιάσει τον στόχο του 2,4 δισ. ευρώ για το 2013, με τη δαπάνη ωστόσο να έχει ξεφύγει ήδη το πρώτο πεντάμηνο κατά 90 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει όποιος αναλάβει το ΕΣΥ και την αναδιάρθρωση του. Οι προσπάθειες για συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού και οι ουσιαστικές διασυνδέσεις νοσοκομείων που παρακολουθούσε προσωπικά ο κ. Λυκουρέντζος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Κανένα νοσοκομείο δεν άλλαξε χρήση παρά τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί. Είναι χαρακτηριστικο ότι και αυτό το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε η προηγούμενη ηγεσία με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα θέματα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, η μείωση του οποίου αποτελεί σταθερά αξίωση της Τρόικας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να είναι δυσεύρετοι στην περιφέρεια, οι τοποθετήσεις νέων διοικητών-μάνατζερ στα νοσοκομεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr