Π.Καψής: «Οι συνδικαλιστές εμποδίζουν την λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης»

Σήμερα η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης


Άκαρπη ήταν η συνάντηση του υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για το μεταβατικό στάδιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν επιτεύχθηκε επί της ουσίας πρόοδος για το μεταβατικό στάδιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης δόθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις και οι διευκρινίσεις για θέματα αποζημιώσεων και αναγνώρισης προϋπηρεσίας των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Πάντως οι προτάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση σε γενική συνέλευση των εργαζομένων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν οι απαντήσεις τους.

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο νομοσχέδιο για την «ΝΕΡΙΤ», ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επισήμανε τις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου για την νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση εξηγώντας ότι αποτρέπουν πλήρως τις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι συχνότητες οφείλεται στην «ήπια κυβερνητική πολιτική» από την μια και «σε εκείνους που εμποδίζουν σήμερα να λειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Σε εκείνους που κάνουν κατάληψη και σε όσους τρέχουν εκεί να βγάλουν λόγους».

Η συγκεκριμένη αναφορά  του υπουργού φαίνεται ότι ενόχλησε την αξιωματική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναφέρει «Ξέρετε που βρίσκεστε. Εδώ είναι κοινοβούλιο. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε για κατάληψη εκείνους που εγγυώνται την δημόσια ραδιοτηλεόραση.  Η χούντα τα έκανε καλύτερα».

Ο κ. Σταμάτης απάντησε λέγοντας « Θέλατε να κάνετε ηρωικές σκηνές. Δεν θα σας κάνουμε την χάρη. Μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων ασπάζεται τις απόψεις μας αλά τους ασκούνται πιέσεις και εκβιασμοί και απειλές… εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Με πολιτικούς όρους το ότι δεν έχει φύγει το μαύρο δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Με την νομική λογική φέρουμε ευθύνη αλλά εφαρμόζουμε την ήπια πολιτική…».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η αντίδραση της ΝΔ όταν το συγκεκριμένο  νομοσχέδιο έφερε για πρώτη φορά ο τότε αρμόδιος υπουργός Ηλίας Μόσιαλος σημειώνοντας ότι « Ήταν ατυχία για τον τόπο αυτό που χτυπήθηκε το νομοσχέδιο όταν πρωτοήρθε».

Πέραν αυτών να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο ενώ σημείωσε ότι «Δεν λέω ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε με στόχο να αποκρατικοποιηθεί αλλά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνδυασμό  με το γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στην ιδιωτική τηλεόραση είναι ύποπτο και χρήζει διερεύνησης».

Πιο αναλυτικά:

Κ. Κουτσογιαννακόπουλος (ΝΔ) «ριζοσπαστικά καινοτόμο το εγχείρημα»
 
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ριζοσπαστικά καινοτόμο εγχείρημα που εισαγάγει το νέο ήθος και ύφος που επιβάλλουν οι καιροί για την Δημόσια λειτουργία» ενώ επισήμανε την ανεξάρτητη δράση που θα έχουν τα βασικά όργανα της νέα εταιρίας: το εποπτικό και διοικητικό συμβούλιο». Τέλος υποστήριξε ότι «επιβάλλεται να θέσουμε στην χώρα σε νέα τροχιά και να βάλουμε τις νέες βάσεις για νέους θεσμούς».

Ν. Βούτσης «πραξικοπηματική ενέργεια»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούστης επισήμανε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου αποτελεί «προκλητική και πραξικοπηματική ενέργεια για να νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα. Για εμάς δεν νοείται νομοσχέδιο και συζήτηση αλλά η άμεση απόσυρσή του».

Σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της ΕΡΤ «χωρίς ανθρωποθυσίες» και πρόσθεσε «Η πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων και οι τροπολογίες ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛΛ συγκλίνουν σε αυτό στην άμεση επαναλειτουργία ΕΡΤ με κατάργηση της  ΠΝΠ και  χωρίς κόστος». Υποστήριξε ότι οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «καταδεικνύουν ότι η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία και η λειτουργία του νέου φορέα δεν φέρνει έσοδα. Αποτελεί διάψευση για όσους μιλούσαν για δημοσιονομική εξυγίανση» και τόνισε «Το πραγματικό στοιχείο είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε πλεονασματική ΕΡΤ -σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 4 ετών - και πως από το ανταποδοτικό τέλος το Δημόσιο επωφελείται κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Είπατε ψέματα για τα έξοδα τις ΕΡΤ προφανώς για να ρίξετε με ευκολία το μαύρο…  Οδηγείτε τμήματα του πληθυσμού να φτιάχνουν εχθρούς  και δημιουργείτε κλίμα διχόνοιας». Ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι «κύρια αιτία για την απόφαση Σαμαρά που προκάλεσε πολιτικές περιδινήσεις είναι ο απόλυτος έλεγχος στην βάση της πελατειακής λειτουργία μιας νέας ΕΡΤ και η ενίσχυση των μιντιακών συγκροτημάτων με προνομιακή λειτουργία στο νέο ψηφιακό χάρτη» και εξήγησε ότι «είναι απίστευτο το σκάνδαλο με την digea… Έβαλαν εν αδυναμία την ΕΡΤ την στιγμή που διαμορφώνεται η νέα ψηφιακή εποχή για την επόμενη 20ετία». Τέλος σημείωσε πως «Μέσα από μεθοδευμένες διαρροές για 600 νέους εργαζόμενους διαφαίνεται ο στόχος για μια μικρότερη με λιγότερους εργαζόμενους ΕΡΤ φθηνότερη χωρίς πολιτισμική και πολιτική δυναμική. Αν εξαρτάται από εμάς θα θέλαμε να κάνουμε μια ακριβή ΕΡΤ, όχι σπάταλη. Αλλά πυλώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Προκειμένου να πιλοτάρει μέσα στο επικίνδυνο πεδίο των νέων συχνοτήτων όπου διαμορφώνεται η νέα χούντα της διαπλοκής».

Γ. Ντόλιος «οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει για 2.000 εργαζόμενους»

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος υπερτόνισε τις ενέργειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την εξυγίανση της ΕΡΤ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Πρέπει να πούμε ότι η αλλαγή η πεμπτουσία του νομοσχεδίου είναι η ιδέα του Μόσιαλου αυτό συζητάμε. Όταν πρωτοσυζητήθηκε το σχέδιο είχε στηθεί ο  χορός των ινδιάνων. Θυμόμαστε τις δηλώσεις Κεδίκογλου και άλλων. Το ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σήμερα για πλεονασματική ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είπε από ποια κυβέρνηση έγινε αυτό». Επιπροσθέτως, ζήτησε να αλλάξει ο τίτλος ΝΕΡΙΤ ενώ τόνισε πως το σχέδιο νόμου δεν μιλά για αριθμό εργαζομένων υπενθύμισε όμως την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για 2.000 εργαζόμενους.

Γ. Δημαράς (ΑΝ.ΕΛΛ) «πνίγετε την ΕΡΤ»

Ο κ. Γιάννης Δημαράς ζήτησε να απαλειφθεί ο όρος «ιντερνέτ» ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί «την ΕΡΤ στον πνιγμό»
 
Ηλ. Κασιδιάρης «αν θέλετε εξυγίανση καταργήστε τους εαυτούς σας»

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης σημείωσε ότι η «περίφημη ΝΕΡΙΤ θα είναι ότι πιο νεοταξίτικο υπάρχει» και υποστήριξε ότι «Δεν στεναχωριόμαστε για τους βολεμένους και τους μεγαλοδημοσιογράφους που χρησιμοποίησαν το βήμα της ΕΡΤ για να μας υβρίζουν. Η ΕΡΤ είχε 8 μήνες να δώσει το βήμα σε εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε την απόφαση της συγκυβέρνησης να ρίξει το σήμα της ραδιοτηλεόρασης. Είναι άλλο θέμα τα κομματόσκυλα που ενδημούν στην ΕΡΤ. Το κράτος δεν πρέπει να καταργεί τον εαυτό του». Τέλος σημείωσε πως «η ΕΡΤ ήταν διεφθαρμένη όμως την διαφθορά δεν την προκάλεσαν εργαζόμενοι αλλά ΝΔ  - ΠΑΣΟΚ, οι διοικήσεις και τα golden boys. Αν θέλετε να εξυγιάνετε το Δημόσιο πρέπει να καταργήσετε τον εαυτό σας. Αν θέλει ο Σαμαράς να κάνει μαγκιές να μην τις  κάνει σε χαμηλόμισθους εργαζομένους αλλά να ξεκινήσει περικοπές από τους βουλευτές.

Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) «θεσμική εκτροπή η ψήφιση του νομοσχεδίου»

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «χωρίς να ψηφιστεί κανένας νόμος οφείλουν να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της ΕΡΤ. Το μόνο εμπόδιο είναι η άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ. Κατά συνέπεια η ψήφιση του νόμου εκτός από παραβίαση της νομοθεσίας είναι και ένα βήμα πίσω για την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Πρόσθεσε δε ότι «Το νομοσχέδιο με πονηρίστικο τρόπο και δόλο επιχειρεί να φέρει ως δεδομένη την νομική υπόσταση των ομαδικών απολύσεων στην ΕΡΤ που όμως δεν είναι νόμιμη από ευρωπαϊκή οδηγία» ενώ επισήμανε «Σήμερα μπαίνει ζήτημα νόμιμης λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών. Και εμείς συμμετείχαμε στην κυβέρνηση δεν αποσύρω την ευθύνη μας…

Ο όλος χειρισμός της ΝΔ - γιατί μεταξύ μας δεν υπήρξε -η εμπαθής και απροσχημάτιστη εξόντωση της δημόσιας τηλεόρασης δημιουργεί εύλογη ανησυχία ότι το όλο πακέτο οδηγεί σε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.  Δεν λέω ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε με στόχο να αποκρατικοποιηθεί αλλά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνδυασμό  με το γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στην ιδιωτική τηλεόραση είναι ύποπτο και χρήζει διερεύνησης».

Επιπροσθέτως, σημείωσε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έπρεπε να αλλάξει πρόσθεσε όμως πως «το νομοσχέδιο φαίνεται να μην έχει στόχο αυτή την αλλαγή αλλά την κάλυψη και συγκάλυψη της εκτροπής που επεξεργάστηκε η ΝΔ ένα τμήμα της τότε 3κομματικής παρά την ρητή άρνηση των άλλων δύο». Τόνισε πως «Αυτό το νομοσχέδιο δεν προσφέρει ουσιαστική λύση όχι γιατί είναι κακό καθώς έχει θετικό πρόσημο αλλά επειδή η ψήφισή του αίρει τις πρακτικές και νομικές συνέπειες που δημιούργησε η θεσμική εκτροπή της ΠΝΠ» και συμπλήρωσε «Η εθνική ραδιοτηλεοπτική σημαία έγινε μαύρη. Πρόκειται για Δημοκρατική και εθνικά αισχύνη που προκάλεσε αυτή η εκτροπή».

Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) «κρατικό ίντερνετ δεν έχει ούτε η Κίνα»

Από την πλευρά του ΚΚΕ η κυρία Λιάνα Κανέλλη σημείωσε «δεν ντρέπεστε να μιλάτε για εξορθολογισμό» και υποστήριξε «κρατικό, δημόσιο ίντερνετ δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στην Κίνα. Άλλο έχετε κατά νου. Θέλετε τον έλεγχο που έρχεται επί του ίντερνετ… ανακαλύψατε τον απόλυτο κομμουνισμό σε συνθήκες αγοράς, όπου θα στήσετε το απόλυτο μέγεθος μίας επιχείρησης, χωρίς να έχει κέρδος και χωρίς είναι για κοινωφελείς σκοπούς».

Π. Καψής: «Οι συνδικαλιστές εμποδίζουν την λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης»

Τις «συνδικαλιστικές επιρροές» που απορρίπτουν κάθε ρεαλιστική πρόταση για να ξεκινήσει η λειτουργία του μεταβατικού σχήματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να ικανοποιηθεί πλήρως η απόφαση του ΣτΕ επισήμανε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.

Πρόσθεσε, πως «πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση να εκπέμψει η δημόσια τηλεόραση, δική μου πρόθεση να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους. Έχω κάνει εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και αν αποφάσιζαν χωρίς συνδικαλιστικές επιρροές, θα συμφωνούσαν να συμμετέχουν σε μεταβατικό σχήμα» ενώ τόνισε ότι σήμερα  το βράδυ θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Προχώρησε σε διάφορες διευκρινήσεις λέγοντας ότι «υπάρχουν ορισμένες παρεξηγήσεις. Πρώτη σε σχέση με την ψηφιακή τηλεόραση που δεν σχετίζεται με το νομοσχέδιο. Μόνο η ΕΡΤ εξ ορισμού θα είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου, δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει αναβληθεί για αυτό τον λόγο. Δεν έχει σχέση με άδειες καναλιών» συμπλήρωσε πως «με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου Αλιβιζάτου η εφαρμογή του νόμου επαφιόταν  σε υπουργό, τώρα ανήκει σε επιτροπή που ορίζει ο υπουργός με διάρκεια έναν χρόνο».

Τέλος, ο κ. Καψής επιχείρησε να παρατηρήσει την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου που μίλησε για χουντικές πρακτικές λέγοντας: «Θα ήθελα να σας ζητήσω να μην συγκρίνετε με Χούντα. Είστε τυχερή που δεν τη ζήσατε».

Ειδικότερα, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε αναφέρει: «Δεν έζησα τη χούντα των συνταγματαρχών, αλλά δεν πίστευα ότι θα ζήσω τέτοιες εποχές αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που ρίχνουν μαύρο σε οθόνες και ψυχές. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και η δημοκρατία δεν είναι αποτιμιτή. Πρέπει να αποσύρετε την ΠΝΠ και νομοσχέδιο».

Δημήτρης Σταμάτης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Yπάρχει διαφορά στο πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μην αλλάξει τίποτα σε μια χώρα που πρέπει να αλλάξουν όλα και αυτό σας κατατάσσει στην πιο συντηρητική πτέρυγα της Βουλής. Είστε ότι πιο συντηρητικό υπάρχει στην χώρα».

Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και θα κληρωθεί την ερχόμενη  Πέμπτη ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στην Ολομέλεια.



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr