Τσακώνονται για τον... Ανδρέα

Ενώ ο κόσμος καίγεται και προσδοκά... Ανάσταση από το Γολγοθά που βιώνει καθημερινά
- Και τηλεφωνικά παράπονα Βενιζέλου σε Σαμαρά για τη δήλωση Βορίδη - Γ. Παπανδρέου: «Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση όσων έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού»

Κλιμακώνεται η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μάλιστα για την υπόθεση είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον τελευταίο να εκφράζει στον κ. Σαμαρά τη δυσφορία του Κινήματος σχετικά με τις δηλώσεις Βορίδη για την «καταστροφική δεκαετία του 1980».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον κ. Σαμαρά ότι τέτοιες κινήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα και υπονομεύουν την κυβερνητική πορεία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος, είχε δηλώσει πως η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο και πως για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας Βορίδη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα δύο κόμματα που στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση καθώς η αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση και σκληρή.

Πρώτος αντέδρασε ο Μιχάλης Καρχιμάκης που ανήρτησε μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, στο οποίο τονίζει πως “ο ελληνικός λαός, γνωρίζει ποιοι του έδωσαν αξιοπρέπεια, υπόσταση και ζωή αλλά και ποιοι τον διαπόμπευσαν” και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Μάκη Βορίδη, έγραψε πως “η δεξιά που υπηρετήσατε εσείς σε ΟΛΕΣ της τις εκφράσεις είναι η παράταξη των εκβιασμών της διαίρεσης της υπονόμευσης, η παράταξη που εξέθρεψε, γκοτζαμάνηδες, και υπονομευτές της δημοκρατίας”.

Σε ανάλογο τόνο η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως ο «Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα του διχασμού, του αποκλεισμού, των ανισοτήτων, των αδικιών, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων».

Ακόμα πιο σκληρή ήταν η ανάρτηση του Δημήτρη Καρύδη στο Twitter όπου τόνισε πως ο Μάκης Βορίδης “συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του”.

Η κόντρα συνεχίζεται και τις τελευταίες ώρες, αυτή τη φορά από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Το πρωί της Κυριακής ο Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega, επέμεινε στις απόψεις του τονίζοντας πως “ο σχηματισμός της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι χάσαμε την ιδεολογική μας ταυτότητα” και πρόσθεσε πως “άλλο είναι το ζήτημα της δημιουργίας της κυβέρνησης και άλλο η ιδεολογική μάχη έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία”.

Νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ο Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του κ. Βορίδη, χαρακτηρίζοντας “καταστροφική για τη χώρα η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του '80”.

Στον αντίποδα υποκριτική χαρακτήρισε, πάντα μέσω της πρωινής εκπομπή του Mega, τη θέση του κ. Βορίδη ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και υπογράμμισε οτι οι δηλώσεις του υπονομεύουν την λειτουργία της κυβέρνησης.

Στην εκπομπή εμφανίστηκε και ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει την επίμαχη δήλωση Βορίδη, ανέφερε ότι πρέπει να πει ο βουλευτής της ΝΔ ποιά ήταν η καταστροφή της χώρας και που οφείλεται.

Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε και η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου κάνει λόγο για προσβολή της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου από τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Σημειώνει δε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες οφείλουν την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους, την κοινωνική τους ασφάλιση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, τη διεύρυνση και την ολοκλήρωση της Δημοκρατίας, το κύρος της ως χώρας ανεξάρτητης με παρουσία στη διεθνή σκηνή στον Ανδρέα Παπανδρέου».

Η προσβολή της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου και η απόπειρα να χτυπηθεί η προσφορά του κινητοποιεί το δημοκρατικά αντανακλαστικά της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σημειώνει χαρακτηριστικά η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα,  η οποία αποδίδει τα σχετικά σχόλια σε προσπάθεια  να ληφθεί θέση «στον αγώνα για τους εσωτερικούς συσχετισμούς στη ΝΔ».


Γ. Παπανδρέου: «Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση όσων έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού»

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Βορίδη εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε η ΝΔ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι οι ευθύνες για την κρίση πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που προηγήθηκε της δικής του, ενώ παράλληλα, υπερασπίζεται τη μνήμη και την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου και στέλνει το μήνυμα ότι αντίθετα με τις «διχαστικές διαθέσεις που φανερώθηκαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο, «η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο».

Η ανακοίνωση:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι' αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την Πατρίδα μας». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ανακοίνωσή του σχετικά με όσα ανέφερε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης για τον ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στην οικονομική κρίση.

«Τα στελέχη της ΝΔ, το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με την ψήφο τους για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, αναγνώρισαν ότι, το έλλειμμα του 2009, ήταν 15,6%. Για την ιστορία, ο νυν Πρωθυπουργός το είχε αναγνωρίσει νωρίτερα.

Με την ψήφο τους, δηλαδή, αναγνώρισαν ποιος οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» είπε ο κ.Παπανδρέου και συμπλήρωσε:.

«Σήμερα, μπορούν να υποστηρίζουν ό,τι θέλουν και να αναζητούν υπευθύνους όπου τους βολεύει.

»Η αλήθεια είναι ότι, την ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη σωτηρία της χώρας, κάποιοι απουσίαζαν και κάποιοι έδωσαν τη μάχη και ανέλαβαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν, για να μπορούν σήμερα να ομιλούν όλοι εκ του ασφαλούς.

Όσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι, κανείς δεν μπορεί να περιμένει τη δικαίωσή του από τους προαναφερθέντες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Όλοι γνωρίζουν ότι, ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι' αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την Πατρίδα μας.

Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη από τη στάση τους;

Όλα αυτά θα έπρεπε να ανήκουν στους ιστορικούς.

Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο. Δυστυχώς, ακούστηκαν πολλά μεγάλα λόγια για ενότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά πίσω από τα λόγια φανερώθηκαν διχαστικές διαθέσεις.

Και αυτές δεν υπηρετούν τη χώρα.

Σήμερα χρειάζεται το θάρρος να αναγνωρίζει κανείς απλές αλήθειες, επάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να κτίσουμε μια νέα εθνική ενότητα - για να αντιμετωπισθούν οριστικά όσα κρατούσαν τη χώρα πίσω.

Αν κάτι πρέπει να μείνει από όλα αυτά, είναι η πανηγυρική επαναβεβαίωση της ανάγκης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και κράτος δικαίου.

Ό,τι δηλαδή δεν επιθυμούσε και φαίνεται ακόμα να μην επιθυμεί η συντήρηση».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr